tisdag 4 augusti 2009

Världens bästa cykelstäder

Tivoli by night

Bild: Tivoli by night, med tillstånd/ with permission from Dan Wiklund

Den amerikanska resetidningen Travel & Leasures har listat världens bästa cykelstäder.

Köpenhamn
På första plats kommer inte helt oväntat Köpenhamn. Drygt 36 procent av invånarna väljer cykeln för att ta sig till arbete eller skola. Det finns över 30 mil cykelvägar, separata trafikljus, centrala cykelparkeringar och många gratis lånecyklar.
Andra bra cykelstäder är:

Amsterdam
I Amsterdam väljer någonstans kring 40% av innvånarna att cykelpendla vilket innebär i runda slängar att 600 000 cyklar rullar på stadens gator. För att få ännu fler att cykla sastar staden bland annat på hastighetsbegränsningar för bilar och bättre parkeringsmöjligheter för cyklar.

München
Här satsar man mycket på att underlätta för både besökare och boende genom att erbjuda olika typer av cykelkartor. Staden har byggt cykelbanor och vill man hyra en cykel ringer man enkelt till ett speciellt hyrcykelnummer callabike-interaktiv.de

Paris
Staden är vackare från cykelsadeln! Frankrikes huvudstad har satsat på lånecyklar och erbjuder 20 000 cyklar som kan lånas gratis i en halvtimme eller för motsvarande 10 kr i timmen.

I nordamerika hittar vi städer som:

Portland, USA:
Portland är en av få storstäder som fått toppbetyg av American Bicyclist. Här betraktas cykeltrafiken som likvärdig med biltrafiken vilket bland annat lett till inhägnade parkeringar med garderobsfaciliteter.

Seattle, USA
Seattle satsar på grönmålade fler cykelbanor och bättre cykelparkeringar.

Minneapolis, USA
Minneapolis rankas som nummer två bland USA:s bästa cykelstäder. Här har man inte bara satsat på pendlarna (cyklebanorna plogas på vintern) utan även stigar och slingor för de som gillar MTB och liknande.

Montreal, Kanada
Nyligen lanserades nordamerikas största hyrcykelprogram, 3000 cyklar som kan hyras för endast 5$ per dag. Det finns även en asfalterad rekreationsslinga för den som vill upptäcka de gamla delarna av Montreal.

Övriga världen
Perth
I Australien ligger Pert långt framme när det gäller nätverk av cykelvägar. Det skall gå att pendla från förorterna rakt in i stadskärnan.

Bogota
Bogota, Colombia:
I Bogata, den cykelvänligaste staden i Sydamerika, finns hundratals kilometer cykelväg (sk. ciclorrutas) och cykelställ vid stadens busshållplatser.

Se bildspelet här!

3 kommentarer:

  1. Konstigt att inte Berlin var med! Vi hyrde cyklar när vi var där för ett par veckor sedan, och det fungerade toppenbra. Nästan inga backar, cykelbanor nästan överallt och mycket hänsynsfulla bilister. Den tidigare delningen av staden gör dessutom att det kan vara lite bökigt med kollektivtrafiken ibland, eftersom de olika näten fortfarande inte är alldeles samordnade, men med cykel är det inga problem.

    SvaraRadera
  2. Bra tips Helena! Ja, Hannele - vi får skriva och klaga på deras urval :-D

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin