måndag 17 augusti 2009

Matmåndag: veckoplanera mera

DSC02787

Bild: Min egen, tagen på Vikens tomater

Hösten är ju en tid när man ofta försöker att ta tag i alla goda vanor som försvann under sommarens soliga dagar. Jag har bestämt mig för att satsa på veckomenyer igen, inte bara för att det underlättar när man kommer hem från jobbet med hungriga barn i släptåg, det är också ett smart sätt att sänka matkostnaderna och minska mängden mat som blir dålig och slängs.
En veckomatsedel är också ett bra sätt att planera in frukt och grönt som är "i säsong".

Följ Köpstoppsbloggens veckomeny!
Jag har sedan en tid tillbaka haft en online matsedel och nu gör jag den tillgänglig för alla som behöver tips och inspiration eller som helt enkelt bara är nyfikna på vad vi äter till vardags och fest. Vill du kolla in min veckomeny här, se beskrivningen nedan:

Google calendar
Om du vill lägga till en kalender i Google calendar följer du bara dessa steg:

1. Klicka på nedåtpilen "Lägg till" längst upp i kalenderlistan till vänster och välj "Lägg till efter webbadress".
2. Skriv in kalenderns adress i fältet.

3. Klicka på "Lägg till".

Övriga format:
HTML format:
http://www.google.com/calendar/embed?src=05793pkogh2iavjda4m2ecs8fc%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Stockholm
XML format: http://www.google.com/calendar/feeds/05793pkogh2iavjda4m2ecs8fc%40group.calendar.google.com/public/basic

Jag länkar till recepten, företrädesvis Tastelines, ICAs eller Arlas - klicka bara på "more details". Det blir även en del recept på engelska. Ett bra tips om man inte är säker på vad en ingredient heter på svenska är att använda googles bildsökning. På så sätt vet man vad man skall leta efter i grönsaksdisken! Var beredd på att det ibland kan stå saker som "rester" eller annat i menyn eller jag flyttar runt maträtterna om det sker några fördringar i våra kalendrar .

6 kommentarer:

 1. Blir nog att följa upp. Ska också satsa på veckomatsedel.

  SvaraRadera
 2. Då jag blev mamma köpte jag Emma Hambergs Husmorsorna, som innehåller recept för varje dag år 2009. Perfekt! Har ändå inte följt det slaviskt eftersom jag gärna äter vegetariskt och boken har inte ett "återvinn gårdagens kokta potatis eller återstoden av osten"-tänk, men det är skönt att bara slå upp, konstatera japp, nästa vecka blir det den menyn och så handlar man så man har det. Rekommenderas verkligen!

  SvaraRadera
 3. Rester ska inte underskattas! Det kan bli spännande menyer och jag tycker det är befriande att äta upp vad man har och inte bara slänga smårester och köpa nytt. Ibland har vi trerätters för att vi ska få ihop en hel måltid. Ex:
  förrätt: hårt bröd med sillbit
  varmrätt: några uppstekta potisar, gräddfil, ketschup, en tomat. En vuxen äter lax, den andra korv och sonen får plocka vad han vill.
  efterrätt: fruktsallad på ett äpple och en banan

  SvaraRadera
 4. Tack för boktipset Susanne, det skall jag kolla upp. Rester skall man absolut inte förakta. I söndags gjorde jag en stor sats coleslaw som vi kommer att äta av även under denna vecka. Coleslaw blir ju dessutom bara godare av att ligga till sig. Dessutom gör jag ofta matlåda av resterna.

  SvaraRadera
 5. När barnen var små, planerade vi, sparar tid.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin