onsdag 29 juni 2011

Bokonsdag: the Money-less man

2011-06-19 20.23.51


Det här projektet och boken hade jag helt missat! I ett år levde irländaren Mark Boyle off-grid och dessutom helt utan pengar. Från att ha haft ett starkt intresse av bytesekonomi ville han se om han kunde dra det ännu ett varv. Han ville leva på den mat han själv kunde odla eller hitta vilt (+ lite av sådant som han hittade genom containerdykning) och se om han genom att ge av sina kunskaper kunna få tillbaka just det han behövde.

Förberedelser
När han drog igång sitt år utan pengar (på Köpstoppsdagen 2008) ägde han en cykeln, en cykelkärra, en husvagn (som han fått gratis), en soldriven laptop (byggd med hjälp av en datakunnig kille som lärde honom hur han skulle göra), en mobil + en sk "rocket stove" som så vitt jag kan förstå är en campingspis tillverkad av en stor metalburk. Solcellspanelen för att kunna driva mobil & dator under var hans enda större investering inför projektet. Det övriga bytte han till sig. Cykeln och cykelvagnen behövde han för att klara sina transporter och kunna träffa vänner och bekanta i Bristol eftersom han bodde en bit utanför.

Ett år av prövningar
Det blev ett år av prövningar där han bland annat lagade all mat utomhus, badade i floden eller duschade med hjälp av en hemmagjord"sol dusch". Detta under en de kallaste vintrarna på många år. Han odlade eller skördade alla sin mat i naturen. Hans odlingar översvämmas av förorenat vatten och han lyckas matförgifta sig själv genom att äta mögligt bröd. Men det var också ett fantastiskt år där han lärde sig enormt mycket, levde ett hårt men härligt friluftsliv och för det mesta var nöjd och lycklig.

Vänner
Mycket av hans användbara kunskaper kom från vänner och bekanta som kompis Fergus och andra personer han kom i kontakt med under året. Men alla vänner hade inte så lätt att hålla jämna steg med honom och bland annat tog det slut mellan honom och hans flickvän. Just att väldigt mycket av vårt umgänge sker på villkor som kräver att vi betalar för oss var ju något som även jag upptäckte under mitt köpstoppsår. Det är ju inte så kul att hänga på puben om man int ekan köpa sig en öl eller bjuda de andra på något att dricka.
Mark Boyle verkar uppenbarligen vara en man med starka principer och ideal. Under julen liftade han hem till sina föräldrar på Irland. Det gick så bra att han kom för tidigt till och fick vänta flera timmar i den iskalla färjeterminalen. Han vägrade dock gå in i rummet som värmdes upp så länge det inte var någon annan där. Istället satt han och frös tills en annan passagerare dök upp.

Det här en bok jag rekommendera varmt! Jag blev mycket imponerad av Boyles beslutsamhet och vilja. Samtidigt är jag skeptisk till att jag själv skulle vilja genomföra ett sådant här projekt. Jag avskyr att frysa... I boken finns också ett resonemang hur svårt det är att själv ordna tillräckligt med mat samtidigt som man ska sköta hygien och övriga sysslor och kanske ha tid för både reflektion och umgänge. Det är därför man ska leva i gemenskap med andra. Samtidigt verkar Boyle ha prioriterat sitt sociala umgänge eftersom det egentligen bara är relationer som spelar någon roll - inte prylar...

Min bok är inlånad till Göteborgs stadsbibliotek men den verkar också finnas i Växjö.
Om författaren
Mark Boyle är grundare av Freeconomy Community . Alla förtjänster från boken, The Moneyless Man, går till en stiftelse för the Freeconomy Community.

Läs mer!
Moneyless man reveals how to live a cashless life without starvingI USA hittar man Daniel Suelo, ytterligare en person som valt att leva utan pengar.

1 kommentar:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin