tisdag 9 juli 2013

Stadsodling i olika städerMorötter och romansallad

Bild: Carin C

Stadsodling har varit på tapeten länge. I Bryssel cyklade jag förbi "en ätbar park", odlingslådor med kryddor och annat ätligt mitt i stan och här i Göteborg finns projektet Stadsjord som handlar om odling, lokal mat och samverkan i kvarteret. Stadsjord vill skapa en nygammal hållbarhetskultur och bygger mötesplatser för människor av alla sorter som vill vara med och göra kvarteret litet blommigare, roligare, varmare och mer hållbart.

Ett intressant Stockholmsprojekt är Boodla som drivs av Agnes Fischer. Boodla skapar trädgårdar tillsammans med barn och unga. Trädgårdar som är ett mellanting mellan köksträdgård och upptäckarmagisk lekplats. Syftet är att främja barnens möjligheter att medskapa sin omgivning och lära känna varandra samtidigt som de odlar egna grönsaker. Vi välkomnar alla generationer och vänder oss aktivt till barn i området, skolor, fritidsgårdar och vuxna som vill odla på fritiden. Boodlas trädgårdar odlas alltid ekologiskt!
Agnes Fischer är själv uppvuxen i en ekologisk handelsträdgård och tycker att det är viktigt att barn och ungdomar får en relation till naturen så att de som vuxna kan förstå konsekvenser av sitt handlande och fatta hållbara beslut. Klokt!

I min bostadsrättsförening finns det några eldsjälar som tagit över de tråkiga rabatterna och odlat loss med allsköns blommor. Det är inte utan att jag blir lite sugen själv på lite guerilla gardening!

2 kommentarer:

  1. T o m i lilla Söderhamn har de som bor på Norr fått tillfälle att låna "odlingslådor". Tyvärr med usel jord!

    Det är mycket uppskattat av speciellt alla invandrare som där kan odla egna grönsaker.

    Det är synd att det kom igång så sent, de stackars tomatplantor som finns är knappt dm höga och kommer ju inte att bli något. Hoppas att de inte tappar sugen av bakslaget.

    SvaraRadera
  2. Hur har det gått tomatplantorna, kom de igång?

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin