torsdag 20 augusti 2009

SMS-lån - en motorväg in i skuldfällan

Guy taking on his cellphone at the top of Runyon Canyon

Bild: JcOlivera.com

SMS-lån har blivit en motorväg in i skuldfällan för hela svenska befolkningen. Vi vet att många tar lån för att betala andra räkningar och tidigare lån, särskilt i nu under lågkonjunkturen, säger Jan Åkerlund, kommunikatör på Kronofogdens förebyggande verksamhet.

Antalet obetalda SMS-lån exploderar skriver E24, DN m. fl. Kronofogden registrerade under det första halvåret 2009 över 23 000 ansökningar om obetalda skulder för SMS-lån. 15000 av dessa kommer att leda till betalningsanmäkrningar tror Kronofogden. Nytt är dock att det inte längre är ungdomarna som står för den största ökningen utan det är i åldergrupperna 36-65 år som skulderna ökar. Enligt uppgift används SMS-lån dels till konsumtion och dels för att täcka upp vid ekonomiska svackor. Men rätt som det är

Köp nu -betala sen, någon gång, kanske typ..?
Redan 2007 skrev jag om hur ett liv på kredit lätt blir en lyxfälla och det verkar inte som om saker och ting har förbättrats sen dess. Jag förstår inte de som går på den här typen av avtal, särskilt inte i dessa ekonomiskt osäkra tider. Om du inte har råd med en TV nu, hur vet du att du har råd med den sen? Du kanske har förlorat jobbet om tre månader när det är dags att betala plattTVn eller vad det nu är du har köpt?
Hur skall man komma till rätta med problemet? Behövs det mer information? Mer hemkunskap med ekonomifokus i skolorna? Under hösten anordnar Kronofogden tillsammans med Konsumentverket och Finansinspektionen en tävling i privatekonomi för landets gymnasieskolor. Tävlingen heter "Koll på cashen" och där elever får agera ekonomicoacher. Vinnarna får får 15 000 kronor till klasskassan, det kan väl vara ett incitament så gott som något?
Det här inlägget ingår i Bloggvärldsbloggens veckotema som den här gången är pengar ( och i förlängningen även bristen på pengar).

Läs merSms-lånen fyller tre år. Men det är verkligen inget att fira.
För dig som har svårt att betala
Var femte fotbollssupporter skuldsätter sig för att följa sitt lag i England

9 kommentarer:

 1. Genom at gå till en blogg och sedan till en annan och en annan och.... kom jag hit. Och blev så glad när jag såg detta inlägget.

  Många gånger har jag också skrivit om just ekonomi och hur hur människor skaffar sig stora skulder bl.a. genom att slentrianslösa... som jag kallar det... och handla på kredit.

  Nu sk jag läsa lite mer på din blogg.

  SvaraRadera
 2. Mycket bra inlägg! Tror fler behöver bli upplysta om de stora farorna med sms-lån, statistiken talar ju redan sitt tydliga språk...

  Jag tror framförallt unga människor måste lära sig att inte spendera pengar man inte har och stå emot köpsuget.

  Jag länkar till ditt inlägg från min blogg, hoppas det är ok!

  SvaraRadera
 3. Korckat, aldrig varit min grej...

  Vill bara ha roligt :)

  SvaraRadera
 4. Mamselamsen, slentrianslös - vilket bra uttryck!

  Herr K - tack!

  Hannele - visst är det korkat att förstöra sina framtida möjligheter att skaffa bostad för att bekosta tramskonsumtion

  SvaraRadera
 5. Jag håller visserligen med dig i det du säger men vill ändå komplettera med att vidga bilden.

  Idag hörs många upprörda röster om SMS-lånen men vi ska inte glömma bort att vi idag har statligt avlönade tjänstemän som arbetar med att säkerställa att dessa företag får tillbaka sina pengar, inklusive ränta på 2 230 % och avgifter!

  Så länge vi använder skattepengar till att hjälpa dessa företag så kan vi inte förvänta oss att företagen själva får någon insikt. Dom har full uppbackning av en tjänstemannakår som utan att blinka skulle ställa någon hemlös för att kunna reglera en skuld till ex. ett SMS-låneföretag.

  SMS-låneföretaget betalar under tiden ut nya pengar till nya kunder som ska bli till nya ärenden hos Kronofogden. Ja just det, så räknar dom pengar också. Sms-låneföretagen alltså...

  //Ulrika

  SvaraRadera
 6. Nu är det inte längre bara ungdomar som tar sms-lån utan även "gamla gubbar" http://blogg.idg.se/smslan

  SvaraRadera
 7. Lyckades slå på tv´n igår när en gammal repris av lyxfällan visades. Här var det högräntelån och kreditköp till tusen. En kille som lyckats skrapa ihop 300 000 på krediter, månadskostnad på 22 000 och 15 000 i lön.

  Gillar det programmet för att de verkligen visar vissa av de negativa konskekvenserna av högräntebankernas framfart!

  SvaraRadera
 8. Visst kan smslån vara farligt men när kronofogden upplyser läsare i tidningar om dessa farliga smslån så är det endast fler och fler som kommer att låna, det är som gratis marknadsföring för dessa företag. Är det då inte bättre att upplysa om tjänster såsom smslan.se som endast jämför smslån så att de som lånar får det billigaste lånet...?

  SvaraRadera
 9. Håller till viss del med anonym här ovan, det är som när kriminella gäng får publicitet.

  Förstår inte hur folk kan ta sms-lån. Det visar bara på en otrolig okunskap om pengar, och problemet finns nog i skolvärlden där matematik är ett basämne men ingen får lära sig vad en balansräkning är.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin