måndag 1 oktober 2012

Matmåndag: Göteborg är Sveriges mathuvudstad 2012

DSC00504

Munkar (men inte ätbara sådana) på Gustav Adolfs torg i Göteborg

När jag bloggade om SM i Mathantverk förra veckan fick jag reda på att Göteborg tydligen utsetts till Sveriges mathuvudstad 2012. Årets matlandethuvudstad är det fullständiga namnet på utmärkelsen som är en del av regeringens satsning på Sverige som "det nya matlandet".
Det var 2008 som landsbygdsminister Eskil Erlandsson lanserade en vision om Sverige - det nya matlandet. Livsmedelsindustrin är Sveriges fjärde största arbetsgivare och tillsammans med en växande turistnäring är de båda av stor betydelse för landsbygden. Syftet med landsbygdsministerns vision Sverige - det nya matlandet är att skapa tillväxt och sysselsättning. Långa, ljusa vår- och sommarkvällar, mångfald av livsmedel, en unik natur, upplevelser och duktiga kockar ska ge förutsättningarna för detta.

Sveriges mathuvudstad 2012
Utnämnlsen tillGöteborg mottogs av Håkan Thörnström från Göteborgs restaurangförening (och Thörnströms kök) och Camilla Nyman från Göteborg & Co. Tillgången till havets råvaror var ett av skälen till att Göteborg slog ut nio andra finalister. I motiveringen hyllar juryn Göteborg som en attraktiv turiststad med lockande matupplevelser:

"För att Göteborg kan erbjuda en varierad meny, med havets råvaror i centrum. För en välutvecklad samverkan i regionen som knyter samman stad och land, småskalig livsmedelsförädling och industri samt lyfter fram betydelsen av måltiden inom vård, skola och omsorg. Göteborg är en attraktiv stad för såväl nationell som internationell turism och måltidsupplevelser."
Göteborg ingår dessutom, som enda svenska stad, i det internationella nätverket Delice – Good Food cities of the world – något som bidragit till att placera Göteborg, Västsverige och Sverige på den internationella matlandskartan.
Silverplatsen i årets matlandethuvudstad kammade Gotland hem och på bronsplats hamnade Vara. Båda tog hem sina placeringar bland annat för bredden i sin primärproduktion av livsmedel. Övriga finalister var Falköping, Malmö, Skellefteå, Tomelilla, Trelleborg, Växjö och Örebro.

2013
De åtta finalisterna till Matlandethuvudstad 2013 är redan klara; Borgholm, Gotland, Halmstad, Kristianstad, Malmö, Skellefteå, Södertälje och Vara. Juryn består av landsbygdsministerns expertråd där representanter för visionens fem fokusområden finns med. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har utslagsrösten. Senare i höst offentliggörs vinnaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin