onsdag 13 augusti 2008

Bokonsdag - livsviktigt, grön väg till hälsa
LIVSVIKTIGT, grön väg till hälsa, Naturskyddsföreningens årsbok 2006, handlar om hälsa och vägar mot ökad livskvalitet och ett sundare samhälle. I kapitlet "Mäniskor och natur" får läsaren möta människor som hittat tillbaka från svåra sjukdomar med naturens hjälp men också forskare som förklarar varför. Det handlar bland annat om Alnarps rehabiliteringsträdgårdar, ett forskningsprojekt vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
Depressioner lindras av trädgårdsarbete och vi blir faktiskt friskare av friluftsliv.
Jag fastnade för kapitlet "Tid att leva" som handlar om Tidsverkstaden och deras paddlande tidsverkstad. I det kapitlet kan man även läsa om mode och återbruk, visserligen intressant men inte helt självklart, om jag inte missminner mig är det samma reportage som återkommer i temaboken Grön design. I slutet av kapitlet handlar det om hur långsam mat får oss att leva bättre, att Slow Food-rörelsen gör stora framsteg runt om i världen. Maria Borelius vill införa socker- och fettskatt och Björn Stenbeck som ligger bakom restaurangen Salt & brygga i Malmö intervjuas. Det avslutande kapitlet heter "Sundare samhälle" och handlar bland annat om om hur man paradoxalt nog blir mer bilberoende om man lämnar staden för landet.
Jag gillade boken, det känns lite som att läsa välskrivna och intressanta reportage med vackra bilder i en tidning och att man som bonus slipper reklamen.

Läs mer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin