onsdag 10 december 2008

Bokonsdag - KliMATfrågan på bordet

Bild: Formas

Mat åt nio miljarder – hur ska vi fixa det i ett nytt klimat? Och hur påverkar maten i sin tur klimatet? Hur ska vi äta klimatvänligt? Är det moraliskt fel att äta nötkött? Ska vi producera kött utan djur för klimatets skull? Hur mycket betyder transporterna och spillet i livsmedelskedjan? I Sverige får vi nya grödor, men också nya ogräs och skadegörare. Och djuren kan bli sjukare. Vad innebär ett nytt klimat för olika delar av vårt avlånga land?

På Bokmässan i september fyndade jag lite pocketböcker från Formas, en av dem var KliMATfrågan på bordet. I boken kan du läsa hur olika forskare ser på livsmedelsproduktion, klimatet och hur vi skall kunna försörja jordens ökande befolkning med mat i framtiden. Boken försöker ta ett helhetsgrepp på ämnet men är ganska lättfattlig och den innehåller många lästips för den som är intresserad av att fördjupa sig vidare.
Charlotte Lagerberg Fogelberg har författat kapitlet Matval för klimatets skull – svenska äpplen och mindre pizzor. Johanna Björklund står bakom kapitlet Jordbruk med naturen som modell. Göte Bertilsson har skrivit om klimatvänligt jordbruk.

Bokcirkel med Ecoprofile
Vill du diskutera boken med andra? Ecoprofile kör KliMATfrågan på bordet som julläsning och börjar diskutera boken 5 januari 2009. Boken ligger ute som produkttips, och diskussionen kommer att föras i kommentarsfälten i anslutning till produkttipset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin