fredag 7 november 2008

Strunta i bilen och ta pappaledigt

My new car

Bild: salendron


Folk får såklart göra vad de vill med sina pengar, konsumtionen är fri, men
ibland är det svårt att förstå prioriteringarna.
Anna Nilsson tycker i dagens krönika att föräldrar borde strunta i att köpa nya bilar och istället använda de pengarna till att vara hemma med barnen. Helt rätt tycker jag! Vi sålde vår bil innan Storebror föddes och köpte inte en bil förrän flera år senare. Strax innan Lillasyster fyllde ett år köpte vi kompisarnas begagnade Audi för 3000 kr. Vi klarade oss alltså UTAN bil trots att vi hade två barn... Visserligen bor vi så att vi har tillgång till bra kollektivtrafik och även om det inte alltid var så kul att stå och frysa vid spårvagnshållplatsen med två trötta barn så sparade vi en hel del pengar på det.Bil eller barn? Vad tycker ni?

13 kommentarer:

 1. Jag vet ju att ni kommer behöva bilen i början när ni flyttat på grund av dagis, men sedan? Kommer ni att behålla den tror du?

  Vi klarar oss inte utan bil som vi bor nu. Det tar för lång tid med kollektivtrafik till makens jobb och vissa kvällar behöver jag den för att det inte går nattrafik så sent som jag jobbar. I vårt fall handlar det nog om att om vi INTE hade bil skulle vi se mindre av barnen eftersom resvägarna skulle stjäla så mycket tid. Sedan är ju vår bil en gammal sliten och bucklig skrutt också som inte kostar oss så mycket. Nya bilar är inget för oss.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det hadlar om enhelhetslösning... Vi har vakt att bo i förort, i en bostadsrätt ca 1,5 utanför sthlm centrum, där vi båda jobbar. Vi har 100 m till dagis. Bil har vi, en begagnad Audi 92:a, som vi köpte för 23 000 kr tror jag. En bra familjebil, som vi använder på helgerna mest, när vi ska handla eller åka till vänner. Pengar får vi över. Som vi bor nu vill vi ha bil, men vi skulle kunna klara oss med att hyra när vi verkligen ville ha.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker över huvud taget att man skall funder över hur mycket man behöver jobba för att t ex ha bil, båt, åka på långsemester eller vad det nu är. Sen kan man värdera om det verkligen är värt det.

  SvaraRadera
 4. Jag som bor i Stockholm ser verkligen ingen anledning till att skaffa en bil då jag kommer upp i den åldern då det "behövs". Jag känner att det är en sån sak som jag bara MÅSTE klara av. För om jag som en miljömedveten stockholmstjej inte fixar att inte skaffa bil, hur ska då någon annan kunna avstå? Jag tror inte att alla kan ha en bil i en hållbar värld (precis som alla inte kan äta kött jämt osv), och ser det därför som ett projekt att inte skaffa en när jag får barn. Jag är helt övertygad om att man sparar enorma mängder pengar och att det går att lösa.

  Vi visar vägen
  Annie

  SvaraRadera
 5. Om man väljer att bo en plats där man inte är beroende av bil är det inga större problem att klara sig utan. Vi är en trebarnsfamilj som bor centralt i en småstad och har nära till både affärer och pendeltåg och tio badplatser på cykelavstånd. Vi saknar nästa aldrig bil. Hyr ungefär bil två gånger om året i samband med semsetr och när vi ska hälsa på vänner på landet.

  SvaraRadera
 6. jag tog mitt körkort dagen innan jag födde mitt 3:e barn, har åkt spårvagn med fyra förskolebarn.

  SvaraRadera
 7. Barn så klart - om man nu kan välja...

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Lotta heter jag. Hittade din blogg när jag var ute och surfade.
  undrar omdet är ok att jag länkar din blogg från min. Tilltalas av din ideér och det faktum att du förverkligar dem. Har gemensamt med min syster en företagsidé som mycket bygger på idén att man använder det vi redan har. Du är välkommen att titta in http://budget1.blogspot.com/ en blogg med visst ironiserande men med en seriös grund och http://kompetina.blogspot.com/.
  Som direkt anknytning till senaste inlägget så kan jag berätta att jag valt deltidsarbete, liv utan bil. Bor centralt vilket underlättar livet utan bil.
  Bra blogg och bra val!
  mvh
  Lotta

  SvaraRadera
 9. Jag har bil för att kunna ta mig till och från landet. Hade jag inte haft ett landställe hade jag inte haft kvar bilen.

  Jag skriver en hel del om mina utgifter för bilen och varför man skall skippa den i min egen blogg på denna länk: http://ielftetimmen.blogspot.com/2008/09/skaffa-ingen-bil.html

  SvaraRadera
 10. Barn Barn Barn!
  Vi har en bil men tar oss i princip överallt med två barn + ryggsäckar på vår fina Christianiacykel. Kan verkligen rekommendera dessa fantastiska flakcyklar.

  Tjingeling
  Loa

  SvaraRadera
 11. Med lite större barn, som ska på olika aktiviteter, är det bra att ha bil. Men jag har åkt buss med en stor hockeyväska, som knappt går genom bussdörrarna...

  SvaraRadera
 12. Alla barnfamiljer som klarar sig utan bil är mina idoler! Det är såklart inga större problem att klara sig utan bilägande om man bara planerar sitt liv utifrån att man inte ska ha någon. Här finns en hel del inspiration:
  http://www.ecoprofile.se/910_895_Radhusfamiljen_som_ersatter_bil_med_cyklar.htm

  Elbilar laddade med vindkraft har jag dock inte så värst mycket emot, så länge som de håller sig utanför storstan.

  SvaraRadera
 13. Jag har valt att bo på landet där det inte finns någon möjlighet att vara utan bil, (det går två skolbussar på morgonen åt ett håll, och två tillbaka på eftermiddagen, spårvagn kan jag knappt stava till..). MEN i stället har jag mina hönor, kan odla mycket själv och gör mycket för miljön och naturen som jag lever mitt i. Uppskattar allt omkring mig! Jag kan tycka att denna bildebatt kan bli lite enahanda. Har tidigare bott i L.A. där "alla" kör ensamma i sina SUV till och från jobbet. -Där snackar vi slöseri! Får lite perspektiv på min egen bilkörning för överlevnad när jag tänker tillbaka på det. -Det gäller att inte bli nitisk!
  Tack för en jättebra blogg!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin