När man bildar familj hamnar pengar i fokus på ett helt annat sätt än tidigare, både i det
lilla – hur ska man klara sig på kort och lång sikt, hur ska familjens
sparande se ut – och i de stora frågorna: Vem ska ta föräldraledigheten och varför? Och hur påverkar det karriär och pension egentligen? För att inte tala om försäkringskassan - hur funkar det egentligen?
Boken innehåller mängder med praktiska exempel på hur författarna men även andra familjekonstellationer har löst det här med allt som har med familj och ekonomi att göra. Det är allt ifrån vad man behöver för gravidkläder, till hur man kan tänka kring dyra barnvagnar, hur man gör en hushållsbudget, vad som är rimliga matkostnader eller hur ett samboavtal ska skrivas.
Den här boken hade jag velat läsa för 11 år sedan när jag precis hade fått mitt första barn. Precis som författarna har noterat finns det hur många olika "vänta barn böcker" som helst men det här med ekonomi är något som bara tas upp i förbifarten trots att det egentligen påverkar hela tillvaron. Dessutom är det en bok som vänder sig till bägge föräldrarna och en riktigt bra utgångspunkt för en diskussion kring vilka mål man har och tankar kring familjens ekonomi. Annars är det lätt att tiden går (och sömnlösheten består) och att diskussionen kring ekonomi är något som skjuts på framtiden medan man fokuserar på praktiska saker som att betala räkningarna i tid.
Även jag som tycker att jag har koll på det mesta vad gäller min lilla familjs ekonomi fick mig dessutom en tankeställare när jag läste kapitlet om vad som händer om någon (typ jag) dör. Även om jag har planerat för detta så har jag ju inte talat om för någon annan hur jag har tänkt (har skippat livförsäkring t. ex) så jag borde verkligen ta tag det här med testamente och kanske även generalfullmakt.
Det var också väldigt intressant att läsa om annorlunda familjeupplägg, t. ex om Alice och Björn som valt att vara särbos trots att de har småbarn. Det är visserligen dyrare med två hushåll men pengar är inte allt. Och skilsmässa är som bekant en dyr lösning både emotionellt och ekonomiskt.
Om jag ska jämföra den med andra ekonomiböcker är den mer jordnära och familjeorienterad än exemempelvis Economista men den tar å andra sidan samma helhetsgrepp på ekonomin (allt från försäkringar till matkostnader) som Kulor, cash och kosing utan att bara handla om spartips. Till skillnad mot Pengarna och livet vänder den sig till bägge parter och den lyfter framför allt fram olika alternativ och lösningar - för vi är ju trots allt olika och min budget är inte din budget!
Om författarna
Johanna Ögren är kommunikationskonsult som fuskar som journalist. Hon har bland annat grundat bokbloggen Bokhora och givit ut böckerna Lilla Gummans gör det själv-guide 2011 och När två blev tre: Förstagångsföräldrars funderingar, farhågor och fantasier 2012.
Jenny Rosander Ney är ekonom och har arbetat länge inom både finans- och webbranschen. Hon bor i Stockholm med sin man och sina två barn. Mamma Pappa Pengar är hennes första bok.
(barnen får pengar om man passar på att dö innan de fyller 18, en vän blev föräldralös efter födelsedagen och det blev tuff start på det vuxna livet)
SvaraRaderaIbland när det var jobbigt i vardagen, var jag nästan avundsjuk på alla skilda för de fick ju ledigt och egentid varannan vecka.
RaderaHåller med att ”Par som talar om sin ekonomi investerar i sin relation”. När man pratat om pengar bygger man sitt framtid och pratar om sina mål i framtiden, bygger projekt och bestämmer varför man sparar och vad man vill göra med pengar.
SvaraRadera