torsdag 10 maj 2012

Gästinlägg: mediciner

Pills

Bild: EssjayNZ


Idag gästbloggar Karin om medciner

Jag anser mig vara ganska redig som konsument: handlar ganska mycket ekologisk mat, funderar över ursprungsland i fruktdisken, köper gärna secondhand-kläder och så vidare. Jag kan absolut göra ännu bättre val men det kunde också varit betydligt sämre… På jobbet hade vi ett föredag om hållbar utveckling som jag gästbloggat om tidigare. Där fick jag upp ögonen för hur mycket av våra vanliga mediciner som tillverkas utomlands, bland annat i Indien. Reningssystemen till medicin-fabriker som man hade granskat visade sig vara undermåliga. Detta gjorde att en massa läkemedelsrester som till exempel antibiotika spolades ut i floder och påverkade både naturen och människorna i närheten.
I Sverige har vi ju en mängd generiska preparat alltså billiga kopior av dyrare originalläkemedel (både receptbelagda och receptfria). Dessa bör/skall läkarna skriva ut och apotekspersonalen rekommendera. Allt för att minska kostnaderna naturligtvis! Jag har aldrig förut tänkt på att ställa frågan om tillverkningsland och miljöhänsyn när det gäller medicin. Det skall jag absolut börja göra!

Hur tänker du kring detta?

3 kommentarer:

  1. Det har inte jag heller tänkt på. Tillverknings villkoren ligger inte alls i fokus när det gäller läkemedel.

    SvaraRadera
  2. Vilken bra idé! Själv försöker jag undvika så mycket medecin som möjligt men om man måste köpa nåt så är det ju bra att fråga. Fast jag undrar hur mycket man kan påverka medecin industrin...jag har för mig att det är ganska få bolag som har kontroll över nästan hela industrin.

    SvaraRadera
  3. Vad intressant! Säger som du, att trots att jag räknar mig själv som en medveten konsument så har jag inte alls samma koll på läkemedel.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin