måndag 9 september 2013

Matmåndag: mer mellis

juli 2010 036  

Minipizzor kanske vore något?

Ett av mina höstprojekt är att variera barnens mellis. Jag veckoplanerar ju för middagar i veckorna och middag + luncher under helgen men jag vill försöka att bli bättre på att variera även frukost och mellanmål. Det sistnämnda är viktigt nu när barnen både växer så det knakar i kombination med många fritidsaktiviteter.
Vanligtvis äter barnen flingor med filmjölk/yogurt/rismjölk eller gröt till frukost och flingor med filmjölk/yogurt/rismjölk eller portionsyogurt till mellanmål men jag försöker dels undvika småyogurutar (onödiga förpackningar, mycket socker och inte minst priset!!!) och dels vill jag att de äter ordentligt och gärna provar lite nya saker. Eftersom vi inte har någon micro eller något smörgåsjärn måste det vara mellanmål som de snabbt och enkelt att ordna innan fotbollen, dans eller scouter. Och det ska gärna inte spränga matbudgeten helt...

Det här är några av mina mellisidéer

 • hummus och morotsstavar/gurkstavar/småtomater
 • hårdkokta ägg/äggmackor
 • pizzabullar
 • hemmagjorda piroger
 • hemgjord risifrutti/mannafrutti (laktosfri)
 • färdiga mackor som väntar i kylen
 • hemmagjorda minipizzor
 • pastasallad
 • våfflor med keso och frukt
 • nötter
 • matmuffins
 • fullkornsscones med och utan torkad frukt
 • matiga scones
 Tyvärr är framför allt dottern lite kinkig när det gäller mat. Hon gillar t. ex bara kokta ägg när de är varma och bara vissa nötter. Ingen av dem gillar jordnötssmör.

Vilka är era bästa mellistips?

9 kommentarer:

 1. Rostat bröd med stekt ägg på var standard när ungarna skulle iväg på energikrävande fritidsaktiviteter. Smoothie är bra: banan, lite juice om man vill eller blåbär som ju blir lite rinnigt, yoghurt, frysta bär. Behövs inte så mycket bär för smak. Varma mackor i våffeljärn har alltit gått hem. Omelett har dottern och ena sonen alltid gillat. Grönsaker och frukt är förstås alltid bra.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipsen! Stekt ägg ska jag prova!

  SvaraRadera
 3. Tack för bra tips. Här har det också blivit lite mycket yoghurt på sista tiden. Både barnen och jag är laktosintoleranta och de alternativen är ju dyrare än vanlig yoghurt. Pizzabullar gjorde jag lite då och då när sonen var liten. Tack för att du påminde mig om dem, måste ta mig i kragen och börja göra dem igen.

  Håller annars med ovanstående att smoothies är ett bra mellanmål. Fruktsallad. Nygräddade scones är alltid gott.

  SvaraRadera

 4. Efter att vårt smörgåsjärn gått sönder återgick jag till den variant som min Mamma körde med hemma, att klämma mackorna i våffeljärnet.

  Krabbelurer/amerikanska pannkakor
  Vanliga platta pannkisar varma/kalla
  Ugnspannkaka i bit
  Pannkakscrepes m fyllning
  Matpaj
  Fruktpaj
  Fruktsallad m keso
  Macaronilåda (går att variera massor beroende på innehåll och kryddning, kör i ugn ställ övertäckt på bänken så valnar den lagom)
  Tunnbrödsrullar med gott innehåll

  SvaraRadera
 5. Men om du har våffeljärn tror jag att det går bra att göra varma mackor och kanske till och med värma piroger osv i det. Testa!

  SvaraRadera
 6. Är du alltid hemma och fixar mellanmål till barnen eller ska de klara att fixa själva?
  / Elin

  SvaraRadera
 7. Tack för alla tips!
  Elin, nej barnen kommer hem innan mig så de fixar sina egna mellanmål. Men jag försöker att förbereda så mycket som möjligt och skriver på veckomatschemat vad de ska äta.

  SvaraRadera
 8. Varför vill du variera mellisen? När det gäller mat så har jag en veckobaserad basmeny som är så enkel som möjligt men tillräckligt varierad för att vara mycket nyttig och hälsosam. När jag har energi och inspiration så jag gör något extra. Men har jag t ex brott om så kör jag bara på min basmeny.

  /MB

  SvaraRadera
 9. Hej MB!
  Jag vill variera mellisen för att jag dels gillar att laga mat och vill prova lite olika saker och dels för att jag vill få mina barn att äta lite mer varierat. Särskilt dottern är förhållandevis kinkig med maten och jag tycker att det är viktigt att de får smaka på olika saker.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin