tisdag 18 november 2008

Finanskrisen och dess följder

The West Philly Credit Crunch

Bild: TravisTruman

...är titeln på Catharina Nitz krönika i Katrineholmskuriren. Catharina är inne på tredje månaden av sitt köpfria år som löper fram till 31 juli 2009 och i krönikan skriver hon om hur finanskrisen delvis är ett resultat av ohämmad konsumtion som har skett på kredit. Jag har funderat länge på att skriva något om finanskrisen men inte hittat det rätta anslaget.
Bor man i Göteborgs som jag gör är det oundvikligt att inte påverkas av Volvos varsel. Jag har dessutom de senaste veckorna hört talas om minst två familjer som fastnat mellan två husaffärer. De har köpt ett nytt hus men får inte sålt det gamla. Men själv berörs jag än så länge inte så väldigt mycket av finanskrisen - och det beror inte bara på tur. Vi håller ju på att flytta till hus men vi var noga med att inte förköpa oss till exempel. Bankens kalkyl i alla ära men vi gjorde en misärkalkyl där vi räknande med minsta möjliga som vi kunde få för vår lägenhet och mesta möjliga som vi kunde klara i månadskostnad och ändå levahyfsat bekvämt. På så sätt fick vi ganska klart för oss vad ett hus fick kosta och vi tittade inte ens på hus som inte var i vår prisklass. Sen hade vi tur att vi fick mer än vad vi räknade med för lägenheten trots att Lehman brothers kraschade två dagar efter vår första visning och att skambuden därefter kom som ett brev på posten.

Krisen är inte bara av ondo

Som Terri skriver i Aftonbladet ”Hoppas trams- konsumtionen avtar”. Inget ont som inte har något gott med sig... Våra vanor kommer visserligen att se annorlunda ut framöver, mindre mode och mer basplagg tydligen.

Läs mer!
A Mortgage Bailout: Is Anybody Else Mad? Sparsamma husägre får betala för andras
galenskaper
Upsizing in a Down Economy - är det läge att passa på?
Downshifting to a Smaller Car - i USA blir bensinen allt dyrare

2 kommentarer:

  1. Kompisen skulle sälja lägenhet, lyckades få kontrakt veckan innan krisen. Nu vill köparen ångra...

    SvaraRadera
  2. Terris krönika är bra tycker jag. Formulerar något viktigt!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin