måndag 11 mars 2013

Spara pengar i livsmedelsbutiken med en prisbok

När jag bloggade om mina ekonomiska mål i februari lovade jag att skriva om hur jag sparade pengar i vardagen.  Mat är ofta en rätt stor del av budgeten, men det är också en utgiftspost som är lätt att ta kontroll över om man man bara lägger ner lite tid och kraft på det. För den som är intresserad av att spara pengar redan i livsmedelsbutiken kan en "prisbok" vara en god idé.

I mitt tidigare liv var jag visserligen prismedveten men kanske inte fullt lika priskänslig som jag är nu. Vi handlade i stort sett alltid på ICA Maxi som visserligen har bra priser överlag men vi gjorde det främst för att det var enkelt och för att vi helt enkelt var vana vid butiken. Ibland kompletteringshandlade vi även på Hemköp, Bondens marknad eller liknande men de stora återkommande vardagshandlingarna gjrodes på ICA.

Nu har jag helt förändrat mina inköpsvanor, dels beroende på att jag halva månaden bara har mig själv att tänka på men också för att det inte är lika smidigt att handla på ICA Maxi eftersom jag inte har någon egen bil. Det händer att jag tar bussen dit för att jag ska handla något speciellt eller har andra ärenden i närheten men oftast handlar jag på Hemköp eller Willys som ligger inom bekvämt gångavstånd från lägenheten respektive huset. Jag har också fått upp ögonen för Ö&B vad det gäller vissa märkesvaror. Dels är priset på deras varor generellt sett låga men i kombination med deras veckoerbjudande kan man spara en rejäl slant.

Jag blev faktiskt förvånad över hur mycket det kan skilja mellan olika affärer. Ett exempel är frukostflingor av typen Cheerios som mina barn gillar. På Hemköp kostar ett paket 29.90, på ICA Maxi kostar det 23.90 medan man på Ö&B får ett paket för 19.90. Det är hela 10 kr billigare per paket än Hemköp, pengar som kan användas till annan mat (ekologisk t. ex) eller sparas till semestern.
Ett annat exempel är maskindiskmedel av typen Yes powerdrops. På ICA Maxi kostar en förpackning m 60 taps 89 kr. På Ö&B är priset 85 kr men jag har också kunnat handla på extraerbjudande 69 kr.
Sen tillkommer alla tillfälliga veckoerbjudanden och extrapriser som 3 avokado för 10 kr, 4 lime för 10kr, bananer för 9.90 osv..

En del sådana här priser kan man kanske hålla i huvudet men för att hålla reda på vanliga priser, extra priser etc är en prisbok ett enkelt bra hjälpmedel. Jag har valt att göra en prisbok i "excel-format" som jag har i google drive. På så sätt kan jag lätt ta fram det i min telefon om jag vill kolla upp priser i affären.
Den ser ut ungefär så här:



Jag har valt att ha allt på en sida men den som vill kan naturligtvis göra fler flikar.
En sådan här prisbok är framför allt väldigt praktiskt att ha tillgång till när man planerar inköp, tittar på reklamblad osv. Jag har tackat nej till pappersreklam men får reklamblad via e-post så jag brukar snabbt ögna igenom exempelvis Ö&Bs blad för att se om det är något som det är extra bra pris på.Genom att titta i prisboken kan jag se när det är läge att bunkra vissa typer av livsmedel (som håller sig) eller hygienprodukter. Genom att titta på vad märkesvaror kostar jämför med butikens egna varumärke kan man få incitament att prova billigare varianter.

Tid (och bensin) är också pengar
Visst är det bra att spara pengar genom att välja en annan butik men om det innebär en extra sväng med bilen är det inte säkert att det blir någon större besparing. Detsamma gäller om man har långt till butiken.
För mig funkar det här systemet för att jag har gångavstånd till Hemköp och Willys. Ö&B ligger nära jobbet så då går jag dit på lunchen och att ta med en extra kasse på bussen är ingen större uppoffring.

Annat att ha i bakhuvudet
En prisbok kan spara pengar men om man köper sådant man inte använder "för att det är billigt" eller om man slänger mat som inte ätits upp så blir det inte heller någon större besparing. Och vad gäller billighetsmärken betalar jag hellre 7 kr för Heinz vita bönor på Ö&B än 4 kr för Nettos egna märke med alldeles för mosiga bönor. Att koka torkade vita bönor och blanda i en egenkryddad tomatsås är naturligtvis ett ännu billigare (och mer hälsosamt) alternativ.

9 kommentarer:

  1. Tack för tipset! Det blev en kort bloggpost om det på http://pengararallt.wordpress.com/2013/03/11/prisbok-tips-fran-kopstoppsbloggen/

    SvaraRadera
  2. Tack för tipsen! Vi storhandlar även via internet med hemleverans. Handlar vi för över 3000 är det gratis leverans. Vi handlar mycket kött, fisk och fågel som åker i frysen.

    SvaraRadera
  3. Pengar är allt, - tack för länkningen
    Hur och var man än väljer att handla, storhandling med bil eller via internet så är det bra att hålal ett öga på kostnaderna.

    SvaraRadera
  4. Ett tips som kan vara bra att kombinera med prisboken ovan är appen "matpriskollen. Här listas extrapriser för många butiker, samma som kommer i reklambladen. Vi använder denna app mycket när vi planerar veckans matlista.

    SvaraRadera
  5. Tänkte också tipsa om appen "matpriskollen". Den funkar både som inspiration (vad är billigt den här veckan?) och som hjälpmedel (vi har planerat att laga denna rätt, finns det på extrapris någonstans?). En himla käck app :)

    SvaraRadera
  6. Har börjat köpa kött och mejeri nära sista datum i lokala ICA som vi bor granne med, det blir halva priset på te x köttfärs, kyckling och udda yoghurtar etc. Är föräldraledig och tar så gott som alltid en daglig sväng på ICA.

    SvaraRadera
  7. Tack för alla tips om matpriskollen. Den ska jag kollain!
    Maria - kort datumen hyllan brukar jag också fynda på.

    SvaraRadera
  8. Bra tips, jag gillar så mycket att gå i mataffärer och 'kolla' har lyckats lägga in prisboken i huvudet:-) Köper mycket baserat på vad som är bra/billigt för tillfället och handlar en hel del på "kort datum".

    / Oskar

    SvaraRadera
  9. Vi har slutat att storhandla, familjen mindre, och ekonomer räknat ut att billigare att småhandla!! Det ät tufft att hinna äta upp allt man köpt...

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin