torsdag 13 augusti 2009

Var är det bäst att leva enkelt i USA?

South Tucson house front yard

Bild: lars hammar

AARP (the American Association of Retired Persons, den amerikanska motsvarigheten till PRO) har listat 25 städer som är "Best Places to Live a Simple Life"


Topp 10
1. Tucson

2. Greenville, S.C.

3. Montpelier, Vt.

4. Logan, Utah

5. Ames, Iowa

6. Northampton, Mass.

7. Lexington/Fayette, Ky.

8. Texas Hill Country

9. Oxford, Miss.

10. Walla Walla, Wash.

Hur mäter man livskvalitet?
Vilka var då kriterierna för ett bra och enkelt liv? Vad var det man letade efter? Förutom att det skulle vara billigt att bo och leva skulle det även vara nära till sjukvårdsresurer och nära till universitet och högskolor. Invånarna skulle leva hälsosamt (ha lågt BMI) och stressfritt. Man skulle kunna promenera eller cykla till jobbet och det skulle vara nära till naturen i form av skogar och parker . Man jämförde antalet tillgängliga cykel och vandringsleder men titta även på miljömässiga aspekter som hur mycket det satsades på förnyelsebar energi, närodlat m.m.


Vad tittade vi efter?
När vi letade hus för ett år sedan hade vi ett antal kriterier som var viktiga för oss, en hel del av dem är samma som i AARPs undersökning. Vi ville ha nära till jobb, bra kollektivtrafik, gång/cykelavstånd till skola, förskola och fritidsaktiviteter. Dessutom skulle det vara ett lättskött hus utan större renoveringsbehov och lagom stor trädgård. Vi hamnade till slut i ett område som inte var med på vår topp 5 lista men så här i efterhand är vi nöjda med vårt val. Det är skönt att kunna låta bilen stå i veckorna och att barnen inte behöver skjutsas omkring. Dessutom ha rjag börjat cykla mer och är oftare ute i skog och natur jämfört med när vi bodde inne i stan även om vi hade rätt nära till bland annat Änggårdsbergen.
Jag tror att de flesta svenska städer skulle ligga bra till i jämförelse med de här städerna. Däremot tar det nog lite tid innan Las Vegas närmar sig en topplacering.

Vad letar du efter när det gäller bostadsort?


3 kommentarer:

 1. Vi har precis köpt hus och hade följande kravspec:

  Gång- och cykelavstånd till centrum och till dagis. Vi kör i princip aldrig bil i veckorna.

  Gott om plats, både boyta och biyta. Efter att ha bott i olika lägenheter i tio år längtade vi efter att bre ut oss.

  Stort kök eller möjligheter att bygga om så att det blir stort och funktionellt. Vi lagar mycket mat.

  Inget renoveringsobjekt utan hyfsat fräscht.

  Barnvänlig tomt med plats för lek.

  Med facit i hand kan man säga att vi uppfyllde alla krav utom möjligen det om köket.

  Jag skulle ha lagt till ett krav också, nämligen ett levande grannskap. I vårt område bor det väldigt mycket gamla människor. Inte bara gamla utan urgamla. Det hade varit roligt för barnen med lite mer livfulla grannar, men nu väntar vi med iver på generationsskiftet som måste komma inom de närmaste åren.

  SvaraRadera
 2. (vänninnan byggde hus i USA, 250 m² var liksom standard för två vuxna..)

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin