måndag 20 oktober 2014

Släng inte pengarna i soppåsen

Klimatsmart middag 1/9

Vår produktion, distribution och konsumtion av livsmedel står för en stor del av vår miljöpåverkan. Bara den mat som kastas i soptunnan från hushållen i Sverige under ett år motsvarar ett utsläpp på 500 000 ton växthusgaser. Det motsvarar nästan utsläppen från 200 000 bilar under ett år. Naturvårdsverket arbetar sedan flera år tillbaka med att ta fram uppgifter om och beräkna mängderna matavfall och tidigare i höstas kunde man presentera resultaten från den första större studien över hur mycket mat och dryck som de svenska hushållen häller ut via avloppet.

Rapporten heter just "Mängd mat och dryckvia avloppet – en enkätundersökning i svenska hushåll". Titeln är kanske inte så jättespännande men tittar man närmare på siffrorna ser man att vi i genomsnitt slänger 28 kg mat per person i onödan varje år - OCH dessutom häller ut 26 kg flytande mat i slasken. Ensamhushåll är värst och den största anledning till att vi häller ut mat är att det "blir över" - INTE att det har blivit gammalt/gått ut.

- Anta att en vanlig brödskiva väger 30 gram. Slänger man två brödskivor i veckan blir det på ett år 3,1 kg svinn. Och det bara bröd. Lägg sedan till frukt som ligger för länge, mat som glöms i kylen. Små grejer som tillsammans snabbt nå upp till stora mängder på ett år

Livsmedelsverket har lanserat Matsvinnskollen - testet som kan hjälpa dig spara både pengar och miljö. Testet är ett enkelt sätt att se över sitt eget matsvinn och spara både pengar och miljö. För det handlar ju inte bara om miljö - en vanlig barnfamilj kan spara minst 3000-6000 kr per år på att minska sitt svinn! Själv visste jag t. ex inte att nötter håller sig bäst om de förvaras i kyl.

Tipsen från Livsmedelsverket för att minska svinnet är enkla att följa och ger stora vinster både för den egna plånboken och för miljön. Här är några av dem:
  1. Ät upp maten du köper hem.
  2. Kolla i kylen innan du handlar så slipper du stå där med dubbla uppsättningar mat som hinner bli dålig innan du har möjlighet att äta upp den.
  3. Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåsmat som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker.
  4. Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa. Eller så fryser du ner det och kokar fond på det när du har fått ihop tillräckligt mycket.
  5. Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal eller frys in frukten och använd till smoothie. 

Eller så kan man kort och kort sammanfatta det med orden SLÄNG INTE MATEN!  Själv har jag minimalt med matavfall, jag är för snål för att slänga mat ;-)

13 kommentarer:

  1. Hur svårt kan det vara... Nu när vi är två handlar vi på annat sätt; inga storförpackningar, det tjänar vi inget på. Vi köper bara 1-2 äpplen och äter upp dem! Bara jag äter blomkål och broccoli, jag har hittat perfekt fryspåse, inget spill! För mycket typ mjölk, så gör jag plättar, gröt eller bakar, vi slänger inget flytande (korkat att spola PENGAR i toaletten).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det gäller ju att anpassa sin planering utifrån hur familjen ser ut. Jag kan tänka mig att det är en stor omställning när barnen flyttar hemifrån.

      Radera
  2. Boktips om du inte läst: "100 sätt att rädda maten", Annica Triberg

    Jag försöker hitta på rätter att använda maten i, t.ex. övermogna bananer. Sen äter jag nästan alltid upp alla rester och har insett att jag klarar mig på att laga mat varann dag/ halva veckan. Annars fryser jag in det mesta och kör rensa frysen veckor. Men störst förändring hos mig har varit att inte köpa hem en massa mat om att ifall att... utan bara varor jag vet jag använder.

    Men jag kan bli bättre, bra tips om grönsaker = fond/soppa/gryta/omelett. Jag är ibland för krösmagad och slänger gammal frukt... Min 3,5-åring är tyvärr en periodare när det gäller frukt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips för grönsaker! Jag gör yogurtglass av frukstrester. Jag fryser helt enkelt frutbita roch mixar dem sedan med vaniljyogurt. En riktig favorit hos barnen!

      Radera
  3. Vissa kommuner har viktbaserat avgifter för soptunna och separat kärl för matavfall (i det ingår även ben och skal).
    Jag har börjat följa upp det http://spartankar.com/2014/09/04/hur-mycket-avfall-slanger-du/
    Det finns en del intressanta statistik på webben om det.

    SvaraRadera
  4. Det var jobbigt att du skrev om det här just nu för jag gnällde för en timme sen över att vi inte har kolla på all mat här i våra skåp och så slängde jag mögliga oliver. Fast sen gjorde jag matsvinnskollen och då fick jag glada tillrop! Jag tror inte att jag slänger så himla mycket, men varje sak som blivit dålig känns ju som ett misslyckande. Det handlar nog oftast om att jag inte lever upp till mina matplaner och väljer att äta något annat som går snabbt att laga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Möglig mat tycker jag är helt ok att slänga :-) Det är ganska dyrt och icke-produktivt rent allmänt att vara hemma sjuk efter att ha matförgiftat sig själv... Och här talar jag utifrån egna erfarenheter....

      Radera
  5. Vi äter det mesta vi köper hem tycker jag ändå. Det som jag tycker är svårt är framför allt barnens mat, de är så små att de fortfarande har svårt att hänga med i sina egna svängar. T ex kan de säga "mera" och sedan bara äta en tugga av sin nya portion. Eller säga att de både vill ha pasta och sås men plötsligt är såsen (som var så god igår) blä. Jag försöker att lägga upp lite i taget, men det funkar inte helt.

    Sedan är väl ett klassiskt "matsvinn" barn som vägrar äta brödkanterna... Ett tag var min tanke att göra ströbröd av kanterna, men vi använder ströbröd väldigt sällan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det kan vara svårt avgöra hur mycket barnen äter. Jag gör krutonger av allt vårt gamla bröd. Eftersom vi äter soppa varje tisdag är det alltid bra att ha lite tärningar i frysen som man kan rosta i ugnen eller stekpannan.

      Radera
    2. Det märks tydligt att det är mer matsvinn de veckor jag har min dotter här. Jag förmanar henne alltid att ta lite åt gången men det blir ändå ofta mat över på tallriken. I övrigt försöker jag att slänga så lite som möjligt just för att kasta mat är detsamma som att kasta pengar i soppåsen. Nu ska jag gå och koka äppelmos på fådda äpplen. Tredje satsen i höst så nu har jag äppelmos till gröten ett tag framöver.

      Radera
  6. När man som jag har lite pengar och strängt följer en budget på 800 kr så åker inget i soporna vill jag lova, men har kockat i många år och ätit vegetariskt i minst tjugo så kunskap finns och den är till stor hjälp i ett hårt ekonomisk läge som samtidigt får mig att tänka på vad jag gör med mina pengar. Det är tillfredställande att ha full kontroll på minsta krona som jag numera värdesätter på ett helt annat sätt. Det här med att ha pengar precis så jag klarar mig har tillfört nya kunskaper för mig, som att ha koll på maten t ex. Kan tillägga att förutom att jag bjuder hem folk då och då, så har jag bara mig själv att tänka på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 800 kr är verkligen en tight (men uppenbarligen inte omöjlig) matbudget. jag kan tänka mig att många studenter ha rungeför en sådan matbudget också. Du får väldigt gärna gästblogga om hur du lägger upp din matplanering! Maila mig på antianki@gmail.com

      Radera
  7. Visst är det synd att slänga mat! Ett annat bra tips, förutom omelett, är att göra makaronilåda med äggstanning och blanda i olika rester. Gott, enkelt och billigt.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin