torsdag 5 september 2013

En månad med You Need A budget


Get out of debt.
Save for a rainy day.
Live on less than you earn.


Efter att ha kört med några olika typer av mer eller mindre egenhändigt ihopsnickrade Excelkalkyler i några år bestämde jag mig för att jag ville ha en budget med bättre översikt. Jag minns inte riktigt var jag hörde talas om budgetprogrammet YNAB först, det kan ha varit hos Per Penning. I slutet av augusti laddade jag ner programmet för en provperiod.
Efter en dryg månads användning är jag så nöjd att jag har bestämt mig för att betala för en licens. Jag har en tendens att "unna mig" så länge det finns pengar kvar på kontot vilket gör jag oftast klarar mig men att det kan bli lite tight i slutet på månaden (för att jag inte vill nalla av sparpengar).  Med YNAB hoppades jag kunna "hitta mer pengar i min budget" som jag kan lägga på resande och mina andra långsiktiga ekonomiska mål.

YNAB är en sk. nollbudget och bygger  på fyra enkla regler

  1. Ge varje krona ett jobb  - dvs utgå från din nettoinkomst och budgetera utifrån den tills du är nere på 0.
  2. Spara för en regnig dag - bilreparationer, jul, semestrar osv
  3. "Roll with the punches" - anpassa din budget när förutsättningarna förändras (mer lön, mindre lön, restskatt, ni får reda på att ni väntar tvillingar, du får en inbjudan till en fest och behöver köpa en present osv)
  4. Lev på förra månadens inkomst (alltså inte på kredit)
Grundprincipen är att man bara ska budgetera utifrån den inkomst man har fått - inte pengar man tror man ska få. Man kan givetvis budgetera framåt men det kommer att stå X antal kroner "over budget" om du inte lagt in någon inkomst. Jag har exempelvis budgeterat framåt men lagt budget utifrån 3 veckors vanlig lön och en vecka med VAB (vård av sjukt barn). Får jag en vanlig månadslön har får jag pengar över som kan användas till sparande, extraamortering eller varför inte nöjeskontot.

Drar du över i någon befintlig kategori och inte jämkar genom att ändra i någon annan budgetkategori kommer du att börja på minus nästa månad. Blir exempelvis din elräkning lägre än vad du budgeterat förs överskottet istället över till nästa månads "elräkningskategori".





Man kan även hålla koll på ev skuld som bolån och studielån och mäta hur ens "networth" förändras från månad till månad. Programmet kan också ge dig statistik i form av diagram över hur stor andel av dina utgifter som går till lån eller sparande och hur mycket du egentligen lägger på mat eller betalar till Systembolaget eller Lindex. Detta innebär att man exempelvis kan använda YNAB tillsammans med 50/30/20 budgeten eller någon annan budgetmodell.


YNAB appen synkar med programmet på datorn/datorerna via DropBox vilket är mycket praktiskt.


Det här är tre stora fördelar med YNAB:

  1. Lätt att få koll på utgifterna. Med YNAB appen knappar man dessutom snabbt och lätt in sin kostnader och slipper sitta med en massa kvitton i slutet av månaden.
  2. Överskådligt med all info i ett och samma program
  3. Gör det lätt att spara utan att öppna separata konton.

Redan denna första månaden råkade jag ut för oförutsedda utgifter i form av ett mer än ett år gammalt rot-avdrag på nästan 2000 kr som skulle betalas tillbaka då Skatteverket inte medgav avdraget. Genom att arrangera om i budgeten kunde jag få loss pengarna utan att ta av min "emergency fund". Jag upplever även att jag har mer pengar över trots att jag fick ut mindre lön än beräknat på grund av att jag tagit ut gamla innestående semesterdagar från när jag arbetade deltid. Jag kan även tillägga att jag in i princip aldrig lägger pengar på programvaror eller appar (laddar inte ner olagligt heller för den delen) men i det här fallet tycker jag att det var värt pengarna.

Låter YNAB intressant så börja med att prova programmet + appen en månad. Vill du sen köpa programmet kan du få 6$ rabatt genom att köpa det genom den här länken.  OBS! affiliate länk. Du kan även köpa direkt via ynab.com. Och glöm inte att även om du inte vill köpa programmet så är de underliggande grundprinciperna riktigt bra och kan överföras på andra egna budgetar.

6 kommentarer:

  1. Tack för ett intressant tips.

    Jag använder själv TINK.se och är nöjd med det.

    SvaraRadera
  2. Detta låter lite som Dave Ramsey tycker jag..

    sen är det iallfall för mig en självklarhet att budgetera utifrån den inkomst man fått.
    jag får ju samma summa varje månad,eftersom jag är sjukpensionär.
    i oktober ska jag gå och lyssna på mia Törnblom här i Göteborg,och vet tt fakturan kommer innan,alltså måste jag t med det nu utav septembers pengar (septembers budget)
    har du sett dave ramseys "7babysteps"
    jag sparar 1/3 utav min inkomst varje månad.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med om att det borde vara självklart men ...
    Jag har en Ramsey bok hemma och förr eller senare kommer det en recension. 1/3 låter bra! Jag siktar själv på 20% men når nog inte riktigt dit än.

    SvaraRadera
  4. Tja!

    Hur jobbar du med räkningar och automatisering?
    Har du hittat något sätt att göra överföringar med kategorier eller mellan kategorier?

    Jag har lagt upp det på följande sätt:
    http://www.hobbyekonomen.se/ekonomisk-planering-med-ynab/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag jobbar ungefär som du. Jag har ju föregående månads inkomst som jag budgetar med den 1:e varje månad. Den 25:e kommer lönen in som inkomst för kommande månad. Samtidigt har jag automatiska transaktioner från mitt lönekonto både i YNAB och IRL som så att säga matchar varandra. Om det är något överskott underskott efter den 25:e flyttar jag ev runt lite pengar i YNAB. Händer inte så ofta numera eftersom jag har ganska bra koll på pengarna flödar fram och tillbaka. Jag har också en del off-budget accounts vilket inte är riktigt enligt YNAB. För att hålla reda på CSN skuld, bolån, pensionssparande etc

      Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin