tisdag 23 december 2008

Jul igen – låt barnens behov gå först!Jag läser regelbundet på Growing peoples webbplats och fastnade för Lars H Gustafssons julbrev. Det är skrivet förra året men minst lika aktuellt i år. Lite långt att läsa men väl värt ansträngningen. Han avslutar med en egen önskelista
 • Låt oss trappa ned förväntningarna – julen behöver inte bli perfekt men den kan bli bra nog!

 • Låt barnens behov styra – inte våra egna! Barnens behov av traditioner och trygga ritualer måste få gå före våra idéer om rättvisa för de vuxna.

 • Öppna familjen! Låt oss umgås mer med varandra – låt under julen ”andras ungar” få vara också ”våra barn”!

 • Låt oss vara ute så mycket som vädret tillåter och ta med barnen på utflykter av alla de slag – vi behöver alla få komma loss från soffor, tristess och datorskärmar!

 • Och låt oss dricka med måtta! Ett glas vin, en flaska gott öl och snaps till sillen på julbordet – visst kan vi unna oss det. Men låt våra barn få slippa vuxet supande i år! Och, förstås, aldrig alkohol som tröst eller i samband med konflikter! Det brukar vi säga när vi förmanar våra äldre tonåringar, men det gäller oss själva i minst lika hög grad.

3 kommentarer:

 1. Jag gillar önskelistan! Den passar även för oss som inte har småbarn. Punkt 2 kan ändras till låt våra viktigaste behov av traditioner och trygga ritualer styra. Här får man komma överens om vad som gäller.
  Varje år tänker jag "nästa år ska vi ..." när tankar om att dra ner på den hets som alltid drar igång. Men i oktober känns det aldrig läge att börja ta upp "ämnet julen". Man skjuter på det.

  Få se hur det blir efter denna jul.
  ... och nu ska julskinkan griljeras!
  GOD JUL och tack för en mycket läsvärd blogg!

  SvaraRadera
 2. Jag skirver under alla punkterna, låt barnens behov styra – bättre kan man inte säga det. I många perfekte julbilder undadr jag, hur barnen får plats, vem ska egentligen klä granen? Minns en jul, när barnen gjorde en fin stjärna av glasspinnar som brydde toppen på granen.

  Våra barn har ibland på julafton åkt skridsko i skogen i stället för att titta på Kalle Anka.

  Ha det riktigt mysigt, så att hela familjen trivs, inga trötta föräldrar heller, julkram.

  SvaraRadera
 3. Precis så där är vår jul. Tonåringar har inte samma förväntningar och julkrav och det går bra att njuta av ledigheten istället. Ha nu en riktigt God Jul i nya huset!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin