tisdag 18 oktober 2011

Vikcykelprojekt i Helsingör

Helsingør - Station

Bild: roger4336

I början av sommaren gick Helsingørs kommun ut och efterlyste 100 Helsingørsbor som ville delta i ett vikcykelprojekt. I sex månader (den 20. augusti 2011 till den 20. februari 2012 ) lånar kommunen ut cyklarna gratis för att undersöka vilka fördelar de ger. Projektet är fram riktat mot bilpendlare men alla var välkomana att ansöka.
Förhoppningen från kommunens sida är förutom rena miljövinster även att projektet ska medföra enklare pendling, färre bilar i stadskärnorna och bättre hälsa för deltagarna.


-- Vi ligger på ett centralt ställe sett till kollektivtrafiken. Här finns bussar, färjor, lokaltåg och Kystbanen mot Köpenhamn. Särskilt är det många som pendlar med tågen och det finns inte plats för alla cyklar där. Men den här vikcykeln kan man fälla ihop så att den får plats mellan sätena där man brukar ha bagaget, förklarar projektledaren Simon Wrisberg.
Källa: Nytt från Öresund


Fördelarna med en vikcykel är många, det är en flexibel lösning, som gör att även de som åker kollektivt kan ta cykeln med sig. Man kan också hysta in cykeln i bagageluckan på bilen och cykla från en pendelparkering.
Projektet kostar Helsingørs kommun 1,2 miljoner danska kronor och efter att de sex månaderna har gått finns det preliminära planer på ytterligare en omgång, beronde hur det nuvarande projektet går. Utöver vikcykeln (en Brompton som jag också har) har deltagarna även utrustats med en smartphone med gps så att man kan följa deras resvanor. Cykeln ska lämnas tillbaka men smartphonen får de behålla efter de 6 månaderna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin