tisdag 22 januari 2013

Visst kan vi banta soppåsen!

Trashed

Bild: Michael Connell

I höstas bloggade jag om Bjurhovdaskolan i Västerås som vann ett EU-pris för att man har lyckats minska matavfallet i skolrestaurangen. ”Europa minskar avfallet” är ett EU-projekt som sedan 2009 pågått en vecka i november. Under veckan anordnas aktiviteter runt om i hela EU. Inom projektet betonas vikten av att förebygga att avfall uppkommer men även att minska halterna av farliga ämnen i avfallet.
Produktion och konsumtion påverkar miljön i alla länder. Mindre avfall leder till mindre utsläpp av växthusgaser men innebär också att vi förbrukar mindre resurser. Mindre farliga ämnen i avfall betyder också mindre gifter i omlopp.


Efter julens sprängfulla sopkärl brukar det vara betydligt tommare under snålmånaden januari men eftersom man slänger rmindre kan det också vara lättare att få en överblick av vad som faktiskt åker ut. Passa på att gå igenom dina sopor och återvinningskärl, kan du förändra dina inköpsvanor och på så sätt minska avfallet?
Sopcoacher, där familjer får personlig rådgivning, har visat sig vara ett effektivt sätt att minska mängderna. I projekt från Gävle och Göteborg lyckades två av familjerna minska sin avfallsmängd med hela 60 procent. Genomsnittet låg annars på 25 procent.

Fem snabba frågor  - är du spara eller slösa?Med ”fem snabba frågor” hoppas man väcka tankar kring den egna konsumtionen. Frågor är uppbyggda enligt slösa – spara. Vi är väl knappast bara den ena eller andra men frågorna kan mana fram en reflektion över den egna konsumtionen.

...och fem bra sätt att minska avfallet
I projektet i Göteborg har de de fem populäraste åtgärderna har varit att sluta slänga mat, köpa färre saker, laga trasiga saker, köpa refill och att tacka nej till reklam. Det är också många som har sagt upp prenumerationer på tidningar de knappt läser och som har börjat betala räkningar via autogiro för att slippa pappersräkningar, säger Maria Ivarsson.

1 kommentar:

  1. vi har otroligt lite sopor nu

    Och har alltid egna kassar i affären. Snålar även med plastpåsar, när vi köper frukt.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin