onsdag 11 september 2013

Bokonsdag: Att svära i kyrkan


Att ifrågasätta tillväxten är som att svära i kyrkan. Men klarar vi att möta klimathotet utan att ifrågasätta dagens konsumtionssamhälle? 

Att svära i kyrkan - 24 röster om evig tillväxt på en ändlig planet som innehåller texter från tjugofyra  författare som ifrågasätter och problematiserar den eviga tillväxten. Bland författarna hittar man personer som Per Grankvist (recenserad här), Christer Sanne, Katarina Bjärvall (recenserad här) och Pär Holmgren. Jag fick mitt exemplar från Stellan Tengroth som gav ut boken Tillväxt till döds 2010 (recenserad här) och som även agerar redaktör). Bland de som jag inte kände till tidigare hör Anna Borgeryd - Polarbröd, Anne Jerneck - "tvärvetenskapare", Boo Österberg och Fredrik Sjöberg - kommunpolitiker, Billy Larsson - psykolog, Pernilla Hagberth - arkitekt, Alf Hornborg professor i humanekologi och Amelia Bryne -"visual anthropoligist" .

Idag får hela samhället abstinensfrossa för minsta lilla hack i oljeleveranserna. Vi beter oss kollektivt som ett gäng tjackpundare på jakt efter substitut när priset på originalsubstansrn ökat. Tjärsand eller skiffergas? Skit samma! Vilket fultjack som helst duger om det ger oss samma tillväxtkick som de svarta dropparna!
Först ut i boken är Per Grankvist som resonerar kring tillväxtproblematik utifrån språkets utveckling. Han tar upp vardagliga ord som sopor men också ekonomiseringen av språket som gett oss termer som köpindikatorer och konjunkturinstitut. Vad vi lägger i ordens betydelse, vad som sägs i klartext och vad som står mellan raderna är mycket viktigare än vad man kan förledas tro.  I senaste SAOL hittar han till exempel inte mindre än 26 ord som innehåller tillväxt - de allra flesta kopplade till hopp om framtiden. Inte konstigt att vi blir indoktrinerade. Jag gillar även hans missbruksmetaforer vad gäller vårt oljeberoende!

Även Billy Larsson resonerar kring tillväxt utifrån missbruksmetaforer. För att komma ur vårt fossilbränslemissbruk krävs att vi släpper fokuseringen på ekonomisk tillväxt och att vi inser att klimatfrågans särdrag - att det är en typ av problem som mänskligheten inte ställts inför tidigare.

Bra är inte bra nog om det kan bli bättre!
Fredrik Lindströms utgångspunkt är att vårt tillväxtbegrepp faktiskt innebär att vi aldrig får bli nöjda. Så fort vi blir för belåtna med våra liv så blir vi dåliga konsumenter vilket följaktligen äventyrar vår välfärd. Reklammakarna har alltid varit duktiga på att utnyttja våra känslor och på att väcka vårt missnöje med det vi redan har. Det här med att vi hela tiden väntar på att vårt riktiga liv ska börja utforskar Lindström även i sin novellsamling som heter just "När börjar det riktiga livet?". Den är helt klar läsvärd och om man läser den med sina konsumtionskritiska glasögon är flera av novellerna geniala!


Bengt Brülde (som jag satt i samma panel som i våras) slår fast att det inte räcker med teknologiska framsteg utan att det också krävs livsstilsförändringar för att lösa klimatproblemet. Han diskuterar behovet av en ny etik som möjliggör en proggressiv miljöetik och som får oss att leva klimatsmart.
Den som på fullt allvar tror att vi kan konsumera oss ur finansiella kriser, till och med för lånade pengar, bör sätta sig ner och fundera ett ta.

Birger Schlaug pekar på behovet av ett utvecklingssamtal kring hur vi kan lämna tillväxtsamhället med sikte på utvecklingssamhället. Jag gillar särskilt när han skriver om att vi är "inbakade i en konsumtionsburka"!


Katarina Bjärvall ger sig ut med tummen längs vägarna och utgår från liftandet som ett sätt att sabotera konsumtionskulturen. Att lifta är att spara pengar och miljö men också ett sätt att öppna sig för slumpen och nya möten. Nu var det länge sedan jag själv liftade. Precis som Bjärvall slutade jag med det ungefär samtidigt som jag blev förälder - eller när jag slutade plugga och jag hade mer pengar än tid över. Men jag erkänner att jag blev lite sugen igen - för det är alla möten med intressanta människor jag minns!

Jag gillar verkligen blandningen av författare och hur alla bidrar till olika perspektiv på miljö- och klimatfrågor. Eftersom bidragen utgår från ett ganska brett konsumtionskritiskt perspektiv gör det inget att innehållet spretar - det finns ändå en tydlig röd linje. Perfekt läsning både för den som vill ha en introduktion i ämnet och för den som vill få ny inspiration och insikt. För den som vill läsa mer finns det en rad olika litteraturhänvisningar. Själv blev jag sugen på att läsa om Naturens död av Caroline Merchant som var kurslitteratur när jag läste idéhistoria för många år sedan.

Nätverket Steg 3
Steg 3 bildades våren 2010 och är ett informellt nätverk bestående av personer som i sitt arbete berör tillväxtfrågan ur olika vinklar. Genom att samlas i ett gemensamt nätverk hoppas Steg 3 kunna visa att frågan om problemen med ekonomisk tillväxt är angelägen och behöver tas på betydligt större allvar. Medlemmarna i nätverket har inte exakt samma uppfattning om vilka lösningar som är bäst för framtiden, men delar åsikten att tillväxtfrågan måste upp på den politiska agendan och tillåtas bli en viktig del av samhällsdebatten. Nätverket har bland annat publicerat en rad olika debattartiklar om peak oil bland annat. 2011 arrangerade de Tillväxforum i Stockholm.

Boken hittar du på biblioteket eller så köper du ett ex direkt från förlaget.  Du kan också vinna mitt bättre begagnade exemplar genom att lämna en kommentar nedan senast 15/9. Glöm inte att lämna din e-postadress! Och har du en blogg får du gärna tipsa om utlottningen.

6 kommentarer:

  1. Jag är gärna med och tävlar om boken. =)

    SvaraRadera
  2. Jag är med och tävlar om boken!!! :D Jag är inne på min andra köpstoppsvecka, så det är antingen bibblan eller vinna som gäller! ;-)

    SvaraRadera
  3. Den boken måste jag läsa! Kul att olika röster får komma till tals!

    SvaraRadera
  4. Vill också gärna läsa boken och håller tummarna. :-) hellrebarfotaanboklos (snabel-a) gmail (punkt) com

    SvaraRadera
  5. Jag gillar Fredrik Lindströms beskrivning att tillväxt som ständigt mål ju betyder att vi aldrig kan vara nöjda. Om vi har det bra och njuter av livet, så är vi dåliga människor, för avbryts den ökande konsumtionen så hotas vår välfärd. Det kan inte vara rätt att forma ett samhälle på det sättet.

    SvaraRadera
  6. Jag lever frivilligt på en låg lön för att kunna göra det jag vill i livet så en bokvinst skulle inte vara fel...
    marieyeah@gmail.com

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin