onsdag 23 januari 2013

Bokonsdag: Konsten att leva billigt och må bra
Var kan man lära sig god hushållsekonomi och samtidigt spara på jordens resurser? 

Veckans andra bokrecension fortsätter på spartemat med boken Konsten att leva billigt och må bra Det här är bok som handlar om hur man lever billigt vare sig man gör det av tvång eller för att man vill rädda världen genom att konsumera mindre. I boken hittar man tips om allt från hur man semestrar billigt (semestra på hemmaplan), var man kan hitta gratis möbler, till hur man får ut mesta möjliga av sitt traktamente när man reser i jobbet. Han delar med sig av recept på vegetarisk mat och öl, beskriver hur man odlar och förvarar sina skördar, samt redogör för olika sätt att värma sin bostad.
Men boken innehåller inte bara hushållstips, författaren berättar även allmänt om pengar och ekonomi och hur man för en budget. Han beskriver hur olika typer av lån och  försäkringar fungerar, vad som gäller när man får socialbidrag och vad som händer för den som är skuldsatt.

Boken har sin grund i författarens egna upplevelser av ett liv med små ekonomiska marginaler. I samband med finanskrisen på 90-talet drog författareb på sig skulder som med tiden växte till uppåt en miljon. Till sist beviljades han skuldsanering och först2010 blev han äntligen skuldfri.
Under den här tiden startade han hemsidan fattiga.nu, där han samlade länkar och anonyma berättelser om hur skulder kan driva en människa in i fattigdom.

Jag tyckte att boken var väldigt matnyttig. Även om många tips utgår från att man lever på landet finns det alltid något man kan ta till sig. De många bilderna och personliga berättelserna ur verkligheten berikar också boken. Man får möta Kjell, en mångsysslande levnadskonstnär som "lever som en kyrkråtta". Varför han lever med minimala utgifter står inte helt klart i texten men jag antar att det är för att friheten att kunna ägna sig åt det han vill uppväger. Olle har superkoll på butikspriser och tipsar bland annat om fördelarna med bakmaskin och hur man lagrar ost.
Möjligtvis hade jag önskat att detta kapitel kom först i boken snarare än näst sist, det gör bland annat man upptäcker att författarens vi omfattar lite olika personer som bidragit med bilder och texter även om han står ensam som författare.

Längst bak i boken finns det tips på både litteratur och länkar. Författaren tycker att min bok är lite långrandig :-) och inte heller Fattig miljonär eller Pengarna och livet faller honom i smaken men  det tipsas om andra läsvärda böcker inom ämnena miljö, ekonomi och mat m.m.
Jag lånade boken på biblioteket men den kan också köpas via nätbokhandlar.


Vill du ha ut ännu mer av boken? I slutet av boken hittar man ett förslag till studieplan för 10 gånger så varför inte starta en studiecirkel med några vänner. Författaren själv har en bakgrund som cirkelledare inom främst  foto

Vad tar jag med mig från den här boken?
Den här boken tydliggör verkligen hur ett mer ekonomiskt liv även är ett "grönare" liv. Jag fick mig även en tankeställning kring kring begreppen  återvinning, återanvändning och återbruk. Jag borde bli bättre på att återanvända och återbruka innan jag till sist återvinner.Dessutom blev jag lite sugen på att testa att själv lagra ost.

Om författaren
Göran NK Torin är 70+ och har en aktiv karriär som bland annat fotograf bakom sig liksom ett stor intresse för natur och miljö. Han var med och startade Miljöpartiet

Mer

Konsten att Leva Billigt och må bra, Göran NK Torin lever som han lär ut i sin bok

3 kommentarer:

  1. jag lever billigt och saknar inte mycket. Lite längtan finns det förstås, trist vore det ju annars. Men inget planlöst köpande längre utan tänker över vad jag verkligen skulle uppskatta och behöva Skippar det mesta som är onödigt som godis, chips, läsk och kaffebröd, både bra för hälsan och plånboken.Unnar mig hellre god mat, frukt och grönsaker. Äter vegetariskt där tjänar jag in mycket. Lägger pengar på umgänge för att jag tycker det är viktigt med relationer men inget överdrivet, man kan göra saker som inte kostar så mycket. Det svåra kan vara att ens omgivning inte alltid har tankar om miljö och konsumtion. Att avika från såna vanor som fikabröd på jobbet tex kan få en att känna sig som en brottsling.Tycker tros allt att den här livsstilen tillför så mycket mer, eftersom att jag lever på ett sätt som känns bra för mig.

    SvaraRadera
  2. Lagra ost är lätt, ex köpa stor hushållsost och vända på den några månader.

    SvaraRadera
  3. jag har fått börja tänka på billiga/gratis nöjen, för några vänner har väldigt små resurser.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin