onsdag 3 april 2013

Bokonsdag: the joy of less



Do you ever feel overwhelmed, instead of overjoyed, by all your possessions? Do you secretly wish a gale force wind would blow the clutter from your home? If so, it's time to simplify your life!

Den här boken är skriven av Francine Jay som bloggar under namnet Miss Minimalist. Jag har länge följt hennes blogg och blev extra glad när jag hittade hennes bok på biblioteket (har jag sagt att jag älskar bibliotek förresten ...)

Boken innehåller egentligen inga större nyheter - de flesta vet med sig att de har alldeles för mycket prylar i sina liv. Det som Francine gör i boken är att dels sätta ord på självklarheter som att vi faktiskt inte är våra saker och att vi heller inte kan bli något genom att införskaffa de rätta prylarna..
"Consumer products are not surrogates for experience. We don't need to own a garage full of camping gear, sports equipment, and pool toys when what we're really seeking is quality time with our family. Inflatable reindeer and piles of presents do not make a joyous holiday; gathering with our loved ones does. Accumulating mountains of yarn, stacks of cookbooks, and boxes of art supplies will not automatically make us accomplished knitters, master chefs, or creative geniuses. The activities themselves-not the materials- are what's essential to our enjoyment and personal development.
Även den som redan är lagd åt det minimalistiska hållet kan hitta guldkorn som befäster sådant som man kanske länge känt men kanske inte riktigt kunnat formulera vare sig för sig själv eller andra.

Boken har undertiteln "How to Declutter, Organize, and Simplify Your Life" och den går pedagogiskt igenom hur man rensar sitt hem rum för rum genom "STREAMLINE metoden":
  • Start Over (empty the drawer, cupboard, room, and start from scratch)
  • Trash, Treasure, or Transfer (separate the items, and determine what you truly treasure)
  • Reason for Each Item (why do you have it?)
  • Everything in its Place (make sure everything has a home that works with how often it will be used)
  • All Surfaces Clear (keep the flat surfaces clean)
  • Modules (keep things together that will be used together)
  • Limits (limit what you're willing to keep)
  • If one comes in, one goes out (when you get something new, let go of something old)
  • Narrow it Down (reduce what you need)
  • Everyday Maintenance (remain aware)

Boken innehåller inga exempel ur verkligheten utan är helt inriktad på att guida läsaren i hans eller hennes rensningsprocess. För en nybörjare skulle jag mycket väl kunna tänka mig att hennes bok kan ha samma effekt som Rensa i röran med Feng shui - utan den andliga aspekten. Man blir inspirerad att ta i tu med sina prylar helt enkelt! Särskilt bra är tipset om att rensa omvänt - dvs att välja vad man vill ha kvar/lägga tillbaka istället för vad man vill ta bort

Om jag ska ha någon kritik mot boken så är det dels att den skulle mått bra av lite ytterligare redigering, den upprepar sig en hel del. Å andra sidan är det en bok som inte nödvändigtvis behöver läsas från pärm till pärm även om det nog skulle ge mer. Jag kan tänka mig att läsare som drabbats att resningslust bläddrar lite fram och tillbaka och hoppar över stycken.
En annan nackdel  med boken är att Francine ibland balanserar farligt på gränsen till tvångsmässigt pedanteri. Hon uppmanar till rätt hårdför rensning och det ska banne mig inte ligga någonting framme som inte används precis just nu.
Francine uppmanar visserligen till “One-A-Day Declutter”: “Simply commit to disposing of one item each and every day för man behöver faktiskt inte slänga ut allt precis med en gång. För de flesta fungerar det bättre att skala bort lite i taget. Man ska heller inte ägna sig åt rensningsbulimi, dvs slänga ut en massa saker för att sedan genast ge sig ut och shoppa nytt om det är så att prylarna fyller något känslomässigt tomrum i ens liv. Då är det bättre att göra små förändringar som förhoppningsvis blir bestående.
Och man ska ändå vara lite försiktig med att slänga saker som inte kan ersättas - även om man saknar mindre än vad man tror.

Det enda jag saknar är egentligen lite mer mer info om författaren och hur hon fick sina insikter. Det dyker upp små snuttar här och var som hur hon aldrig kände att hon fic sitt plats i sitt vackert inredda med övermöblerade flickrum eller att hon och hennes man länge att inte ha någon soffa i vardagsrummet (något hon bloggar om i inlägget Questioning the Couch). Även i bloggen lyser hennes integritet igenom, hon lyckas vara personlig utan att vara för privat.
 
Om författaren
 2009 sålde Francine och hennes man sitt hus, de flesta av deras prylar och flyttade till England med var sin resväska. Efter tre år som "digital nomad" med lätt bagage har hon sedan fick barn och skaffat hus igen övergått i en mer tillåtande familjeorienterad minimalism. Just nu har hon fullt upp med sin dotter och bloggar mindre frekvent men hennes serie "Real Life Minimalists" är välidigt läsvärd och speglar verkligen den mångfald som finns inom frivillig enkelhetsrörelsen.


4 kommentarer:

  1. nu har jag läst första delen och gillar mycket :) särskilt det där med att samla allt som är likadant på en plats, tex. de där 67 blcäkpennorna och sen fråga sig hur många av samma sak man egentligen behöver. Gillar även tipset att när man väl har samlat allt som är likadant på en plats ska det även få plats på sin rätta plats, tex. alla böcker i bokhyllan och inte ovanpå eller bredvid. Får de inte plats är det rensa, rensa eller en in-en ut. det försöker jag applicera på min egen bokhylla :) ska läsa vidare i den nu!

    SvaraRadera
  2. Låter som något för mig!

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Va kul! Du verkar ju läsa ungefär samma saker som jag! Denna bok har jag dock inte läst (Biblan har den inte än).

    Jag vill bara berömma dig för en hedervärd blogg! Ska jag ge lite exra "cred" så gillar framförallt dina minimalistiska inlägg (och bokrecensioner). Jag är själv en aspirerande minimalist som gått in i prylväggen :-) (kan man säga). Kul att hitta fler som verkar vara inne på samma spår!

    Nu ska jag fortsätta botanisera bland dina inlägg!
    Sharrå!

    SvaraRadera
  4. Kul att ni gillar boken!

    Per-Gunnar, kolla om ditt bibliotek kan fjärrlåna in boken (exempelvis från Göteborgs stadsbibliotek), eller så kan du lämna ett inköpsförslag.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin