För sex år sedan recenserade jag boken Cykelpromenader Öresund runt. I våras kom tredje upplagan av boken Cykelpromenader i Stockholm. Jag hade tyvärr inte möjlighet att gå på boksläppet men passade på att låna boken på biblioteket.
tisdag 23 oktober 2018
Cykelpromenader i Stockholm
För sex år sedan recenserade jag boken Cykelpromenader Öresund runt. I våras kom tredje upplagan av boken Cykelpromenader i Stockholm. Jag hade tyvärr inte möjlighet att gå på boksläppet men passade på att låna boken på biblioteket.
Upplagd av Ann-Christin kl. 07:31 4 kommentarer
Etiketter: Bokrecension, Cykel, Hemester, Resa med barn, Semester, Stockholm
onsdag 17 oktober 2018
Bokonsdag: Du och dina pengar, den enkla vägen till bättre ekonomi
Alla kan öka sitt ekonomiska självförtroende är den här bokens grundtex.
Boken är utgiven på Sterners förslag som även gett ut ett flertal böcker inom det privatekonomiska området som Den enkla vägen : bli rik och fri med aktier, Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning, m. fl (som du kan läsa om här).
Om författaren
Erik Wennstam är gymnasielärare i svenska, psykologi och mental träning. Han är bosatt i Uddevalla. Här kan läsa en intervju med honom.
Boken finns att låna på bibliotek eller köpa i bokhandeln.
onsdag 10 oktober 2018
Bokonsdag: Värt en omväg
Bortom stadens brus och vardagens vanliga finns nya platser att utforska. Följ med oss utanför det redan kända.
Den här boken dök upp på nyhyllan på 300m2, ett av mina favoritbibliotek i Göteborg. Jag gillar att utforska okända delar av min hembygd och den här boken inspirerar verkligen till turer i omgivningen.
Många av de gömda och ibland bortglömda oaserna ligger alldeles framför oss, mitt i staden. Några av de platser vi valt ut är oaser, inte alls långt borta och fortfarande lättillgängliga. Vi söker oss till mer eller mindre kända, och i vissa fall slutna eller reserverade platser i Göteborgsområdet.Hällmålningen i Tumlehed är en plats som inte är helt lätt att finna men som är väldigt intressant. Den upptäcktes så sent som 1974 av en gymnasieelev. Även Skalbanken i Sillvik en bit därifrån är värt ett besök.
Vi vill finna platser för en stunds rekreation, inspiration och miljöombyte, men även för möjlighet till återhämtning.I boken tipsas om Trädgårsföreningen som är ett av mina favoritställen. Eftersom jag arbetar i Nordstan är det väldigt avkopplande att ta en promenad i parken, oavsett årstid.
Vi vill göra dig nyfiken på något nytt i din närhet. Därför har vi valt ut oaser av varierande karaktär, som av olika skäl är värda en omväg.Några platser som var helt nya för mig i boken, som Oscar II:s fort & Känsö (som man inte får besöka hur som helst)
Om upphovsmännen
Mats Andréasson är ingenjör med lång erfarenhet av vatten och miljöfrågor. Under arbetet med denna bok har det varit särskilt lockande att utforska och förmedla Göteborgs vattenvägar, från källor till älv. han har även gett ut Nordens längsta vattendrag, Den ljusnande framtid är vår, Luleälven möten i norr och Sveriges sjöar en del av oss.
Ulf Moback är landskapsarkitekt och har arbetat för Göteborgs stad under nästan hela sitt yrkesliv. Genom sina olika arbeten på såväl parksidan som stadsbyggnadskontoret har Ulf sett många kända och mindre kända delar av Göteborg med omgivningar och önskar med denna bok inspirera fler att upptäcka några pärlor i Göteborgsområdet.
Krister Engström är fotograf. Mycket av det han fotograferar har arkitektur i fokus och särskilt kulturhistoriska miljöer ligger honom varmt om hjärtat. Mellan uppdragen för olika byråer och magasin jobbar han med bokprojekt. Krister har tidigare gett ut böckerna Stationshus-Järnvägsarkitektur i Sverige, Guide till Göteborgs arkitektur (som jag recenserade för två år sedan), Västsvenska slott och herrgårdar samt Arkitekter och fasader.
tisdag 9 oktober 2018
Tågluff med tonåringar i Polen & Ukraina - del 1, reseplaneringen
Tågstationen i Lviv
I somras tågluffade barnen och jag i Polen och Ukraina, något som blev en väldigt lyckad resa! Idag bloggar jag lite om upplägget kring vår resa, rutten och var vi bodde. Nytt för den här resan var att jag gav barnen ansvar för var sin stad. Storebror skulle hitta på aktiviteter i Gdansk medan Lillasyster ansvarade för Warsawa. De fick även styra vad vi gjorde under andra delar av resan vilket resulterade i fler militärmuseer än jag kanske skulle valt själv men det är smällar man får ta.
Den lilla men mysiga gården på Secret garden hostel i Krakow
Boende
Jag planerar och bokar i princip allt själv när jag är ute och reser mest för att jag själv vet bäst hur jag vill bo och åka. Mina bästa verktyg för att boka resor är Pinterest och Tripadvisor. När det gäller vandrarhem finns det bra reviews på hostelworld.Ska man resa i Polen och Ukraina går det lätt att boka boenden på nätet. Några bokade jag direkt på deras egna webbsidor, andra via booking.com. Vi bodde mestadels i privata tre-bäddsrum på hostels (inga party hostels), en gång i lägenhet samt några gånger på mindre enkla hotell. Jag bor gärna på hostels för att det finns sociala ytor som jag utnyttjar kvällstid. Reser man med barn är man sällan ute på kvällarna och jag gillar inte heller att hänga i hotellbarer. Efter en lång dag med sightseeing är det skönt att kunna sätta sig att läsa i någon soffa och framför allt göra sig en kopp te.
Här bodde vi
Comfort Class, 4-bäddshytt insides. Vi köpte även till buffépaket med frukost + middag. Alla kunde äta vad de ville.
GdanskFLATINFO Szafarnia
Lägenhet med bra läge nära supermarket, restauranger och 10 min promenad till "turistcentrum".
Krakow
Fint hostel i det gamla judiska Kazimierzområdet. Många restauranger i området men en bit ifrån turiststråket. Bra kommunikationer med buss och spårvagn. Nära sjukhus som vi för en gångs skull inte behövde utnyttja.
Mysigt litet hotell med bra kommunikationer, buss och spårvagn. 30 min promenad till Rynok square. Stort rum!
Vi reste enbart med handbagage, samma väskor som vi hade när vi åkte 2,5 veckor till Guatemala. Vi tvättade två gånger under resan, en gång i Krakow och en gång i Lviv. Jag hade även med mig en ihopfällbar bärkasse där vi hade vår matsäck. Den höll ända till promenaden till tågstationen i Karlskrona sista dagen.
Rutt 14 dagar
Så här lade vi upp vår rutt i Polen och UkrainaDag 1 Göteborg - Emmaboda - Karlskrona.
Tåg med byte i Emmaboda. En halv dag i Karlskrona med besök på Marinmuséet (gratis entré!) och stora glassar.
Karlskrona-Gdynia
Kvällsfärja från Karlskrona med middag och frukost ombord.
Dag 2
Gdynia - Gdansk
Pendelåg 30 minuter. Dagstur till det enorma slottet Malbork. På vägen hem en lite n oplanerad detour men till slut kom vi tillbaka till Gdansk.
Dag 3 Gdansk
Andra världskrigsmuseet, helt fantastiskt!
Dag 4 Gdansk - Posznan
Sightseeing i Gdansk innan vi klev på tåget till Poznan
I Poznan hann vi med både sightseeing, middag och lite shopping
Dag 5 Poznan - Warsawa
2 Militärmuseum i Poznan, stångande getter och tåg till Warsawa.
Dag 6 Warsawa
2 nätter i Warsawa där vi bland annat kastade yxa och gick på kattcafé
Dag 7 Warsawa - Krakow
Kris när jag tappade bort våra pass men det löste sig och vi hann med tåget!
Dag 8,9
3 nätter i Krakow, besök i Auschwitz, Saltgruvan m.m
Dag 10 Krakow - Przemyśl - Lviv
Lång dag på tåg med mellanlandning i Przemyśl. Vi hann med att utforskade omgivningarna i Lviv och äta Uzbekistansk mat.
Dag 11 Lviv
2 nätter i Lviv, en stad vi verkligen gillade. Sightseeing och shoppingcenterbesök.
Dag 12 Lviv - Przemyśl - Krakow
Tågdag med kort stop i Przemyśl. Snabbvisit i Krakow och återbesök på favoritrestaurangen (pizza).
Dag 13 Krakow - Sopot - Gdynia - Karlskrona
Vi fick en härlig eftermiddag på stranden i Sopot. Sen kvällsfärja med middag och frukost ombord (chokladfontän!)
Dag 14 Karlskrona - Emmaboda - Göteborg
Hem med tåg via Emmaboda.
Tågbiljetter
Tågbiljetterna bokade jag direkt på SJ, respektive http://www.rozklad.pkp.pl för Polen och https://booking.uz.gov.ua/en/ för Ukraina. Det var smidigt att både boka och betala på nätet. Sen printade jag biljetterna för säkerhets skull men oftast funkade det att visa biljetten i mobilen.
Det enda som strulade var att jag hade missförstått systemet för barnbiljetter. Det finns både barnrabatt och familjerabatt. Barnrabatt för utländska medborgare gäller bara upp t.o.m 4 år.
Om barnen är under 16 men inte polska medborgare kan man köpa vuxenbiljetter men med familjerabatt. Den som vill ta hjälp att boka biljetter (mot en liten ersättning) kan få det gjort via Polrail. De har även bra info om olika typer av rabatter.
På plats tog vi oss runt med olika typer av kollektivtrafik, såväl buss och tunnelbana samt en och annan taxi.
Jag kommer att skriva mer om de olika städerna i separata inlägg. Vad vill du veta mer om?
Spara på Pinterest som reseinspiration!
Upplagd av Ann-Christin kl. 07:21 5 kommentarer
Etiketter: Polen, Resa, Resa med barn, Semester, tågsemester, Ukraina
måndag 8 oktober 2018
Vad blir det till middag?
Flygande Jacob (vegan)
I slutet av sommaren provade jag 300 kronors-veckan genom Portionen under tian. Jag gillade maten men barnen var rätt skeptiska mot alla kikärtor. Jag älskade väl heller inte alla rätter men blomkål med rökt paprikapulver var en god nyhet för mig. Och det är ju det som är bra med att testa sådana här grejer - alltid får man lite ny inspiration och har man tur kanske man hittar en helt ny favoriträtt.
Hur som blev det en hel del rester för mig att ta med till jobbet - och det är ju bland annat så jag finansierar våra resor, genom att dra ner på onödiga kostnader som uteluncher.
I somras var vi ute på en väldigt härlig tågluff så nu har jag ett par blogginlägg på lut som beskriver både hur vi planerade resan och lite om de olika stopen längs vägen.
Ha en fortsatt fin vecka!