måndag 28 november 2016

Matmåndag med mer vitkål...

Kikärtsgryta

Efter Black Friday, Black Weekend och Cyber Monday är jag så trött, så trött på konsumtion och köer och shopping och allt folk i Nordstan...  Det kan också vara bristen på dagsljus, man får anstränga sig och komma ut på lunchen.

Förra veckan skrev jag om kålsallad och idag blir det recept på ännu en kålrätt med lite udda ingredienser. Receptet kommer från Kotte Grön men jag skippade bland annat cashew och chili.

  • 1 gul lök (körde båtar men jag borde strimlat fint då barnen inte gillar lök)
  • 0,5 tsk chili
  • 1 msk curry (jag körde garam masala)
  • 100 g vitkål, strimlad
  • 500 g krossad tomat
  • 1-2 dl vatten
  • 3 rågade matskedar jordnötssmör
  • 1 msk tomatpuré (glömde jag)
  • salt och svartpeppar
  • 3 dl kikärtor (3-5 dl som jag hade kokt tidigare och fryst in )
  • en näve cashewnötter
Fräs löken och kryddorna i olja. Var försiktig så att det inte bränns. Vänd i vitkålen och låt den steka med en minut eller två. Tillsätt krossad tomat, vatten, jordnötssmör, tomatpuré, salt och peppar och rör runt. Låt koka ihop i 5 min. Tillsätt kikärtorna och låt puttra 5 min till.

Rör sist i cashewnötterna (eller skippa om du inte har några hemma).

Servera med matvete, bulgur eller ris och gärna en klick mango chutney eller någon bananskiva på toppen.

Vi åt med fullkornscouscous. Även om middagen inte möttes av stående ovationer så fick det åtminstone godkänt av barnen. Det blev dock en hel del mat över...

Matlådor

5 kommentarer:

  1. dottern gjorde god vitkålsmos (kokt vitkål + smör)

    SvaraRadera
  2. Tycker verkligen att du ska testa kålpudding.Nu älskar jag kålpudding, så jag är verkligen part i målet. Jag gör vegetariskt, på färs från hälsans kök. Går säkert att göra med linser också. För att inte tala om kåldolmar, lite mera jox med det bara. Stuvad vitkål är också gott. Marianne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kålpudding har vi testat, med vegetarisk färs. Mycket gott!

      Radera
  3. Så bra att du tipsar om vitkålsrecept. Vitkål är ju gott, nyttigt, billigt och bortglömt!
    En enkel favorit är att skära den smått och slänga i en stekpanna eller i ugnen medan jag lagar resten av maten. Det blir ett gott tillbehör som man kan krydda med chili eller timjan eller äta osm det är. Igår åt jag stekt vitkål som tillbehör till potatismos och veg.biffar.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin