tisdag 25 mars 2008

Tema böcker - så får du koll

Book pile

Bild: Bookpile av Paul Watson

Den svenska bokförsäljningen fortsätter att öka och det är framför allt internethandeln som står för ökningen medan bokklubbar och traditionella bokhandlare minskar sin försäljning. Hur kan man hänga med i och framför allt sålla i bokfloden?

Biblioteken
Lär känna din bibliotekarie, han eller hon kan tipsa om böcker som passar dina intressen. Vill du hellre hålla koll själv så köper t. ex Malmö stadsbibliotek in mycket ny engelsk skönlitteratur och man kan prenumerera på nyhetslistor via RSS. Stockholms stadsbibliotek har också olika tips och teman.

Tidningar
DNs litteratursida kan man läsa intervjuer och recensioner. Det finns boklista där DN:s kritiker listar de bästa nya böckerna. Du kan även bevaka de senaste recensionerna via RSS. På SvD Litteratur hittar du aktuella bokrecensioner och artiklar om litteratur. För att söka efter en särskild recension kan man söka i rutan ”RECENSIONSSÖK” i högerspalten. SvD recenserar flest böcker enligt branschtidningen Svensk Bokhandel. Tidningen Vi har också en bra litteratursida med topplistor och recensioner.

Europeisk litteratur
Gillar du att läsa utländsk litteratur på originalspråk kan jag tipsa om Dixikon, en ny sorts bokhandel för den som är intresserad av europeiskt kultur- och samhällsliv. Den är politiskt oberoende och helt fristående från förlag och andra organisationer. Via nyhetsbrevet får man information om nya titlar och samt möjligheten att köpa böckerna till lägre priser. Bland anmälarna hittar man namn som Gunnar D. Hansson, Lena Kåreland och Sven-Eric Liedman.

Amerikansk litteratur
Eftersom jag gärna läser böcker på engelska så prenumererar jag på New York Times Sunday Book Review via e-post, det går även att prenumerera via RSS, för att hålla mig ajour med nyutgiven amerikansk litteratur. Tidningen har även en blogg kallad "the Reading Room" där redaktörer på The New York Times Book Review håller i diskussioner om klassiska böcker tillsammans med en panel bestående av olika författare, recensenter, journalister och forskare. Den 24 mars började man diskutera Tom Wolfes Fåfängans fyrverkeri.

Litteratur från Afrika, Asien och Latinamerika.
Jag måste erkänna och jag läser väldigt få böcker som inte är europeiska och amerikanska. I tidskriften Karavan kan man läsa om litteratur från Afrika, Asien och Latinamerika. På African Writing online porträtteras författare, både de i Afrika bosatta och de utflyttade till Europa och det finns recensioner. Hos Macondo, en uppslagsbok på nätet över världslitteratur i svensk översättning hittar man annorlunda tipslistor.


Nästa tema böcker inlägg kommer att handla om bokbloggar - har du några favoriter?

Övriga inlägg i tema böcker

3 kommentarer:

  1. Hej, hittade precis din blogg. Bra intitiv och intressant läsning!

    SvaraRadera
  2. Min goda vän P älskar böcker och bloggar om det på http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.1200151. Ibland blir det lite hockeysnack också, men det får man stå ut med :D.

    SvaraRadera
  3. Det vore kul med ett foto på din egen bokhylla. Välfyllda bokhyllor är väl bland det mest attraktiva man kan beskåda? Jag kan till och med förstå hur sådana personer funkar som väljer att leva helt bland sina böcker, personer vars lägenheter består av gångar och tunnlar mellan och under böckerna. Dithän har jag själv inte nått än, är kanske bäst att tillägga. Hoppet om att finna en snygg, rik, fotomodell till tjej existerar ju fortfarande, men om några år så kanske...

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin