måndag 21 april 2014

Köttfri måndag med ogräsmat: kirskålspaj

Köttfri måndag

Förra veckan bloggade jag om ogräsmat i form av nässelpesto och idag bjuder jag på ett kirskålsrecept... Jag lagade kirskålspaj här på bloggen redan 2012 men dagens paj blev faktiskt ännu godare.

Pajdeg
150 g smör3 dl mjöl (valfri sort)
Kör allt i matberedare. Jag passade även på att tillsätta den pastan som blev över från lunchen. Som alternativ kan man lägga till kokt potatis eller liknande. Låt gärna den färdiga degen vila i kylen minst 30 minuter. Klä en pajform, pricka botten med en gaffel och förgrädda skalet 10 minuter.

Fyllning
Valfri mängd kirskål (man kan också byta ut kirskålen mot mangold eller spenat.)
soltorkade tomater
200 g fårost/feta ost

Koka upp vatten och förväll kirskålen någon minut. Är bladen grova behövs längre tid ca 10 minuter. Häll av vattnet och krama ur de förvällda bladen ordentligt. Hacka kirskålen mer eller mindre beroende på tycke och smak. Lägg kirskålen i det förgräddade pajskalet. Riv fårosten grovt på rivjärn över kirskålen. Strimla de soltorkade tomaterna och strö över osten och kirskålen.

2-3 ägg
ca 2 dl mjölk och grädde blandat
salt och svartpeppar  efter smak

Blanda äggstanning på ägg och möjlk/grädde/lite vatten och häll över pajen. Grädda pajen i ca 30-35 minuter på 200 grader.

Som man kan se på bilden drygade vi ut vår sallad med späda maskrosblad och harsyra. Som ätbar dekor hade vi tussilago. Det kändes lite udda att äta tussilago men det smakade helt ok. Även de späda maskrosbladen var mycket goda!
Pajen var dessutom nästan ännu godare dagen när jag hade med den i lunchlådan.

3 kommentarer:

  1. En köttfri dag låter riktigt smart o paj är gott:-)

    SvaraRadera
  2. Tror du att man kan använda kirskålen också senare i sommar eller måste det vara späda blad plockade på vårkanten?

    SvaraRadera
  3. Sanna, jag tror att man kan använda det hela säsongen, det kommer ju nya skott. Eller så plockar man nu, förväller lätt och fryser in.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin