tisdag 4 juni 2013

Öppna leverantörslistor

Anki & Ipad

2010 fick jag hålla i min första Ipad.... 2011 fick jag en själv bara för att cykla över den ett halvår senare...

Fabriken som kollapsade i Bangladesh gjorde att världen ännu en gång fick upp ögonen för de horribla produktionsförhållanden som är villkoren för att vi ska kunna klä oss billigt i Västvärlden. 
Benetton var ett av de märken som förnekade att  de skulle ha någon produktion i den aktuella fabriken men de fick snabbt backa när bilder på kläder med deras logotyp spreds i nyheterna.
Tidigare i år gick Apple ut med sitt beslut att offentliggöra sina leverantörslistor Men kan det förändra något när det gäller arbetsvillkoren för arbetarna? Hur som helst tycke rjag att transparens är ett viktigt steg på vägen. Enligt en genomgång av svenska företag som tidningen Miljöaktuellt har gjort så hanterar man den här frågan olika. Bland det som förespråkar transparens finns bland annat klädföretag som H&M, Lindex & Gina Tricot.
H&M har ju tidigare råkat ut för medieavslöjandet som visat att klädkedjan använde sig av leverantörer i länder som betalar timlöner på cirka 2 kronor i timmen något som gjorde klädjättens huvudägare Stefan Persson lite irriterad. 
H&M passade på att publicera sin leverantörslista när bolaget släppte sin hållbarhetsrapport den 21 mars. 
I Norge har Varner-gruppen släppt sin leverantörslista på cirka 300 leverantörer.Modekoncernens varumärken omfattar klädmärken som populära även i Sverige, exempelvis Bik Bok, Carlings, Cubus och Dressmann.

Enligt Miljöaktuellt finns det dock flera svenska företag som Indiska, Ikea &a Kappahl fortsätter att hemlighålla sina leverantörer och alla anger olika skäl till varför man vill hemlighålla information. Det kan röra sig om allt från utvecklingsarbete som man vill hålla hemligt för att skydda sitt varumärke till att det helt enkelt är för arbetskrävande att sammanställa en sådan rapport. Här är det upp till oss kunder att ställa krav!Mer
H&Ms lista finns publicerad på hm.com/supplierlist.
Här är Varner-gruppens lista
Labour behind the label


1 kommentar:

  1. Vi hjälper nog inte de fattigaste genom att sluta köpa deras varor...

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin