måndag 11 juni 2007

Vad har du köpt idag?


-Vad har ni köpt idag? Säkert nåt, inleder Pererik Åberg sista avsnittet av Vädrets makter. Programmet handlar om hur människor idag masskonsumerar på ett sätt som ingen generation tidigare har gjort och hur det påverkar vår miljö. Programmet sänds i SVT1 Onsdag 13 jun 2007 kl 20.00


Detaljhandelns försäljning har ökat och ökat och ökat i en brant uppåtstigande kurva hela det senaste decenniet och vi köper bara mer och mer. I Sverige handlas det för 1 0694 00 miljarder per år - tre gånger så mycket som för femtio år sen. Att shoppa har blivit vår tids främsta fritidsnöje, upphöjt till livets mening och shoppingberoende är en ny diagnos. Tyvärr betyder varje spenderad krona koldioxidutsläpp och vi börjar stöta i det ekologiska taket med vår slösande livsstil. Men klimatförändringarna leder till nya värderingar. Snart kan det vara otrendigt, till och med pinsamt att masskonsumera.

Pererik träffar både trendanalytikern Cay Bond och psykologen Andreas Nilsson som förutspår hur människor kommer vara benägna att ändra sin livsstil i framtiden. Tittarna får handfasta redskap och helt nya tips på hur man kan sänka sin klimatskuld, nu går utvecklingen snabbt. Han träffar downshifters, det vill säga svenskar som bestämt sig för att bojkotta vår tids köphysteri. De berättar hur svårt det är att stå emot trycket att hänga med.
(källa SvT)

Om jag inte har blivit bortklippt kommer även jag att vara med i programmet som "downshifter".

Så glöm inte - SVT1 Onsdag 13 jun 2007 kl 20.00
Bilden "weather the storm" är tagen av bitterlysweet med Creative Commons licens.
We weather the storm when we survive in a difficult time...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin