En gång om året den lokala motorklubben gratis prova på dag
Jag har skrivit om veckopeng/månadspeng tidigare. Nu när det är nytt år får 10-åringen 40 kr i veckan och 11-åringen 45 kr i veckan.Vi har tidigare förhandlat lite om att de ska få extra pengar mot att de avstår godis men intresset har inte varit jättestort. Trots det bestämde jag mig för att öka på deras veckopeng med 20 kr i veckan mot att de får köpa eventuellt godis och chips själva. Sonen som bara gillar vissa sorters godis har inga större problem att vara utan men dottern är mer av en gottegris. Det ska bli väldigt intressant att se hur godispengexperimentet faller ut. En helg med en extra 20 kr var har det blivit hitills i alla fall.
Sedan en tid tillbaka får dessutom inte ut kontanter utan deras respektive veckopeng (den del som de får av mig) ligger som en budgetpost i YNAB.På så sätt kan jag visa dem hur mycket de har att röra sig med utan att behöva ta ut kontanter.
Vad förväntas de då göra för pengarna? Inget speciellt faktiskt. Deras hushållssysslor är inte knutna till veckopengen. De förväntas hjälpa till med tvätt,diskplock, matlagning och liknande ändå. Nytt för i år är att det kommer att ansvara för matlagningen en vardagskväll var .
Däremot får de använda sina sparade pengar för att matcha större inköp som datorer och liknande. De har på detta sätt tidigare finansierat sina mini iPads och dessförinnan Nintendo DS. De fick helt enkelt lägga till hälften så betalade vi hälften.I höstas kunde dottern köpa ett Nintendo DS 3d för helt egna ihopsparade pengar och sonen siktar på att få ihop till en häftig speldator
Barnen har också ganska bra insyn i familjens ekonomi. De vet att jag använder mitt budgetprogram YNAB och att sportlovet i fjällen och framför allt sommarens resa till Afrika innebär att vi måste avstå en hel del nöjen och bekvämligheter.
Mer
Inspirationen till extra godispeng kommer från z2036 som även använder sig av en intressant sparoption.
Swedbank har ett bra budgetblad för barn
torsdag 15 januari 2015
Ny variant på veckopeng
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
I media har det cirkulerat artiklar om att allt färre barn får vecko- eller månadspeng. Istället får de efter behov eller så betalar föräldrarna allt. Jag tror inte det är så bra i längden när det gäller att lära sig hantera pengar och ekonomi. Jag tror att man kan ge ganska små barn veckopeng, en tia eller så, just för att börja prata om pengar, sparande och att saker kostar. Jag tror också att det kan vara bra att ge större barn lite extra om de hjälper till med något utöver det vanliga där hemma. Klart att man i en familj ska hjälpas åt, men för barn som inte kan jobba kan det kanske vara idé att ge en extra slant om de klipper gräset, hjälper till att städa garaget eller någon annan större uppgift. I synnerhet om det sparas till något stort och dyrt som annars kanske aldrig går att spara ihop till.
SvaraRaderaHälsningar Sara
Kul att ha inspirerat och tack för omnämnande.
SvaraRaderaAtt låta barnen spara själva till större prylar är mycket vettigt och något jag tillämpat sen de var hyfsat små (15 och 10 nu).
Vi går in i förhandlingsläge nu i helgen inför 2015 års nivå på månadspeng, får se hur det faller ut...
Det blir spännande, du får rapportera.
RaderaNu är det påskrivet
Raderavi betalade inget heller för vanliga hushållssysslor, inte ens för bra betyg...
SvaraRaderaJag tror att det inte är veckopengar som avgörande. Det är föräldrarbeteende. Om föräldrar slösar är det större risk att barnen tycker att det är normalt att använda allt pengar som han får.
SvaraRaderaAtt de ser att ni budgeterar och planerar är minst lika viktigt för dem.
Ja, jag tror också stt sånt påverkar.
RaderaJag tror kombon bra förebild som förälder, eget (begränsat) ekonomiskt ansvar för barnet samt att man diskuterar ekonomiska frågor tillsammans (och i viss mån beslutar tillsammans) är svårslaget.
SvaraRaderaSen huruvida prestation ska belönas ekonomiskt är en svår fråga, har försökt bryta ut vissa hushållssysslor som kan ge ersättning vid utförande. Betyg har vi ingen ersättning för, tror incitamentet att kunna få ett skapligt/intressant jobb i framtiden räcker långt som motivation.
Jag tror att betygsbelöning i perioder av skoltrötthet kan funka. Sen behöver belöningen inte vara monetär. Dessutom spelar nog barnets personlighet in.
RaderaDet här med godis/läsk peng förstår ja inte... Får man dom inte om man inte köper godis? Måste man konsumera godis? Osv genom att namnge o avsetta pengarna som just godispengar skapar man en förväntan om konsumtion... Rimligen borde man uppmuntra annat
SvaraRaderaDe får 20 kr extra och sen kan de välja att köpa läsk, chips och/eller godis. Eftersom jag inte äter det kommer jag inte att köpa hem dem. Alltså har de valet att skippa godiset och nå sina sparmål snabbare.
Radera