tisdag 25 augusti 2009

Hållbart mode i höst

black dress

Bild: y Dj Linda Lovely

Sommarkläderna reas fortfarande ut i butikerna med det börjar även att komma in en hel del jackor och läderstövlar. Har du börjat fundera över din höstgarderob, över vilka nyckeplagg som gäller till vintern? Skall du satsa på fair trade eller det senaste eco luxury märket?

Finns det något som kan kallas hållbart mode?I och med att själva tanken med mode är ständig förnyelse blir "hållbart mode" något av ett motsägelsefullt begrepp.

Modet har verkligen en lång och ombytlig historia. Solkungen, Louis XIV och hans mätresser, gick i spetsen för det franska hovets fanatiska modeintresse. Många adelsmän- och kvinnor satte i sig i skuld för att kunna hänga med i modetrenderna medan affärsinnehavarna och skräddarna gjorde goda affärer.
Napoleon var minst lika förtjust i mode som Louis XIV. Napoleon gjorde också mycket för Frankrike som modeland (och för landets ekonomi) då han bestämde ingen fick synas vid hovet i kläder som burits där tidigare. Han sägs även ha förbjudit kläder i bomull och muslin då han inte ville att Frankrike skulle vara beroende av varor från andra länder.

Även om extrema och ombytliga modetrender är uppenbarligen inte är något nytt så behöver det in bli så komplicerat att satsa på hållbart mode. Det mesta är sunt förnuft och gamla husmorsknep. Här är 8 saker att tänka på:

 1. Kläder som är tillverkade av natufiber som ekobomull, bambu och hampa kräver mindre tillverkningstid och enegergi jämfört med konstfiber som nylon och polyester.
 2. Kläder som kan tvättas i kallt vatten och som inte behöver tumlas är att föredra framför kläder som behöver tvättas i 90 grader eller kräver kemtvätt. Att torktumla sliter även på kläder så undvik det så mycket det går.
 3. Satsa på en smart garderob med plagg som går att variera och kombinera med varandra. På så sätt klarar du dig med färre plagg.
 4. Köp närproducerade kläder. Det stödjer den lokala ekonomin och minskar transporterna.
 5. Välj kläder från företag producerar under sjyssta arbetsförhållanden och inte håller sig med sweatshops eller barnarbetare.
 6. Byt, låna, sy om, återanvänd och köp second hand
 7. Shoppa i din egen garderob innan du ger dig ut i butikerna. Genom att undvika slit och slängmode kan du köpa kvalitet som håller längre
 8. Sköt om dina kläder. Vädra istället för att tvätta och investera i en bra klädborste. Det är bättre för kläderna än att använda en sk. roller med klisterpapper.

4 kommentarer:

 1. jag har väl torktumlat min tvätt närmare 40 år och inte märkt att det sliter på kläder. Men man får inte tumla hur varmt som helst och inte hur länge som helst...

  Man får dessutom SLÄTA kläder, slipper stryka :)

  SvaraRadera
 2. Veckans tips:
  Har du något skrynkligt, tumla det 10 min med ett fuktigt plagg.

  SvaraRadera
 3. Tänker på kommentaren från Hanneles paradis:
  Visst sliter det på kläderna! Jag märker helt klart skillnad (det kan i och för sig bero på material också). Men det finns ju en annan aspekt: Det är inte så bra för miljön att man torktumlar i tid och otid.

  SvaraRadera
 4. Vi har dragit ur sladden på vår tumlare sedan något halvår tillbaka eftersom vi saknar en reservdel. Vi märker skillnad på elräkningen och det är främst frottehandukar som jag skulle vilja ha tumlade någon gång. Vi använder inte ens sköljmedel.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin