fredag 3 februari 2012

Inredningsfredag: världens bästa husBostadshuset 8-Tallet i Örestad strax utanför Köpenhamn utsågs i november 2011 till världens bästa hus på den prestigefyllda arkitekturfestivalen, World Architecture Festival (WAF) i Barcelona. En av anledningarna till att huset fått denna utmärkelse är bland annat det faktum att man kan cykla (eller gå) från markplan ända upp till tionde våningen! Huset är Danmarks största bostadshus och som namnet antyder byggt som en liggande åtta. Det är ritat av arkitektbyrån BIG, Bjarke Ingels Group. Byggnaden som ligger i området Ørestad innehåller 476 lägenheter och arkitekturintresserade från hela världen vallfärdar hit. I kvarteret finns dessutom både restaurang och en konsthall.
Huset har två lutande gröna tak med sedumväxter (totalt 1700 m2) som dämpar buller och spar energi.
Samma byrå ligger bakom Bjerget, också i Köpenhamn, som fått flera priser och som utnämndes till världens bästa bostadshus 2009 liksom arkitektgrupps första bostadsprojekt, de uppmärksammade och hyllade VM-husen.

8-tallet

Själv anser jag att en av de allra bästa  sakerna med huset är att det ligger granne med ett enormt naturskyddsområde, Amagerfælled. Samtidigt tar det bara 12 minuter med metron innan man är inne i centrala Köpenhamn.
Nästa vecka bloggar jag om ett av BIGs senaste projekt, en kombinerad förbränningsanläggning  och skidbacke som även den är tänkt att byggas på Amager.

2 kommentarer:

  1. Kul, var där och kikade på det under en studiresa med skolan, när det höll på att byggas, så vi kunde vandra runt och kika lite som vi ville :)

    SvaraRadera
  2. Låter spännande! De andra Kbhbyggnaderna såg också spännande ut.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin