fredag 11 november 2016

Tacopaj - genvägen till fredagsmyset

Tex mex

Quesadillas med pico de gallo

Som hos så många andra familjer blir det ofta någon form av texmex på fredagar. Det är inte alltid man har orken att förbereda allt som behövs till tacos eller liknande och då kan tacopaj vara en smart och ganska snabb genväg. Pajdeg kan förberedas och förvaras i kylen (man kan till och med göra en stor sats och frysa in, något som jag bloggade om tidigare i veckan)


Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
(1 tsk paprikapulver)
2 msk olja
1 påse/paket färs (soja/quorn/kött osv)
1 gul lök (finhackad)
tacokrydda
1 pkt krossade tomater
1-2 dl creme fraiche,gräddfil eller motsvarande
2 - 2 1/2 dl riven ost 


  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Blanda samman pajdegen genom att snabbt hacka samman smöret med mjölet.Tillsätt det kalla vattnet.
  3. Kavla eller tryck ut degen i en pajform ca 28 cm i diameter (för 4 port). Nagga degen med en gaffel. Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter.
  4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
  5. Stek löken mjuk på låg värme. Tillsätt färsen och tacokryddan. Häll på krossade tomater och ev lite mer vatten om det skulle behövas.
  6. Fyll pajskalet med färsfyllningen. Bred creme fraiche ovanpå pajen. Strö över osten.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.

Varianter
Jag är inte så förtjust i majskorn i maten men den som gillar det kan slänga i lite sånt. Man tar helt enkelt vad man har hemma. Är den gula löken slut funkar det säkert lika bra med rödlök. Det blir också bra med skivade eller klyftade tomater, eller små tomater. Lägg i såfall dessa i färsen innan du brer över creme fraiche.

Servera pajen med tortillachips, salsa, sallad och majs eller vad du nu gillar bäst.

Ha en bra helg!

1 kommentar:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin