måndag 22 december 2008

Lästips! I konflikten mellan tidspress och klimatångest

clocks
Bild: Leo Reynolds

Göteborgs Fria Tidning har intervjuat Jörgen Larsson om tidspress och miljön. Han och familjen testade bland annat köpstopp under hösten men det gick inte så bra enligt artikeln.Själv testade Jörgen Larsson och hans fru att ha ett köpstopp under en kort period. Tanken var att inte handla något på tre månader, förutom det som behövs för att leva och eventuellt något second hand. Men stoppet varade bara en månad.
– Det blev rätt tråkigt när radion i köket var sönder och när jag inte
kunde köpa en ny. Vinsten var att jag blev lite mer medveten om hur präglade vi är av att kunna köpa det vi vill, detta även om vi själva inte tror det.

Så köpstopp är inget som Jörgen Larsson rekommenderar som en generell lösning på barnfamiljers tidspress. Han menar att det är lite väl radikalt.


Läs mer!
Vill de läsa mer om Jörgen Larsson så kan jag rekommendera senaste numret av Camino eller några av mina inlägg.

2 kommentarer:

 1. Hihi, jag kom att tänka på, får köpstopparens barn leka affär? Vi sparade tomma kartonger, stoppade tidningspapper i tomma mjölpåsar, klistrade ihop kaffepaket, klart, det var ju en mataffär... Mycket populärt med våra barn i åldern, innan skolan började.

  Tid är pengar, tid är umgänge, köper man färdigt, har man tid att umgås mer.

  Hälsar
  fyrabarnsmamman
  som bakade allt bröd själv
  (och sparade 70 000 kr)

  SvaraRadera
 2. Man måste ha rätt bra disciplin för att klara av att införa ett köpstopp. De flesta har inte det. Man kan träna genom att dra ned på onödig konsumtion till att börja med. Skippa dagstidningen till att börja med och läs på nätet istället. Bättre och billigare. Framför allt slipper man vänta på nyheterna till dagen efter!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin