Igår tog jag tåget till Stockholm för att gå på Caminos hållbarhetsdag som hade tema "Enklare framtid".
Först ut var Caminos Ingemar Tigerberg som inledde med att redogöra för Fem tecken på vårt ökade behov av förenkling:
1. Rensning är den nya shoppingenRensning har blivit en drog och faktum är att kickarna man får av att rensa håller i sig längre än kicken man får av att shoppa. Anonymiteten i den rådande konsumtionen har gjort att loppisar blivit så populära. De fyller helt enkelt en social funktion. De har blivit de nya ”torgen” där vi kan mötas. Försäljningen på Blocket motsvarar hela 11 % av Sveriges BNP (!) En anledning till att rensning kommit i ropet är urbaniseringen. De som bor i små lägenheter får helt enkelt inte plats med sina prylar.
2. Låt mig slippa tänka
Vi orkar inte ta ställning till alla val. Ett exempel är Premiepensionsvalet där 98 % lstruntar i att aktivt välja fonder.
3. Tillgång överträffar ägande
En väg mot hållbarhet är att växla över från ägande till att dela. Ägande av saker innebär problem i form av att man ska sköta, förvara och organisera dem. Sen ska det rensas och städas, något som tar tid och energi. Enligt Ingemar Tigerberg har ägande tappat i status. Vi vill ha tillgång utan att behöva äga genom att t. ex använda bilpool.
4. Livspusseltjänsterna Vår vardag blir allt stressigare - något som många väljer att lösa genom att köpa olikar typer av hushållsnära tjänster. Det kan vara allt från hemstädning till att beställa mat över nätet. Vi lägger även mer pengar på tjänster som youga, massagr och spa. Den här branschen har ökat omsättningen med 41 % de senaste fem åren. Även mat på nätet har ökat de senaste åren.
5. Tekniken som assisterar Idag organiserar vi våra liv och håller oss uppdaterade med hjälp av våra mobiler.
Ett av de inslag som jag hade sett mest fram emot var Joshua Becker vars föredrag hade titeln Minimalism: The Life-Giving Pursuit of Less och han gjorde mig inte besviken. Även om det egentligen inte var så mycket nytt så var det ändå inspirerande att höra honom berätta sin historia, hur han upptäckte minimalism och hur han gjorde den till "sin" genom att välja en inriktning som passade honom och hans familj. Han berättad eockså hur familjens livstilsförändring utvecklats från att fokusera på rensning/mindre prylar till att handla om ett enklare men mer tillfredsställande liv överlag.
Efter lunch (vego naturligtvis)var det dags för Designad enkelhet - Företagen, entreprenörerna och personerna som förenklar våra liv. Medverkade gjorde Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef Riksbyggen och "Årets hållbaretschef 2014", Martin Willers, Founding Partner och Head of New Business på People People samt Brita Hahne, Grundare/VD, Smpl. Det var intressant att höra om Riksbyggens olika projekt som handlar om att skapa boenden som är ytsnåla men som i gengäld har fler gemensamma ytor i form av exemepelvis växthus eller cykelfixarrum. Boenden där social hållbarhet och gemensamma nyttor är ledorden. ett sådant projekt är Positive footprint som jag kommer att skriva mer om på fredag.
Därefter talade Diana Uppman och Om att förenkla för att förtydliga. Hon arbetar på BVD,
en varumärkesbyrå som tittat närmare på varför färre val leder till större försäljning och förbättrad hållbarhet
Nästa punkt på programmet var ett panelsamtal om enkelhetens psykologi, skulle vi må bättre och leva mer hållbart med färre val? Andra frågor som diskuterade var om valfrihet och hållbarhet är en klassfråga och att man inte ska bli minimalist som statusmarkör.
De tog även upp "Nudging", något som har gått mig förbi. Nudging var bland annat aktuellt på Caminos hållbarhetsdag 2014.
Vill du läsa mer om den nya förenklingstrenden, kolla in senaste numret av Camino!
Sist ut var Karin Adelsköld som talade under rubriken "Litet bagage, mycket humor".Hon äntrade scenen till introt från TV-serien Baywatch som en blinkning till ett produkttest av sport-bhåar som hon precis gjort för konsumentprogrammet Plus. Det var länge sedan jag skrattade så mycket som när hon berättade om sin biodynamiska uppväxt och sitt liv som alternativ småbarnsförälder. Det var bland annat vedermödorna med att hitta närodlat i Stockholm ledde till att hon gick en kurs i stand-up comedy. Det är vi tacksamma för idag!
Under dagen gjorde även huvudsponsorn Preera en sk publikkoll - hur går tankarna? där man fick möjlighet att rösta och kommentera genom verktyget Mentimeter. Efter Ingemars anförande fick alla i publiken diskutera med sin
närmsta granne för att därefter rösta på den trend vi ansåg hade störst
potential att leda till ett hållbart samhälle. Som de flesta andra la jag min röst på trend nummer 3, dvs att gå från att äga till att dela. Ett kul sätt att få in lite inteaktivitet mellan publiken och podiet.
Överlag var det en väldigt inspirerande dag! Den senaste tiden har jag främst fokuserat på andra intressen i livet så det var roligt att återigen få lite energi och blogginspiration.
Extra kul var även att träffa gamla bekanta som Fredrik Warberg, Göran Hådén och Gunilla Green som driver Green & grejerna - Sveriges första Fair Trade Shop på nätet. Dessutom fick jag en pratstund med Joshua Becker och hans fru Kim. Vi pratade bland annat om hur man hanterar att ens vänner och bekanta kan vara skeptiskt, eller rent av negativt, inställda till ens livstilsförändningar. I deras fall hade det till exempel tagit ganska lång tid att få med barnens mor/farföräldrar på tåget och inse att man inte nödvändigtvis behövde uttrycka sin kärlek genom att överösa barnen med julklappar och födelsedagspresenter.
tisdag 10 mars 2015
Enklare framtid
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tack för summering! Så intressant det lät, speciellt det om framtidstrender som jag är så nyfiken på.
SvaraRaderaFår köpa nya numret av Camino. Tack för att du inspirerar!
Hej! Camino måste givit lite fel info där. 98% struntar inte i att välja premiepensionsfonder. En del väljer att inte välja, dvs att ha kvar statens alternativ. Dessutom kan knappast 3 miljoner svenskar utgöra 98%? Rätta mig om jag har fel... Tack för bra blogg!
SvaraRaderaJag tror att siffran 98% är hämtat från det här: Under 2011, exempelvis, tillfördes ickevalsalternativet cirka 130 000 nya sparare som en direkt följd av att drygt 98 procent av de nya spararna lät bli att välja aktivt. Under samma år var det dock cirka 100 000 sparare som gjorde tvärtom, alltså valde att lämna AP7 Såfa för att i stället välja egna fonder från det privata utbudet. http://www.fondbolagen.se/Juridik/Framstallningar/2013/Dokument/Fakta-och-myter-om-premiepensionen/
RaderaAktuell statistik visar dock att spararna är intresserade. Över hälften av spararna (56 %) har gjort ett eget val och dessa står för 72 procent av det förvaltade kapitalet. http://www.fondbolagen.se/Juridik/Framstallningar/20141/Dokument/Rapport-Mer-fakta-om-premiepensionen/