Via Mr Green blev jag påmind om Earth Hour 2009 som år av stapeln den 28 mars mellan 20.30 och 21.30 lokal tid.
Earth Hour är en manifestation organiserad av WWF där deltagare (både privatpersoner, företag, städer och organisationer) släcker ljuset under en timme som en symbolisk handling för att uppmärksamma vår överdrivna energikonsumtion och hur den påverkar vår värld. Earth Hour hölls första gången i Sydney 2007 där 2,2 miljoner personer deltog. Året efter hade antalet deltagare stigit till 50 miljoner människor i 370 städer i mer än 35 länder.
I Sverige var det ästan bara kungen och Örebro kommun av de officiella instanserna var med 2008 men förhoppningsvis blir det bågot fler för 2009. Redan har 16 kommuner anmält sitt intresse varav Strömstads Kommun, Göteborgs stad är två deltagare i Västsverige.
Visserligen är iden att man bara ska släcka lyset men varför inte satsa på en personlig blackout och stänga av så mycket elektronik som möjligt.
Läs mer!
Svenska Världsnaturfonden (WWF) om Earth Hour
tisdag 30 december 2008
Earth Hour
onsdag 24 december 2008
tisdag 23 december 2008
Jul igen – låt barnens behov gå först!
Jag läser regelbundet på Growing peoples webbplats och fastnade för Lars H Gustafssons julbrev. Det är skrivet förra året men minst lika aktuellt i år. Lite långt att läsa men väl värt ansträngningen. Han avslutar med en egen önskelista
- Låt oss trappa ned förväntningarna – julen behöver inte bli perfekt men den kan bli bra nog!
- Låt barnens behov styra – inte våra egna! Barnens behov av traditioner och trygga ritualer måste få gå före våra idéer om rättvisa för de vuxna.
- Öppna familjen! Låt oss umgås mer med varandra – låt under julen ”andras ungar” få vara också ”våra barn”!
- Låt oss vara ute så mycket som vädret tillåter och ta med barnen på utflykter av alla de slag – vi behöver alla få komma loss från soffor, tristess och datorskärmar!
- Och låt oss dricka med måtta! Ett glas vin, en flaska gott öl och snaps till sillen på julbordet – visst kan vi unna oss det. Men låt våra barn få slippa vuxet supande i år! Och, förstås, aldrig alkohol som tröst eller i samband med konflikter! Det brukar vi säga när vi förmanar våra äldre tonåringar, men det gäller oss själva i minst lika hög grad.
måndag 22 december 2008
Lästips! I konflikten mellan tidspress och klimatångest
Bild: Leo Reynolds
Själv testade Jörgen Larsson och hans fru att ha ett köpstopp under en kort period. Tanken var att inte handla något på tre månader, förutom det som behövs för att leva och eventuellt något second hand. Men stoppet varade bara en månad.
– Det blev rätt tråkigt när radion i köket var sönder och när jag inte
kunde köpa en ny. Vinsten var att jag blev lite mer medveten om hur präglade vi är av att kunna köpa det vi vill, detta även om vi själva inte tror det.
Så köpstopp är inget som Jörgen Larsson rekommenderar som en generell lösning på barnfamiljers tidspress. Han menar att det är lite väl radikalt.
Läs mer!
Vill de läsa mer om Jörgen Larsson så kan jag rekommendera senaste numret av Camino eller några av mina inlägg.
fredag 19 december 2008
the Advent conspiracy
Via Jeri's Organizing & Decluttering News hittade jag en film från Advent Conspiracy... Christmas should be a time to love our friends and family in the most memorable ways possible. Time is the real gift Christmas offers us, and no matter how hard we look, it can’t be found at the mall. Time to make a gift that turns into the next family heirloom. Time to write mom a letter. Time to take the kids sledding. Time to bake really good cookies and sing really bad Christmas carols.
torsdag 18 december 2008
Konsumera, för Guds skull, konsumera annars går det åt h-e...
Bild: Cristiano Betta Bankerna erbjuder höjd kredit, Fredrik Reinfeldt uppmanar oss att konsumera som vanligt och Mona Sahlin vill ge oss extra barnbidrag inför julen. I deras aftonbön lär de be om ett under: Snälla Gud, låta alla kylskåp gå sönder så folk tvingas köpa nya...
onsdag 17 december 2008
Nygammalt bloggtips
tisdag 16 december 2008
Hör mig debattera (?) shopping i radio Sjuhärad
Varje år besöker sju miljoner shoppare Knalleland som invigdes 1975. Idag finns allt från butiksgallerior, volymhandel och 92 specialbutiker till kaféer, restauranger och dagligvaror. Knalleland täcker 140 000 m2, det finns 2 500 p-platser och man omsätter 2 miljarder kr. om året.
Makten över klimatet
Christian Azar berättar om sin nya bok, som även kommer att säljas till specialpris under seminariet. Dessutom paneldebatt och frågestund med särskilt inbjudna. Seminariet är öppet för alla och kostnadsfritt!
Datum: 2008-12-18
Tid: 18.00-20.00
Plats: Runan, Chalmers Kårhus
måndag 15 december 2008
"Utan tillsatser i maten riskerar vi att dö"
Jag hoppas att jag får tillfälle att läsa "Äkta vara" - Mats-Eric Nilssons nya bok snart!
Relaterade inlägg:
Äkta vara
Matmåndag - säsongsguide November
Matmåndag - matuppror
Matmåndag - varför äter vi så dåligt? Bokonsdag - hur du äter bättre och sänker dina matkostnader på kuppen!
Följ Monicas blogg i Alingsås tidning
Så här i det så kallade mitten av livet, 50+, så jädrans... Ett styck enklare liv, tack! Jag har tröttnat på alla grejor som kräver saker av mej, ligger och dräller överallt och ändå kan jag inte låta bli att köpa fler emellanåt. Nu får det vara nog helt enkelt. Jag kommer året ut att dra åt spontanshoppandets tumskruvar, handla det jag verkligen behöver och inget annat, sen hoppas jag att det blir självklart att fortsätta i samma stil. Utmaningen blir att komma fram till vad man v e r k l i g e n behöver och målet med hela övningen är att landa i en sund och hållbar konsumtion. Dessutom ska massor av gamla saker UT! Nu börjar resan emot ett enklare liv, på spåret och genom dimman!
Monica, köpstoppare med bloggen Tagga Ner är aktuell med artikel i Alingsås tidning. Dessutom är hon veckans bloggare i Alingsås tidning den här veckan.
fredag 12 december 2008
Dagens julklappstips - Ge bort något från Bamsekram
Upplagd av Ann-Christin kl. 06:07 1 kommentarer
Etiketter: Julklappar och presenter, Kläder och mode, Återvinning och återanvändning
torsdag 11 december 2008
Chatta om barn och julstress kl. 14
Bild: john curley
Innebär "barnens högtid" en press? Vad är knepen för en avslappnad julhelg för alla?Ylva Ellneby, förskollärare, specialpedagog och författare, chattar idag klockan 14. Du kan också skicka frågor i förväg till redaktionen@growingpeople.se. Gå in på chatten här!
Tema jul - en ljuspunkt i mörkret
För tredje året i rad har Röda Korset i samarbete med Konstfack och ICA tagit fram en produkt som kommer att säljas i ICA-butiker runtom i landet under julen till förmån för Röda Korset. Årets vinnande bidrag är ljusstaken ”Ljuspunkt” av Kristin Karls, tidigare konstfackselev. Förra året bloggade jag om påslakansetet Kompis som var 2007 års produkt.
I Röda korsets nätbutik hittar du många andra bra julklappar, från Efva Attlingsmycken till linneservietter och skivan "Himlen är inget tak" med Eva Dahlgren och Peter Jöback.
Det finns även andra sätt att stödja Röda korset så här i jultider;
Weekly Simplicity Tips inför jul
1. Don’t let perfectionism ruin your holidays.
Lättare sagt än gjort. Det är lätt att ryckas med när man ser inrednings- och matlagninstidningarnas glättiga uppslag.
2. Make a list of 5 projects/tasks you want to finish before the end of the year.
Jag har en hel del radda men husrelaterade småprojekt som jag tänkte fixa med men jag skall också se över föregående års nyårslöften och ta sista chansen att infria dem.
3. Heed your limits of time and money.
Att sätta en budget för julklappsrelaterade kostnader kan vara en idé men det är minst lika viktigt att hushålla med sin tid och även energi.
4. When you start to get irritable - take a break.
Eller ta något att äta. Själv glömmer jag att äta vilket gör att jag sen inte orkar fixa något att äta.
5. Say what you want, instead of hinting.
Särskilt om det gäller julklappar, både sådant du vill ha eller om du inte vill att ni skall byta julklappar i år.
6. You get to choose how busy you want this season to be.
Sant, men det är inte alltid så lätt när man skall fira tillsammans med vänner och familj som har egna tankar och traditioner.
7. Take a drive to see the lights.
Eller ännu bättre ta en promenad. Nu börjar det dessutom komma lite roligare juldekorationer även här i Sverige
Fler weekly simplicity tips hittar du här eller gå direkt till källan.
onsdag 10 december 2008
Artikel i Kyrknytt
I senaste numret av Kyrknytt, svenska kyrkan i Karlstad och Hammarö:s tidning, kan du läsa en artikel om mitt shoppingfria år. Artikeln är skriven av Ann Lagerström (som även skrev VI-artikeln publicerad hösten 2007) och illustrerad med lite kul foton som är tagna i samband med DN artikeln i våras. Coh ja, det är vår barnvagn på den första bilden. Det var den första varma vårdagen och vagnen var tyngd av alla vinteroveraller som jag tog hem från dagis. När jag inte höll i den så välte dem och fotografen var snabbt framme och dokumenterade detta.
Bokonsdag - Bokcirklande
Bild: the reader via grewlike
Enligt en artikel i NY Times (gratis registrering kan behövas för att läsa artikeln) bråkas det tydligen en hel del i bokklubbar och bokgrupper. Men det är inte så mycket urvalet av böcker som man gnabbas över. Tydligen har man olika förväntningar på vad som sker i en bokklubb, vad som diskuteras, vad som skall serveras och mycket annat. Det finns till och med människor som försörjer sig som bokcirkelsledare, facilitators. De går in och styr upp diskussionerna och urvalet m.m. Det kanske är ett framtidsyrke? ;-D
Jag har tidigare skrivit om bokcirklar som ett bra sätt att få ut mer av de böcker man läser. Igår träffade jag en kvinna som bland annat är redaktör på bokcirklar.se. Hon tipsade bland annat att de hade cirklat om min bok så jag blev ju lite nyfiken. Jag gick in och tittade på cirkeln som förs i chatform och det var intressant att se vad diskussionen handlade om.
LästipsVill du har lite lästips så har jag precis uppdaterat min virtuella bokhylla med recensioner. Har du tips på intressanta cirklar som är på gång eller någt bra lästips inför jul så lämna en kommentar så sammanställer jag dem i ett inlägg!
Bokonsdag - KliMATfrågan på bordet
Mat åt nio miljarder – hur ska vi fixa det i ett nytt klimat? Och hur påverkar maten i sin tur klimatet? Hur ska vi äta klimatvänligt? Är det moraliskt fel att äta nötkött? Ska vi producera kött utan djur för klimatets skull? Hur mycket betyder transporterna och spillet i livsmedelskedjan? I Sverige får vi nya grödor, men också nya ogräs och skadegörare. Och djuren kan bli sjukare. Vad innebär ett nytt klimat för olika delar av vårt avlånga land?
På Bokmässan i september fyndade jag lite pocketböcker från Formas, en av dem var KliMATfrågan på bordet. I boken kan du läsa hur olika forskare ser på livsmedelsproduktion, klimatet och hur vi skall kunna försörja jordens ökande befolkning med mat i framtiden. Boken försöker ta ett helhetsgrepp på ämnet men är ganska lättfattlig och den innehåller många lästips för den som är intresserad av att fördjupa sig vidare.
Charlotte Lagerberg Fogelberg har författat kapitlet Matval för klimatets skull – svenska äpplen och mindre pizzor. Johanna Björklund står bakom kapitlet Jordbruk med naturen som modell. Göte Bertilsson har skrivit om klimatvänligt jordbruk.
Bokcirkel med Ecoprofile
Vill du diskutera boken med andra? Ecoprofile kör KliMATfrågan på bordet som julläsning och börjar diskutera boken 5 januari 2009. Boken ligger ute som produkttips, och diskussionen kommer att föras i kommentarsfälten i anslutning till produkttipset.
tisdag 9 december 2008
Kvällsöppet 10/12 handlar om konsumtion
Missa inte Kvällsöppet på TV4 nu på onsdag den 10/12 Trots att Sverige och världen befinner sig i den värsta ekonomiska krisen i modern tid är uppmaningen till folket:KONSUMERA! KÖP JULKLAPPAR!En livlig julhandel är det enda som kan klara ekonomin. Riksbankens kraftiga sänkning av räntan gör att vi kan konsumera mera.Men är konsumtion till varje pris den enda vägen? Eller är det dags att ändra konsumtionsmönstret i samhället?
För ett år sedan tilldelades miljögurun Al Gore Nobels fredspris, klimatångesten stod överst på agendan och världens medborgare var tvungna att konsumera mindre för miljöns skull. Ett år sedan – i ljuset av den globala finanskrisen – är budskapet att konsumera mer för ekonomins skull. Alltså: Konsumera mindre för att rädda miljön! Eller Konsumera mer för att rädda jobben! Vad är viktigast? Vilken väg ska vi välja?
måndag 8 december 2008
Dagen julklappstips - Ge varenda kotte en gran!
Just nu arbetar de hårt för att rädda Verles gammelskog, 5 mil NO om Göteborg. För attlyckas med vårt arbete behöver de hjälp av alla miljömedvetna och naturälskande människor med att sprida ordet! Kika in på http://www.blogger.com/ om du vill veta mer.
Ge varenda kotte en gran! Köp en gran till alla du känner och eftersom granen står i Verle gammelskog så räddar du också en del av den svenska gammelskogen och alla djur som bor där idag. Som tack får du digitala julkort som du enkelt kan skicka vidare till alla du ger en gran. Beställer du innan den 21/12 kan du även välja att skicka ut tryckta julkort, då tillkommer en kostnad på 20 kr/st. Självklart består julkortet av återvunnet och svanenmärkt papper.
Tema jul - Lek & lär
Ta tillvara på solenergin och konstruera en solcellsdriven radio. Ställ in radion och lyssna på favoritprogrammet! Kan även drivas med batterier om det skulle vara dåligt väder.
Svenska speltillverkaren Alga har släppt en serie utbildande leksaker/byggsatser. Serien kallar de för Alga Science och består av 14 produkter i två kategorier; en experimentell och en byggande produktserie.
Tanken är att barnen ska lära sig hur väder och vind, kemi och fysik, vatten och el fungerar. Dessutom blir de produkterna som man sätter ihop en färdig produkt i form av exempelvis en solcellsdriven radio eller
Det är roligt med leksaker som kan lära barn vetenskap och även lite miljöljötänk från tidig ålder.
fredag 5 december 2008
Inredningsfredag
Bild: Ikea Hacker
Hitills har jag lyckas hålla mig ifrån "det stora gula och blå möbelvaruhuset" trots att vi behöver fler lampor och lite förvaringsmöbler. Istället har jag fyndat på Freecycle och jag har spanat in lite Ikeamöbler på Blocket som jag kanske skall slå till på. Genom fiffiga Annonskartan kan jag hitta lämpliga möbler i närheten, ibland på släpavstång.
Via bloggen Ikea hacker hittade jag tipset om hur man själv kan göra en fräck spegelmöbel. Den skulle nog inte passa hemma hos oss men det är en intressant ide! Bland kommentarerna hittar du mer detaljerade instruktioner hur man skär spegelglass och annat.
Upplagd av Ann-Christin kl. 07:59 5 kommentarer
Etiketter: Inredning, Återvinning och återanvändning
torsdag 4 december 2008
Tema jul - ge bort gamla LP-skivor
Bild: craftapalooza
Jag har skrivit om Danny Seos återvinningspyssel tidigare. Här hittade jag en bra beskrivning av hur man svänger ihop lite fräcka skålar av gamla LP-skivor. Happy Planet säljer liknande för 500 kr... Här hittar du ett annat tillvägagångssätt med fina bilder.
Bild: kawai artesania
Klocka
Eller varför inte svänga ihop en klocka?
Bild: smallestbones
Kuddfodral
Är du riktig händig svänger du säkert lätt ihop några kuddar med skivmotiv.
Upplagd av Ann-Christin kl. 07:42 7 kommentarer
Etiketter: Inredning, Julklappar och presenter, Återvinning och återanvändning
onsdag 3 december 2008
Bokonsdag - lev bättre med mindre
"The only way to get more out of life is to choose less. Less stuff. Less activity. Less wanting more. . . . May God give us the courage to choose less stress in order that we might experience more of the life he has planned for us."
Den här boken är ett av min Bookmooch fynd. Författaren Mark Tabb har tidigare arbetat som pastor vilket genomsyrar stora delar av boken. Boken handlar myckt om att leva enkelt och nära gud. Boken är ganska ytlig men lämpar sig ändå inte så bra för sträckläsning. Det ger mer att läsa ett kapitel i taget och reflektera över innehållet.
Ett kapitel som gör mig lättad över att inte bo i USA är det kapitel som på ett humoristiskt sätt beskriver det stora racet som drar igång när skolan slutar för dagen. Hur föräldrar sitter och väntar i sina bilar för att köra vidare till nästa skola, träning eller aktivitet. Plötsligt tycker jag att vi i jämnförelse har ett väldigt lugnt och skönt liv men så har vi ju också aktivt valt att inte låta barnen delta i en massa kvällsaktiviteter.
Det jag inte gillade med boken är det religiösa anslaget. Jag har visserligen medlem i svenska kyrkan även om jag inte är speciellt aktiv men jag känner inte att jag behöver läsa om gud och Jesus på varenda sida. Hemmamamman tyckte också att den var lite för religiös.
Lite kuriosa
Tabb har skrivit en bok, the Usual Suspect: My Calling to the New Hardcore Movement of Faith, tillsammans med skådespelaren Stephen Baldwin (yngst av de skådespelande bröderna Baldwin) som handlar om hur Stephen blev religiös...
tisdag 2 december 2008
Dagens julklappstips - röj en mina
Kanske har ni sett reklamfilmen ovan? Från Daniel med bloggen Below the clouds fick jag tipset om ger bort möjligheten att röja en mina eller två i julklapp.
Varje år dör eller skadas över 20 000 människor av minor, av dessa är 7000 barn. För bara 100 kr kan du bidra till att röja 10 kvadratmeter minerad mark. En present som är lika bra för samvetet som miljön! Gåvobevis går att köpa från FN här.
Det går även att köpa relateraade minröj prylar som passar hela familjen, varför inte ge bort en gnuggis till farmor och en snygg tröja till svägernskan?
I ordning
Vi börjar så smått komma i ordning. Vi har fortfarande inte ordnat med något fast bredband så internettillgången via det mobila bredbandet gör att bloggandet blir lite lidande. Flytten gick förhållandevis bra trots alla prylar som jag har beklagat mig över. Det finns en loppis i närheten som kommer att få ta emot en kasse eller två.
Det har varit bråda dagar. Dagen efter vi flyttade åkte jag upp till SFIS höstkonferens i Stockholm. Trots att jag mest satt på tåget den dagen var jag lite sliten. Natten till fredagen blev Storebror dålig så fredagen tillbringades bland annat på barnakuten.
Helgen med köpfria dagen försvann i ett huj. På söndagen gjorde vi ett kort besök på jul på Liseberg som tyvärr fick avbrytas för att åka tillbaka med Storebror till sjukhuset och sen på natten blev Lillasyster sjuk... Men fördelen med att vara hemma är ju att man får tid att packa upp och barnen kan i lugn och ro bekanta sig med de nya omgivningarn.
Idag skall vi åka och plocka upp lite Freecycle fynd och om barnen är piggare kanske vi även besöker en loppis eller två. Vi behöver lite smått och gott som lampor och annat till huset.
måndag 1 december 2008
Tema - jul adventskalender
Bilden är tagen från Bo Bedre, fotograf Martin Sølys. Bra idé med en kalender som kan användas till annat inder resten av året.
Idag är det första december och därmed dags att öppna första luckan i julkalendern. Visst är det mysigt med tiden fram till jul, som barn kändes den ju evigtslång men nu rusar dagarna förbi fulla av måsten. Vi har följer givetvis julkalendern och i år har vi kostat på oss den tillhörande papperskalendern. Förra året fick barnen klara sig utan och de var lika glada för det.
Många lägger ner både tid och pengar på presentkalendrar till sina barn men behöver vi (eller barnen) ytterligare 24 små pryttlar? Chokladkalendrar känns inte heller så bra och är oftast inte så goda. I år blir andra året som vi kör med traditionen en julsaga om dagen. Idén fick jag från beingfrugal.net. Jag har lånat massor med julböcker på biblioteket som barnen får välja sagor från. En variant på idén kunde vara att köpa och slå in böcker som barnen sedan får öppna ett i taget.
Klart barnen skall ha en kalender
Här kommer lite tips på vad man kan fylla en adventskalender med om man vill ha en med lite mer användbart innehåll:
Biobiljetter
Pixiböcker
Strumpor
Fribiljetter ("får stanna uppe en kvart/halvtimme extra en kväll", "en extra saga ikväll", "slippa äta upp allt på tallriken")
Torkad frukt
Roliga reflexer
Klistermärken
Läs mer!
Gör en adventskalender gjord av tändsticksaskar pyssligt värre!
Advent ideas från Kids Craft Weekly
SvD hade en gluttsäker kalender förra året
söndag 30 november 2008
Tema jul - brandsäkerhet
Bild: Fireinvent
Ta som vana att alltid byta batteri i dina brandvarnare (minst en i varje sovrum) i samband med första advent. Fireinvent säljer många snygga och säkra brandsäkerhetsprodukter som snygga Snapalarm brandvarnararen som nu finns i rosa och blått, tänkt för barnens rum. Det finns även en brandfilt anpassade för barn. I deras webbshop kan man köpa både praktiska och snygga brandsäkerhetspaket samt enskilda produkter. Många försäkringsbolag säljer också brandsäkerhetsprodukter för hem, bil och båt. Röda korset har inlett ett långsiktigt samarbete ned Clas Ohlsson, för varje två-pack brandvarnare som säljs i Clas Ohlssons nätbutik går 20 kronor till Röda korset!
Har du barn så ta tillfället i akt att prata lite om brandsäkerhet och vad man skall göra när det brinner.
torsdag 27 november 2008
På konferens
Sitter just nu på konferens iStockholm. I eftermiddag skall jag prata om mitt köpstoppande men just lyssnar jag på Sofia Mirjamsdottet som pratar om sociala medier och journalistikens nya roll.Väldigt intressant!
Lyckliga människor tittar inte på TV
Bild: Midnight-digital
Lyckliga människor umgås med vänner och familj, går i kyrkan och läser dagstidningar. Däremot tittar de inte så mycket på TV. En undersökning på Universitetet i Maryland visar att det är det enda som egentligen skiljer lyckliga och olyckliga människor. Om det är så att man blir olycklig av att titta på TV eller om det är tvärtom har man dock inte kunna lista ut. Allt enligt en artikel New York Times.
Mitt TV-tittande är högst oregelbundet, ibland blir det mer och ibland blir det inget alls. Minst TV blir det när jag har mycket annat att göra - men om mycket aktiviteter gör mig lycklig är en helt annan fråga
onsdag 26 november 2008
Flyttdag
Bild: miss_rogue
Även om vi anlitar en flyttfirma den här gången så lär det bli en hel del släpande ändå. Imorgon kommer jag att vara i Stockholm och prata om Köpstopp på SFIS höstkonferens! Lika bra att packa ner lite värktabletter och migränmedcinen.
Bokonsdag - In the red
måndag 24 november 2008
2 dagar till flytt - lite flyttips
Bild: thelastminute
Jag ringde till vår flyttfirma för att kolla hur man underlättar inför en flytt. De här är några av deras tips:
- Flytta kristallkronor själva ELLER meddela redan när du bokar flytt att du har kristallkronor och hur stora de är.
- Flytta helst krukväxter själva, tänk på att de lätt förfryser på vintern
- Stora tavlor kan hänga kvar - mindre skall ställas i flyttlådor med tidningar eller liknande emellan
- Plocka ur lösa hyllor i bokhyllor
- Montera isär våningssängar
- Att stätta lådor i vissa rum och möbler i andra underlättar
- Egna lådor, som inte är flyttlådor, skall vara försedda med handtag och ombundna med snöre.
- Packa inte för tungt, max 25 kilor får en låda väga.
- Kartonger skall staplas max tre på höjd med etiketten väl synlig.
- Större skåp måste tömmas och låsas men även låsta dörrar kan gå upp vid transport på "fel" ledd.
- Lådor i byråer kan packas med oömma lätta saker.
- Armaturer bör hänga kvar tills flyttmanskapet kommer. (se till att lämna stol eller trappstege kvar för att ta ner )
- Ömtåliga delar såsom lampskärmar bör packas ned i kartonger.
Jag återkommer med min flytttips efter onsdagen....
söndag 23 november 2008
3 dagar till flytt
Bild: upyernoz
Det är för lite provokationer och personangrepp i din blogg tyckte min kollega häromdagen. Det beror nog på att jag är lite konflikträdd. När jag var yngre hyste jag vissa drömmar om att bli diplomat, lika bra att jag inte blev det med tanke på att jag helst undviker bråk.
Vi har varit en sväng på vinden under eftermiddagen och lastat om möbler och lådor mellan våra förråd. Jag började faktiskt må fysiskt illa av alla prylarna... Vi har rensat och rensat och ändå har vi tonvis med "bra att ha prylar". Det är nästan som att vi har en full lägenhet på vinden. Det bli med all sannolikhet mer rensande när vi packar upp.
Freecycle
Jag har dock lyckats freecycla bort lite galgar till en behövande student. En skrivbordsstol, en kaffebryggare, en svart rullväska, två tavellister och paket halogenlampor står på tur. Fyra kassar med böcker står redo för transport till Myrorna eftersom tvättstugebänken är full med annat just nu.
När barnen har lagt sig skall vi äta ur kylskåpet, det finns slattar av både det ena och andra som inte behöver flyttas med, tapenade och bacardi är väl en bra kombination?
Need to have or nice to have?
Den 4 november åkte jag till Kalmar för att tala för Klimatpiloterna. Att åka tåg tvärs över landet är inte det enklaste men det gick bra trots 4 byten och trots att jag nästan inte kom av i Falköping eftersom dörren inte öppnades.
Väl på plats möttes jag av Pär Wallin som är projektledare för Klimatpiloterna. Efter att ha slängt in väskorna på hotellet och ätit lite var det dags att gå till teatercaféet. Några av Klimatpiloterna och en del andra intresserade åhörare droppade snart in. Fotbollsfrun var också på plats med familjens senaste tillskott.
Föreläsningen gick hyfsat och det var roligt att träffa några av de klimapiloter som jag följt under deras olika utmaningar. Efter att ha kollat in Per Wallins tjänstecykel och hjälpt till att transportera tillbaka överblivna mingeläpplen (givetvis ekologiska) drog jag mig tillbaka till stadshotellet. Jag hade tänkt att följa valet i USA med det var så dålig bild på TV:n så jag gick och lad emig tidigt istället. Lika bra det.
Efter en stärkande frukost på bland annat våfflor var det dags att ta tåget tillbaka tillVästkusten. Hemresan var händelselös. jag såg snö i Nässjö och hann precis tillbaka till kontoret till ett.
På Klimatpiloterna blogg har Therese skrivit om att hon faktiskt inte tänker ha köpstopp. Och helt rätt, hon är i allra högsta grad en medveten konsument. Rubriken till inlägget Need to have or nice to have? är något som hennes pappa brukar använda och det är en bra frågeställning att bäa med sig när man ger sig ut i handeln.
Mer!
Läs mer i Barometern eller titta på fler mingelbilder.
lördag 22 november 2008
4 dagar till flytt
Bild: Ross Berteig
fredag 21 november 2008
Klimatkonventet 2008
Favoriter i repris - Solidarisk Varumässa 2008 & Fair Fashion market
Bild: net_efekt
Andra deltagare är Ekobanken, Mikrofinanshuset, Svenska Getbanken, Naturskyddsföreningen och Miljöförbundet Jordens Vänner.
Det blir solidariskt kafé.·Lördag kl. 13.00 – 14.30 talar Jamii Bora om " ur fattigdomen av egen kraft" tillsammans med Lars-Olof Hellgren, VD, Mikrofinanshuset i Uppsala·
På söndagen kl. 13.00 – 14.00 handlar det om rättvis Handel, solidaritet och hållbar utveckling med fil. dr. Olof Lundquist.
Världskulturmuseet följer upp succén från förra året med en alternativ och annorlunda julmarknad, som ställer eko-rekomodet i centrum samma helg. Här hittar du för stora och småfrån västsvenska uppstickar designers. På torget utanför lyser "The Market" upp i vintermörkret med kreatörer, formgivare könstnärer och konsthantverkare. magasinet Camino inspirerar med spännande events. Njut av Tablas ekologiska jullunch och ett gott samvete med denna heldagsupplevelse.
Helgen innan, den 29/11 är det dags för Stadsmissionens traditionella julmarknad
Julmarknaden inleds med en en andakt i kapellet på Stigbergsliden 6 och sen öppnar själva marknaden kl. 10.20. Det kommer att finna slotterier, tombola, loppis, hembakt CD-skivor till försäljning och mycket annat. Stadsmissionen har även en bod i Bältesspännarparken 5-23/12.
Upplagd av Ann-Christin kl. 12:22 0 kommentarer
Etiketter: Julklappar och presenter, Rättvisemärkt, Shopping
5 dagar till flytt - rensa rensa rensa
Bild: Loozrboy
torsdag 20 november 2008
Ofrivillig enkelhet
Bild: Lee Nachtigal
Lill lever med en man sedan tio år, hon är i trettioårsåldern och han några år äldre. De har en son tillsammans som de delar ansvaret kring och hon säger sig älska sin sambo. Problemet är att hon ständigt oroar sig för familens ekonomi. Lill själv tjänar nuförtiden bra medan sambon är en så kallad "känslig konstnärssjäl" som bidrar väldigt sporadiskt med pengar.
Han är inte lat utan åtar sig nästan allt hushållsarbete men periodvis tär det verkligen på mig att han inte bidrar till kassan. Han lider nog också men vill inte söka ett ”knegarjobb” då han är övertygad om att han kommer misstrivas. Han har tidigare, för länge sedan, haft problem med sin mentala hälsa. Jag är verkligen ingen materialist och vi har redan både hus och bil men det är så tröttsamt att jobba heltid och aldrig få ett korvöre över till något roligt. Vi pratar såklart om bristen på pengar men jag har aldrig gett honom något ultimatum eller så utan låter månaderna gå och hoppas att något ska lossna. Men det verkar det inte göra
Jag tycker att pyskologen ger ett bra svar
Visst har man rätt att förverkliga sig själv och sina drömmar till exempel genom att få ha (eller ta sig) privilegiet att vara konstnär på heltid. Visst – det är härligt men om det drabbar någon annan som också skulle vilja ha en gnutta av självförverkligande eller bara lite tid att hämta barnet tidigare på dagis varje dag, att ha tid och ork för egna aktiviteter eller kanske bara slippa jobba heltid jämt är det inte längre ok. Då sker självförverkligandet på någon annans bekostnad och det är alltså inte ok.
Psykologen skriver också:
Min spontana tanke är att han är en lat parasit men vi känner ju inte till hela historien. Det jag vänder mig emot är att livsstilen inte är något som de gemensamt har kommit fram till utan en tillfällg situation som blivit permanen och som Lill uppenbarligen mår dåligt av och som gör att deras förhållande ligger i farozonen. Jag håller med om att mannen heller inte kan avfärda alla jobb eftersom han är rädd för att inte trivas. Om han inte provar några jobb lär han ju heller inte kunna hitta något han trivs med. Dessutom blir ekonomin väldigt bräcklig, skulle Lill bli sjuk eller förlora jobbet får de problem eftersom de inte verkar ha mycket till buffert.En del kanske skulle kalla din man för en parasit – om det stämmer vet bara du.
Upplagd av Ann-Christin kl. 06:26 5 kommentarer
Etiketter: Arbete, Ekonomi, Familj, Frivillig enkelhet
onsdag 19 november 2008
Bokonsdag - Living simply with children
Boken är uppdelad i två huvuddelar. Den första delen handlar om "Varför" – varför man skall praktisera frivillig enkelhet med sin familj.
Den andra delen handlar om ”Hur”, olika vägar till ett enklare liv.
Här kan man läsa om TV-tittande, hur man motverkar negativt grupptryck, hur man kan undervisa sina barn om pengar och ekonomi och slutligen hur man kan fira enklare högtider, med särskilt fokus på julen.
Förordet är skrivet av Vicki Robin, författare till Your Money or your life, och boken är full av hänvisningar till böcker och webbplatser Många av de böcker som nämns är klassiker som the Circle of Simplicity, Getting a life, Simplify your christmas men även för mig okända verk som Simplify your household av Tara Aronson och Graceful simplicity av Jerome M. Segal.
Boken är lättläst och jag gillar upplägget med en inledande del och en referensdel som man kan bläddra i lite efter behov. Eftersom boken är skriven för en amerikansk publik är det ett och annat som inte är så aktuellt i Sverige, exempelvis marknadsföring riktad till barn, men även mycket som är allmängiltigt. Boken är baserad på intervjuer med olika familjer som medvetet har valt ett enklare liv på olika sätt. Familjekonstellationerna ser olika ut och alla har de olika idéer och traditioner men det visar också på att ingen familj är den andra lik och att man måste hitta ett förhållningssätt anpassat efter sig och sin familj.
Upplagd av Ann-Christin kl. 07:08 1 kommentarer
Etiketter: Barn, Bokrecension, Familj, Frivillig enkelhet
tisdag 18 november 2008
Finanskrisen - mer på temat inget ont som inte har något gott med sig
- Min äldste son vet inte hur det är att spara och gneta. Alla vill ha platta skärmar direkt och folk flyttar in i perfekta hem. Folk har blivit för giriga och det kan vara bra om de får upp ögonen för vad som är viktigt i livet, hälsan och familjen.
Green drinks 20/11
Bild: Darwin Bell
Agenda 21 i Väst och O2 Nordic bjuder in till Green Drinks, en informell pubkväll för alla som jobbar med eller är intresserade av miljö- och energifrågor. Temat är alltid miljö med visst fokus på affärsutveckling. Den här gången håller Eric Zinn, Göteborg Energi
När: Torsdag 20 november, 18.00. och framåt.
Var: (presentation): Konsultföretaget KanEnergis lokaler på Larmgatan 4 (det ligger mittemot nya Pedagogen, en kort promenad längs Magasinsgatan ifrån Lokal bar och restaurang, där vi tar de gröna drinkarna efteråt 18.30-.
Vi planerar att arrangera Green Drinks tredje torsdagen varje månad framöver (minnesregel: Third Thursday, lätt att komma ihåg, svårare att säga). Tanken är att det ska vara ett informellt och avslappnat sätt att träffa nya och gamla kollegor, vänner och kontakter. Ett tillfälle att prata miljö, energi, affärsutveckling och annat och få idéer och nya perspektiv.
Till varje pub bjuder man in någon som har något intressant berätta på 5 – 10 minuter ungefär. Tidiagare har det erbjudits studiebesök hos nyöppnade ekoklädbutiken Icons of Eco på Magasinsgatan 3 och bokpresentationer.
Om du har något du vill presentera eller har något tips så hör gärna av dig inför framtida pubar.
Arrangörer är Agenda 21 i Väst – en förening för alla som är intresserade av hållbar utveckling – och O2 Nordic – ett designnätverk för hållbar utveckling. Skicka gärna vidare inbjudan!!!
Green Drinks finns över hela jorden. Vill du veta mer om hur det ser ut på andra ställen kan du kolla här: http://www.greendrinks.org/
Ladyfest Bazaar 23/11
Ladyfest Bazaar besöker café Mitt Andra Hem!
Det blir d.i.y-marknad med smycken, stickat, väskor, virkat, retro och återvunnet.
På scen:14.00 Agnes Mercedes 16.00 Hajen
Dessutom film och pyssel!
Ta med plånboken & den där halvfärdiga stickningen och shoppa & sticka i takt till klirret av kaffekoppar och gör Ladyfest Bazaar till novembers finaste söndagshäng. Mitt Andra Hem utlovar finfin veganmat & buffé!
Var : Mitt Andra Hem, Andra Långgatan 31
När: Den 23 november 2008
Finanskrisen och dess följder
Bild: TravisTruman
...är titeln på Catharina Nitz krönika i Katrineholmskuriren. Catharina är inne på tredje månaden av sitt köpfria år som löper fram till 31 juli 2009 och i krönikan skriver hon om hur finanskrisen delvis är ett resultat av ohämmad konsumtion som har skett på kredit. Jag har funderat länge på att skriva något om finanskrisen men inte hittat det rätta anslaget.
Bor man i Göteborgs som jag gör är det oundvikligt att inte påverkas av Volvos varsel. Jag har dessutom de senaste veckorna hört talas om minst två familjer som fastnat mellan två husaffärer. De har köpt ett nytt hus men får inte sålt det gamla. Men själv berörs jag än så länge inte så väldigt mycket av finanskrisen - och det beror inte bara på tur. Vi håller ju på att flytta till hus men vi var noga med att inte förköpa oss till exempel. Bankens kalkyl i alla ära men vi gjorde en misärkalkyl där vi räknande med minsta möjliga som vi kunde få för vår lägenhet och mesta möjliga som vi kunde klara i månadskostnad och ändå levahyfsat bekvämt. På så sätt fick vi ganska klart för oss vad ett hus fick kosta och vi tittade inte ens på hus som inte var i vår prisklass. Sen hade vi tur att vi fick mer än vad vi räknade med för lägenheten trots att Lehman brothers kraschade två dagar efter vår första visning och att skambuden därefter kom som ett brev på posten.
Krisen är inte bara av ondo
Som Terri skriver i Aftonbladet ”Hoppas trams- konsumtionen avtar”. Inget ont som inte har något gott med sig... Våra vanor kommer visserligen att se annorlunda ut framöver, mindre mode och mer basplagg tydligen.
Läs mer!
A Mortgage Bailout: Is Anybody Else Mad? Sparsamma husägre får betala för andras
galenskaper
Upsizing in a Down Economy - är det läge att passa på?
Downshifting to a Smaller Car - i USA blir bensinen allt dyrare
Ekolördag på biblioteket 22/11
Bild: jaime.silva
Lördagen den 22 nov kl 12-16
Stadsbiblioteket, plan 1
Fri entré!
Marknad
Är det svårt att veta vart man kan handla ekologiskt? Ta chansen och kom hit när några ekologiska företag visar upp sig. Prova och smaka!
Dagsmeja bjuder på ekologiska och rättvisemärkta biscottis - Prova en bärsjal från Mammabarn - Smaka bröd från bageriet Cum Pane - Hildur bjuder på te och choklad samt visar hud- och hårvård - Testa tofu från Deli Bean - Hedenborgs, som har hemleverans av ekologiska matvaror, visar upp delar av sitt sortiment. Klädbutiken Reagera visar ekologiska och rättvisa kläder och skor - Ekokompaniet och Handlaihop presenterar Ekohäftet.
Vill du engagera dig? Kom och träffa representanter från Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna och Miljöförbundet Jordens Vänner.
Litteratur
Anne-Lill Karlsson tipsar om böcker, film och tidskrifter. Kl. 14 i Lorensbergshörnan
Lågenergilampor, isolering och grön el? Energirådgivare från Konsument Göteborg svarar på dina frågor. Kom och testa energicykeln!
Kretsloppskontoret ger svar på hur man ska sortera sina sopor. Agenda 21 från Miljöförvaltningen berättar om sitt arbete och ger tips om hur man kan leva miljövänligt.
måndag 17 november 2008
Matmåndag & Tema Jul - ekologisk glögg
Bild: Saturnus Beverages
Vi brukar sätta vår egen glögg i klädkammaren men om man inte orkar det kan man alltid prova Tindras ekologiska glögg, en ekologisk och Krav-märkt vinglögg. Inspirationen till namnet Tindra sägs komma från "den underbara känslan av stjärnklara vinterkvällar och knarr under skorna". Här i snöfattiga Göteborg brukar det sällan bli mycket knarr under skorna på vintern, mer slask men doften av varm glögg känns rätt vintrig.
Tindras ekologiska glögg finns tillgänglig från 3 november i Systembolagets ordinarie sortiment.
Uppdatering:
Idag fick vi tidningen Allt om mat till jobbet och de gav inte ekoglöggen speciellt bra betyg. Men smaken är som baken! Varför inte testa själv! Dessutom ett riktigt bra tips för alkoholfri glögg med bärsmak, värm någon av Jokks bärdrycker med glöggkryddor. Själv gillar jag het kryddad Cranberry bättre än vanlig glögg.
Läs mer!
Frågor och svar om dunderglöggen
Hannele tipsar om glöggnyheter men skriver att det är lätt att göra egen vinglögg
Matmåndag - Välj rätt
Bild: computix
Jag väljer ekologiskt av flera skäl. Jag tror att att det är bättre för min familj att undvika sådant som är besprutat. Jag vill heller inte att andra skall bli sjuka av att skörda besprutade livsmedel. Enligt Naturskyddsföreningen är potatisen den mest besprutade grödan i Sverige. Hela 40 procent av den totala användningen av kemiska bekämpningsmedel för svampsjukdomar används i potatisodlingarna. Detta trots att potatis endast odlas på en procent av den svenska åkermarken.
Även om din matbudget är begränsad eller om du helt enkelt inte vill betala mer för ekologiskt frukt och grönt så finns det några grönsaker som där du bör välja ekologiskt. Följande frukt och grönsaker är i högre grad besprutad och/eller absorberar lättare bekämpningsmedel:
- persikor
- päron
- gröna bönor
- äpplen
- squash
- jordgubbar
- hallon
- spinat
- potatis
- tomater
Följande frukt och grönsaker besprutas genrerellt sett mindre:
- ananas
- mango
- avokado
- bananer
- blomkål
- vattenmelon
- kiwi
- brysselkål
- aubergine
- blåbär
- rädisor
- lök
- grapefrukt
Även om du sköljer och skalar frukt och grönt så får du inte bort bort allas spår av bekämpningsmedel. Tar du bort skalet förlorar du även många näringsämnen. Så när du kan, välj den ekologiska varianten, om inte av miljöskäl så med tanke på din och din familjs hälsa.
Läs mer!
Mossagården tipsar om hur man förvarar grönsakerna rätt!
lördag 15 november 2008
Tema jul - fynda unika hemmapysslade julklappar på nätverket
Många har ju upptäckt fördelen med att handla julklappar på nätet och där gäller det att beställa i tid så att varorna hinner fram innan jul. I USA finns föregångaren Etsy och här i Sverige finns både Hemmagjort, Händigt och Signerat. På Signerat hittade jag den roliga börsen ovan. Den är designad och tillverkad av Lotten som driver inredningsbloggen Nästet. Många bloggare säljer även egenhändigt gjorda alster, t. ex Pennys House där man kan beställa virkade kakor och bakelser. Otroligt läckra!
Fler inköpsställen
Åsa med Kreativa dagar har en butik
Pieces of you säljer mest smycken
fredag 14 november 2008
Tema jul - julupplevelser
Bild: swemannen
"Upptändningen av centrum sker i två steg för att presentera stadens rum med
olika uttryck. Första upptändningen startar i samband med att Jul
på Liseberg öppnar den 14 november och bjuder på en stilig
belysning utmed ljusstråket. Den 5 december ökar ljusvolymen ytterligare när nya
färgstarka ljusinstallationer på husfasader, träd och i olika miljöer tänds upp
under ceremoniella former på Götaplatsen"
Själv ser jag och barnen mest fram emot ljud- och ljusspelet vid Götaplatsen som drar igån den 5 december. Som så många andra upplevelser i julstaden Göteborg är den dessutom gratis. Andra roliga saker som passar om man vill hålla julbudgeten är den sjungande julgranen i Bältesspännarparken (5-23/12), den levande julkrubban vid domkyrkan (12-15/12). Julträngseln i Nordstan kan jag däremot vara utan...
torsdag 13 november 2008
the Happiness project
Bild: Swamibu
Gretchen Rubin är inte bara jurist, mamma, bloggare, författare och journalist, hon är även på jakt efter lyckan! Under hela förra året utforskade hon vad lycka är och hur man blir en lyckligare människa. I bloggen The Happiness Project dokumenterar hon sina teorier om vad som gör oss människor lyckliga. Givetvis kommer det en bok någon gång nästa höst! Det finns en hel del matnyttigt att läsa på bloggen om både stort och smått. Här kommer hennes 10 tips för att bli lyckligare, själv skall jag satsa på mindre tjat.
1. Bli inte djup
Börja med grunderna, sov tillräckligt mycket, ät regelbundna måltider - sen kan du satsa på meditation och mantran ifall du känner för det.
2. Bli sams innan solen går ner
Man behöver inte vädra varje litet missnöje. Ibland kan det vara bättre att inte förstora upp saker.
3. Fake it till you feel it.
Le och världen ler med dig.
4. Allt som kan göras är värt att göra dåligt
Utmaningar och nyheter är en viktig del av lycka så våga prova på något nytt!
5. Sluta tröstshoppa
Det är lätt att unna sig något när saker och ting går emot en men det är värt att fundera på om det verkligen kommer att göra saker och ting bättre. En lite chokladbit är helt ok men hur känner du dig när du har tryckt i dig en hel påse godis?
6. Köp lite lycka
Pengar kan inte köpa allt men det underlättar i livet. Man kan välja att spendera sina pengar på saker som främjar långsiktig glädje, på upplevelser med sin familj, för att förbättra sin hälsa eller något annat som gör livet lättare och roligare i de tlång aloppet.
7. Kräv inte det bästa.
Nöj dig oftare med något som är tillräckligt bra istället för att hela tiden sträva mot perfektion
8. Mer motion = mer lycka
Motion gör dig lycklig! Problemet är bara att motivera sig!
9. Stop nagging.
Sluta tjata på din familj och andra. Det är inte lätt men det går.
Mindre snack och mer hockey så kan du förändra mycket!
Gretchen Rubin bloggar även för Real Simple, Simply stated.
Relaterade inlägg:
Five Principles for Happiness in 2007
Annat läsvärt
Jag läste en gammal krönika på SvD.se, Snålt med lyckliga stunder i våra liv
SvD har även en lång artikelserie med tema lycka.
onsdag 12 november 2008
Lyssna på Jörgen Larsson ikväll!
Tidens gång - om samband mellan tid och hållbar utveckling och det åldrande samhällets utmaningar
Tidsbrist är något som många av oss upplever i vardagen. Finns det samband mellan tid och hållbar utveckling? Hur påverkar till exempel arbetstidens längd vår belastning på miljön? Är en tidspressad vardag socialt hållbar när tidspressen i sig är tärande på sociala relationer? Parallellt med att många i arbetande ålder upplever tidsbrist i vardagen står vi inför en situation då andelen äldre i Sveriges befolkning ökar. Hur ska samhället med teknik och byggande möta de krav som en åldrande befolkning innebär och hur ska vi skapa goda livsvillkor för de äldre?
Föreläser gör Jörgen Larsson och Inga Malmqvist.
Datum: 2008-11-12
Tid: 18:00 – 19:30
Plats: Ekocentrum. Aschebergsgatan 44, Göteborg
Bokonsdag - Garbageland
För flera månader sedan fick jag låna boken Garbageland av Jonas och under min tågresa till Kalmar fick jag ett bra tillfälle att läsa om den. Boken är skriven av journalisten Elizabeth Royte som har gett ut två andra böcker men även skrivit för The New York Times Magazine, Harper's, National Geographic, The New York Times Book Review, the New Yorker, Outside, Smithsonian och många andra amerikanska tidningar.
Garbageland kan sägas vara en amerikansk föregångare till Mattias Hagbergs bok ”Skräp. När Garbageland kom ut 2005 utsågs den till 100 Notable Books of 2005 avNew York Times och Best Books of the Year av Washington Post Book World.
Författaren, som bor i Brooklyn, får iden att följa sitt skräp efter att ha paddlat omkring på en gammal nedsmutsad och nerskräpad kanal nära där hon bor. Det visar sig vara lättare tänkt ett gjort. Hon inser snabbt att även om USA:s högsta domstol har beslutat att ”vem som helt har rätt att gräva i andras sopor” är det enormt svårt att följa sitt eget avfall och se var det egentligen tar vägen. För ingen vill ju ha avfallet i närheten av sig, avfallet transporteras och exporteras till städer och soptippar någon annan stans.
Hon besöker stora och små soptippar, olika återvinningsstationer, företag som tar om hand om returpapper elelr återvinner metall, ger sig på att kompostera och intervjuar ett antal människor som på olika sätt arbetar med att transporta, ta hand om eller återvinna avfall.
Hon följer också med renhållningsarbetarna, "san men" i sitt kvarter en hel dag. Det är väldigt intressant att få en inblick i deras dagliga arbete, hur de vet det mesta om folk efter att ha sett deras sopor.
Boken var väldigt intressant, läsvärd och ganska lättläst även om det är ett ganska tungnt ämne. På det hela gjorde mig boken mig ändå ganska nedslagen. Vad spelar det för roll om jag återvinner mitt avfall om andra slänger miljögifter i hushållssoporna? Vi återvinner våra 3 år gamla datorer men exporterar det farliga avtalet till länder långt borta som inte har samma strikta lagstiftning. Författaren skriver också om hur ingen ifrågasätter den ohejdade konsumtionen – för vi återvinner ju i alla fall! Och vårt avfall, det försvinner aldrig, det bara flyttas omkring...
Boktips
Elizabeth Royte har precis kommit ut med Bottlemania: How Water Went on Sale and Why We Bought It.
Läs mer om boken
Trehuggers recension
Diskussionsmaterial till boken
tisdag 11 november 2008
"Dyra presenter - onödigt skryt"
Bild: hannaka
- Det är ju bara dumheter. Det har gått prestige i barnkalas, och dyra presenter handlar om att föräldrarna vill visa att de har råd, menar Magdalena Ribbing.
Detta skriver GP i en artikel. 100-200 kr anses vara normalt enligt de föräldrar som GP har talat med. Man har även intervjuat konsumtionsforskaren Helen Brembeck som tror att en förändring är kommer:
- Många unga föräldrar är engagerade i miljön. Och jag tror att vi kan se fram mot andra typer av kalas, mer ekologiska och med mindre shopping, säger honLillasyster skall ha födelsedagskalas om drygt en månad och hon verkar nöjd så länge det mesta är rosa, kläder, tårta, ballonger osv...
GP skriver även om Sävedalens leksaksaffär där barnen kan lämna sin önskelista när de fyller år. Sen kan gästerna köpa precis vad födelsedagsbarnet vill ha. På ett sätt kan jag se hur detta förfarande kan hjälpa en mindre leksaksaffär att konkurrera med de stora leksaksjättarna men jag är inte helt säker på att jag gillar idén ändå. Dessutom måste man ju göra klart för barnen att bara för att de har gjort en önskelista så betyder det inte att de kommer att få allt som står på den.
Jag har tidigare skrivit om barnkalas och GP har i en annan artikel skrivit om hur allt fler vill ha kalas borta så att familjen slipper stöket hemma.Det kan vara allt från piratkalas på Sjöfartsmuseet (126 kr per barn) till kalas på Universeum (100-195 kr per barn, minst 8 barn). Storebror skulle älska att få ha kals på Universeum men det blir nog här hemma ett tag till, drygt 1500 kr är ganska mycket pengar.
Relaterade inlägg:
Kalas och annat
Trött på tårta