torsdag 27 augusti 2009

Gästinlägg: Planer på köpstoppsår

DSC02746

Bild: min egen

Jag är 27 år, gift och har snart två barn. Sedan tidigare har vi en son som är 6 år och nästa bebis är beräknad att titta ut i slutet av augusti. Jag och min man har på allvar tänkt oss ett köpstopp under nästa år. Dels vill vi spara pengar så att jag kan börja studera och sedan vill vi lära oss ett annat förhållningsätt till prylar och pengar. Jag har alltid varit en slösa så länge jag kan minnas och lägger framförallt pengar på scrapbooking, tidningar, böcker, filmer, leksaker, kläder, musik och så blir det en hel del homepartyn där tusenlapparna försvinner snabbt.

Jag vill förändras på djupet och börja bli mer försiktig och sparsam. Fylla den ständiga tomheten inombords med andra saker än prylar.

Vi har tänkt oss att vår äldsta pojke ska få veckopeng på 20 kr och den ska räcka till leksaker, filmer, tidningar eller godis. Naturligtvis kommer vi att handla kläder om han behöver, men då i första hand begagnat som vi gjort tidigare.

Men jag funderar mycket på hur vi ska göra med presenter?, jag älskar att handla presenter till allt och alla. Jag vågar inte räkna ut vad jag lägger på ett år på gåvor. Det är många sköna tusenlappar. Visst kan jag med hjälp av de pysselmaterial jag redan har göra egna kort och skicka, men till dem jag verkligen vill fira känns det futtigt med ett litet kort. Har funderat på att baka till dem som bor i närheten men till alla vänner som bor långt bort, hur ska jag göra?

Vi funderar också på semestern nästa år, i år har jag varit höggravid så vi har inte varit på något riktig semester. Men nästa år vill vi gärna åka någonstans. Men det blir lätt väldigt mycket pengar som slinker i väg. Vi har sommarstuga så egentligen "behöver" vi inte åka bort, men våra vänner i 60 mil bort vill gärna att vi kommer och hälsar på under 2010. Hur löses man sådana saker?
Min kusin berättade att de varit på flera semesterresor med familjen i sommar och bland annat till Kolmården och Gröna Lund. De har en femårig dotter och hon brydde sig inte ett dugg om djuren eller karusellerna utan tyckte att myran på rastplasten var det mest spännande på hela resan. Då börjar man fundera på allvar, vad vi vuxna håller på med. Flänger runt som galningar i svettiga bilar och blir på dåligt humör, ryker i hop om ekonomin och ungarna blir gnälliga och griniga. Är det en rolig semester?

Det bästa vår son vet är när vi grillar korv vid ett utsiktstorn i närheten där vi bor. Det kostar bara lite bensin och korven. Och där kopplar vi alla av och har så roligt.

sign. E

__________

Mitt tips till E och hennes man är att ge bort ätbart, drickbart och upplevelser. Många barn bryr sig heller inte om boken eller leksaken de får är begagnad. Det handla mycket om att tänka i andra banor. Om man gillar scarapbooking kan man göra fina album och ge bort till vänner. Albummen kan man fylla med favoritrecept eller foton som man tagit. Den som är duktig på att pyssla har du en jättefördel men det kan vara svårt att motstå pysselprylar...Vad har ni för tips till Emelie och henne man?

6 kommentarer:

 1. En planerad resa kan man väl göra. Kanske är det som är jobbigast att avstå de där superspontana resorna?

  SvaraRadera
 2. Jag/ vi ger bort hemgjort som bakat, syltat saftat, som Lemoncurd t.ex.
  Jag har även gjort betong saker som ex. rabarberblad.
  Upplevelser som vi gett bort är utflykter och motocrossåkning prova på, då vi har tillgång till det. Försök hitta det du kan dela med dig av och ge bort det.
  Det är inte alltid det går och då kan man ju t.ex gå ihop med någon annan som ska fira samma gratulant så blir det inte lika kostsamt.

  Kram och lycka till!

  SvaraRadera
 3. Lite beroende på vad som motiverar köpstoppet kan man ju faktiskt lösa det där med presenter och resor som verkar oroa Emelie. Mitt eget köpstopp borde kanske egentligen kallas prylstopp, då det grundar sig på att jag har burit hem alldeles för mycket saker och hemmet och livet känns helt enkelt för trångt. Om inte pengar är avgörande kan man ju gott alokera om sina utgifter till upplevelser och annan mer hållbar konsumtion, i synner het i dessa lågkonjunkturstider då vi faktiskt behöver ha lite snurr på pengar i samhället. Gäller det att spara pengar för egen del finns det ju faktiskt många upplevelser som inte direkt kostar något - en underbar svamppromenad i skogen, en tur i skärgården med reguljärtrafiken eller en härlig picnic i grögräset på hembakat. Mina hemgjorda sylter och safter eller en hembakt kaka brukar vara vansinnigt uppskattat i hem där tiden inte räcker till för den sortens pyssel. Lycka till E! Hälsningar Mimmi med 4 månaders prylstopp (om än med en liten fadäs häromdagen..)

  SvaraRadera
 4. Våra bibliotek är en guldgruva väl värda att värna om. Där kan du gratis låna böcker,tidningar, musik och oftast filmer.Planera din resa så åker ni billigt på tåget oftast inte mer än 100 kr/person om ni är ute i god tid.Om personen bor långt bort kan du dela med dig av dig själv ring ett samtal och lyssna det är ibland en bristvara i stressen.Du kan dela med dig ett bra recept eller ett bok-film tips.

  SvaraRadera
 5. "en femårig dotter brydde sig inte ett dugg om djuren eller karusellerna utan tyckte att myran på rastplasten var det mest spännande"

  Så är det ofta, föräldrar semestrar kanske för sin egen skull? För att ha något att berätta på fikarasten på jobbet?

  Vi har cyklat och tältat mycket med våra barn, ibland av rent ekonomiska skäl, ibland för att barnen har verkligen uppskattat det. Så mycket att de har fortsatt även i vuxen ålder.

  SvaraRadera
 6. Som jag minns det så älskade jag att vara ute med pappa i hans kanot - har man inte en egen kanot (eller kanske en eka?) så kan man hyra, oftast ganska billigt. Skogen var också underbar.

  Ett av mina favoritminnen var när vi åkte ut en snöig vinterdag, vi grävde ut sittplatser och en plats för brasan (tror att vi hade ved med oss). Där grillade vi korv, drack varm oboy och bara njöt!

  Det tycker jag att ni ska ge era barn som minnen från sina tidigaste år. Det och möjligheten att få leka med kompisar (t ex era vänners barn).
  Tåg är, om än inte jättebilligt, ett miljövänligt färdsätt. Be kompisarna hämta er på stationen!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin