torsdag 27 augusti 2009

Grön omställning i praktiken - del 1
Idag var det dags för första omgången av webinarserien Grön omställning i praktiken. Temat var konsumtion och livsstil, downshifting.

Johan Erlandsson inledde med att resonera kring bilen, biffen, bostaden - de tre områden som står för 70-80% av alla CO2-utsläpp. Han har själv valt att försöka fokusera på och förändra
dessa områden i sitt liv.

Enligt en undersökning från Naturvårdsverket släpper vi ut 10 ton växthusgaser per person (inkl. import & export). Dessa födelar sig på följande vis:
Växthusgasutsläpp

Äta 25 %
Shoppa 15%
Resa 30%
Bo 30%

I "Projektet Konsumera smartare" i Stockholmhar man låtit 60 hushåll samla kvitton och fakturor för att sedan gör en livscykelanalys och beräkna hushållens växthusgasutsläpp. Där kunde man se hur en Thailandsresa t. ex ökade hushållets totala mängd rätt mycket.

Vi måste förändra vår livsstil!
Johan tipsade om the Tällberg provocation, en skrift som driver tesen om att vi måste sänka med utsläppen med 95% i Sverige. Ddet innebär att vi måste dra ner från från 10 ton till 500 kg per person, om man tar befollkningsökningen i beräkning.

Tekniken är inte lösningen
Tyvärr är det så att beteendeförändringar, ökat ekonomiskt välstånd och befolkningsökning äter upp tekniska framsteg. Tekniska förbättringar lederistället ofta till ökade utsläpp. Jordbruket ger högre avkastning men leder till att vi äter mer kött och slänger mer mat. Vi bor större och har högre temperaturer i våra bostäder för att de är energieffektivare.

Lyckoforskning
Kan lycka mätas?Ja enligt Richard Layard i boken Happiness: Lessons from a New Science. Han skriver att USA nådde lyckotoppen redan på 70-talet och mer pengar visserligen gör oss lyckligare till ett viss nivå men att det sedan planar ut. Därefter krävs det att det att vi har mer pengar än de vi jämför oss med för att mer pengar skall ge ökad lycka

Nerväxlingens matematik Gästföreläsare i den här sändningen var Karin Lilja, författare till boken "Växla ner :77 sätt att leva bättre på mindre" som jag recenserade i maj. Hon berättade lite om sin bakgrund och om hur det är att leva nerväxlat. Hennes delade med sig av lite tips för att ta makten över sitt eget liv och sin egen tid:

  1. Spara pengarna istället för att konsumera dem
  2. skapa tidsutrymme
  3. ta me dlunch = en sovmorgon i veckan
  4. välj din njutning
  5. Låt allt ha sin tid
  6. Skriv en önskelista
  7. Planera för drömframtiden
  8. Välj inte bort - välj till men fundera också över om det är värt thailandsresan?
  9. Bli din egen tidsmaskin, gör saker när ingen annan gör det (så slipper du köer dessutom)
  10. Var noga med dina ja och även med dina nej
Mycket handlar om att byta perspektiv, t. ex att småsemestra hela livet istället för att ta "Thaim Out." Att inte bo slut på sin plånbok utan att kanske bo mindre en period, eller att flytta till ett ställe där levnadskostnaderna är längre (men ändå inte äts upp av pendling). Ett annat tips är att bli en kompetent konsumnet. Genom att lär sig mer om och planera sina inköp får man pengarna att räcka längre. Då får man råd att köpa kvalitet också.

Jag ser fram emot den 10 september då det är dags för del två i serien, "Minskad energianvändning i hemmet"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin