onsdag 15 februari 2012

Bokonsdag: två böcker om mat & miljö

Mat med känsla för miljö

När vi planerar för ett ekologiskt hållbart samhälle måste vi också planera för ett samhälle som är socialt hållbart.
Den här boken är så mycket mer än bara en kokbok. Den innehåller säsongsanpassade recept men även tips och råd om allt från hur man odlar på fönsterbrädan till hur man bäst piffar till rester samt intervjuer med personer som fått tala fritt över temat "Mat för en bättre miljö".  En av personerna är Annika Carlsson-Kanyama (som även är upphovskvinna till citatet under bilden) och hennes bästa råd är att ta sig tid att planera, att tänka efter vad som är bra miljömässigt och som passar pånbok och smak. För det är ju ingen idé att man köper hem ekoreko livsmedel som sedan ingen äter upp..
Några exempel på goda vinterrecept är potatiscurry, rödbetssoppa, persiljerot marinerad i balsamvinäger. och grönkålssallad som passar bra även efter jul. Det finns även en hel del recept med kött för den som är lagd åt det hållet.
Den här boken har några år på nacken men finns att låna på biblioteket eller köpas på antikvariat.

 KliMat

KLiMat är en klimatsmart kokbok som en grupp elever på Hulebäcksgymnasiet Sahmhäll Tvär har tagit fram. De 25 recepten är uppdelade efter årstiderna, eftersom man ska handla lokalt för att slippa onödiga transporter. Recepten är övervägande vegtariska men det finns ett recept på lammfärsbiffar. Så här på vintern är rotfruktsrecept som rödbetssallad och chili sin carne i fokus men lämna lite plats för efterrätt och prova crepes med hemmagjord vaniljglass och smarrig fruktkompott.
Det jag gillar mest med boken är den personliga tonen, de roliga fotona och pratbubblekommentarerna.
2007 vann boken första pris i Klimatkampen, en rikstävling anordnad av Svenska Miljöinstitutet. Jag minns inte riktigt var jag fått boken ifrån, förmodligen har jag fått den i present när jag har föreläst på Hulebäck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin