fredag 16 november 2012

Restips! Helsingfors - designhuvudstad 2012


Idag blir det lite reseinspiration! Finland är ju ett av våra närmaste grannland men jag kom först dit under förra året. Det var Cycling 4 libraries och den efterföljande filmpremiären som fick mig att besöka landets huvudstad. Sedan dess har jag även hunnit med att besöka Åbo med barnen och gjort ett veckolångt återbesök i Helsingfors i samband med IFLA, Världens största bibliotekskongress. 
I år är dessutom Helsingfors verkligen på tapeten då staden utsetts till designhuvudstad, World Design Capital så har du möjlighet tycker jag att du ska ta en sväng dit.

Mat
Fish plate at Zetor

Fishplate på kitschiga Zetor

Mitt absoluta favoritställe i Helsingfors är mysiga Café Regatta som ligger nära Sibeliusmonumentet. Jag brukar även passa på att äta en massa karelska piroger (finns i alla livsmedelsaffärer). Zetor är lite kul och gillar man cocktailbarer är lyxiga A21 värt ett besök. Kallio är ett annat bra område för en barrunda, Pulmu (Fleminginkatu 13) är trångt men kul!

Boende
Det finns flera bra vandrarhem och billigare hotell, exempelvis budgetkedjan Omenahotell där det mesta är automatiserat. Bägge av Omenas hotell ligger dessutom centralt (Eriksgatan 24 eller Lönnrotsgatan 13). I somras bodde jag på Hostel Academica som dock främst är öppet sommartid. Jag har även vänner som bott på Stadion Hostel vid Olympiastadion och varit nöjda.


Resa dit och ta sig runt
Färja från Stockholm är ett bra alternativ om man som jag undviker att flyga. Till Viking Line terminalen kommer man enkelt med buss från cityterminalen eller så kan man promenera från Slussen. Även i Helsingfors tar man sig lätt vidare från de centralt belägna färjeterminalerna.Väl på plats tar man sig lätt runt till fots, med buss eller spårvagn. Cykel är ett annat alternativ om det inte är för mycket snö.

2011-09-17 12.18.11

Sibeliusmonumentet

 Att se och göra
Av de klassiska sevärdheterna är Tempelplatsens kyrka en av mina favoriter. Kyrkan är insprängd i berget och taket består av 24 kilometer virad koppartråd. Jag gillar också Salutorget (billig lunch) och Kiasma. Shopping är ju inte ett av mina största intressen men jag gillade verkligen akademiska bokhandeln. Centralstationen är också värd ett besök om man gillar arkitektur. Tyvärr har jag ännu inte lyckats ta mig iväg och tittat på Sveaborg, det står på min att göra lista inför nästa besök.

Om designhuvudstaden

Vartannat år utses en stad till världens designhuvudstad av den internationella organisationen för industriell design Icsid.. Urvalet görs på basis av ansökningar och man väljer en stad som på ett exceptionellt förtjänstfullt sätt främjar användningen av design för att utveckla staden i dess helhet.World Design Capital handlar om att främja och stödja kulturell, social och ekonomisk användning av design.

2 kommentarer:

  1. Karelska piroger finns på Hisingen på Nansensgatans Finska Mataffär, och som sagt i många andra affärer...

    SvaraRadera
  2. P.S.
    Karelska piroger godast med äggsmör
    (hackad kokt ägg med smör och salt).

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin