onsdag 20 mars 2013

Bokonsdag: Remake


Släng inte grejerna bara för att du tröttnat på dem för stunden eller för att de bär lite spår av tidens tand, gör något nytt, fint och personligt av dem istället

Idag blir det en recension av boken Remake av Stockholms stadsmission. Boken är ett samarbete med Stockholms Stadsmission, och varumärket Remake är en del av deras projekt Arbete & Sysselsättning. Remake samarbetar med etablerade designers och unga lovande designstudenter, som designar om möbler, saker och textilier som Stadsmissionen fått till skänks till helt nya produkter. Produkterna tillverkas sedan av Stockholms Stadsmissions medarbetare i samarbete med människor på väg in i arbetslivet och säljs i egna butiker. Genom Remake skapas nya förutsättningar för både människor och material.

Boken är full av tips på hur man återanvänder allt från gamla kökshanddukar (blir en fin klänning) till t-shirts (gör ett överkast) eller stickade tröjor (kan bli torgvantar eller varför inte en lampskärm). Med hjälp av inspirerande bilder och tydliga beskrivningar får man lära sig hur man går till väga för att förvandla kläder, prylar och möbler . Det bjuds på konkreta idéer på specifika projekt, men också mer generella tips, som vad man bör tänka på när man målar om en möbel. Till exempel hur det ibland kan vara bättre att spackla fanérmöbler eftersom faneren kanske inte tål att slipas ned.

Ett av av de projekt jag gillar bäst är överkastet av gamla t-shirts. Jag har en känsla att det är väldigt vanligt bland killar att ha en massa t-shirts som man inte använder men ändå inte vill göra sig av med av nostalgiska skäl. Ett annat är kökspallen som hottas upp med svenskt tenn motiv ( se ett inspirerande exempel här). De går för övrigt för en hel del pengar på Blocket och Tradera...
Ett annat kul projekt är bänken som får en ny dyna av en gammal trasmatta. Av någon anledning är jag helt inne på trasmattor för tillfället och jag är lite sugen på att prova den här idé. Det fattas bara en bänk i behov av en makeover :-)

Orkar du inte göra om egna loppisfynd kan du alltid shoppa REMAKEprodukter i Stockholms Stadsmissions butiker på Skånegatan, Stortorget, Hagagatan och Plattan.


Boken ”REMAKE - Ge dina gamla saker ett nytt liv" är ett samarbete med ICA Bokförlag och går att köpa i Stockholms Stadsmissions butik på Sergels Torg och second handbutik Skånegatan samt i webbshopen på www.stadsmissionen.se/webbshop. Priset är 200 kronor i butik och 250 kronor i webbshopen inklusive frakt och serviceavgift.

3 kommentarer:

  1. Intressant, alltid kul med sådana här projekt. Det blir mer personligt om man gör om än om man köper nytt.

    Här är en länk till en blogg som både instruerar hur man gör och säljer 'remakade' produkter.

    http://38egatan.se/

    SvaraRadera
  2. Jag gillar att följa din blogg, mycket matnyttigt för simply living som för mig är tidens trend. Tack för boktipset, ska lägga den i min lista på läsvärda böcker att låna på biblioteket.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin