onsdag 20 augusti 2008

Bokonsdag - Deluxe

deluxe

Vad är lyx?
Lyx för mig har inget att göra med handväskor eller haute couture. I boken Deluxe: How Luxury Lost Its Luster (här kan du titta i boken) av Dana Thomas skriver författaren om olika aspekter av vad som traditionellt anses vara lyx. Hon skriver om företeelsen ur ett historiskt perspektiv, om nya och gamla modehus, om ekonomin bakom förfalskade märkesvaror, om lyxmärkenas symbios med Hollywood och om lyxmärkenas framtidsmarknader som Kina och Indien. Hennes grundtes är dock att masstillverkning av lyxvaror har devalverat lyxen.

Dana Thomas, som även skriver för tidningen Newsweek, dödförklarar dagens lyxinudstri där de stora lyxvarumärkena gett vika för den stora massans efterfrågan av lyxartiklar. Detta har fått till följd att man gjort avkall på kvalité och design för att snabbt kunna prångla ut produkter på löpande band. Dana Thomas avslöjar i boken att väskor och kläder i hemlighet sys av låglönearbetare i Kina och Egypten - inte av de italienska eller franska hantverkare som man kan tro bara för att det står designen in Italy på lappen. På grund av detta har det genuina hantverket som lyx traditionellt inneburit gått förlorad.
Även om Thomas mest verkar irritera sig på att fel personer köper lyxvaror (och framför allt människor som köper piratkopior) är det ändå intressant läsning. Om man är intresserad av ämnet kan jag även rekomedendera Trading up: The New American Luxury, by David Brooks

Läs mer!
Chic and charming älskade boken
Poetic & chic döpte genast om den till
Your Luxury 101 Textbook
Cheap at twice the price



Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Deluxe: How Luxury Lost Its Luster av Dana Thomas

1 kommentar:

  1. Lyxmärken har jag aldrig riktigt förstått mej på, vam bryr sej, vad jag har för handväska ;)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin