tisdag 18 augusti 2009

Hur miljövänligt är egentligen bambu?

bambùCentrera

Bild: loungerie

Bambu är ett material som hyllas som extremt miljövänligt. Det är snabbväxande och kan odlas helt utan gifter eller kemiska tillsatser. Bambu omvandlar även mer koldioxid till syre jämfört med de flesta växter. Dessutom är det ett tåligt och flexibelt material som kan användas i allt från kläder till köksinredning, möbler och golv. Men som vanligt är inget så bra som det verkar... Det finns många olika typer av bambu, vissa sorter kräver t. ex mer bevattning än andra. Andr aär utrotningshotade. Det mesta av den bambu som används i väst transporteras hit från Asien. Hur miljövänligt är det? Bambun skördas och behandlas industriellt i fabriker, ofta i Kina där arbetsförhållandena inte alltid är de allra bästa. En mängd hälsofarliga kemikalier används dessutom i de processer som krävs för att tillverka exempelvis golv eller kläder av bambu. Som alltid gäller det att vara en medveten konsument, att kolla upp tillverkningsförhållanden och om produkten är FSC-certifierad.

Läs mer!
Naturskyddsföreningen har tagit fram en guide till nya textilgrödor
FSC, Forest Stewardship Council, är en internationell organisation som främjar ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar.

1 kommentar:

  1. Vi har köpt en del bambukläder, känns väldigt sköna, speciellt när man är aktiv, ute i naturen, vandrar.. Kläderna andas.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin