onsdag 10 oktober 2012

Bokonsdag: 100 balla ställen i Skåne


Skåne intar en särställning i Sverige. Det är beläget längst söderut, är mest tätbefolkat, har bördigast jordar, har varit befolkat längst, har flest rättshaverister och flest balla ställen av samtliga landskap i landet. 

Nu var det ett tag sedan jag verkligen besökte Skåne annat än på genomresa på väg mot Danmark. Men efter att ha läst 100 balla ställen i Skåne av Valle Westesson kommer jag aldrig att se på landskapet på samma sätt.

Det här är en okonventionell guidebok som lyfter fram företeelser man inte hittar i de vanliga guideböckerna. Han har delat in boken i avdelningarna märkliga ställen, vackra ställen, coola ställen, historiska ställen och kuriotiska ställen. Vad sägs om att besöka kändisgalleriet i Örkelljunga, äta på Christiania superfalafel eller kolla in Malmös takträdgård, ett intressant kommunalt sedumexperment (jag har tidigare bloggat om sk. vegetationstak här). Allt är utförligt beskrivet och kommenterat. Det märks att författaren har jobbat med humorprogram. Platserna är beskrivna på ett sätt som balanserar mellan det dryga och det humoristiska.
I boken hittar du som sagt tips på både vackra naturupplevelser som mer urbana företeelser. En del har jag sett tidigare som grottorna på Kullaberg, Odensjön och Nimis. I somras när vi cyklade Malmö-Köpenhamn, via Helsingborg cyklade vi förbi både Barsebäck och koloniområdet i Landskrona.
Skåne är ett perfekt landskap att göra cykelutflykter i men författaren beskriver även hur man tar sig till de olika platserna med kollektivtrafik samt ger gps koordinater.


Om författaren
Valle Westesson komiker, manusförfattare, gludsmed och konstnär m.m. Han har gjort radio och skriver manus till turistfilmer för region Skåne samt medverkar både som skådis och manusförfattare till barnprogrammet "Gabba gabba" (ett av mina och barnens favoritprogram).


Mer
Här kan du provläsa boken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin