måndag 20 december 2010

Matmåndag: Klimatsmart julmat

december 034
julbord på Skansen Kronan 2009

När jag tänker på klimatsmart mat så tänker jag ofta på Maja Söderbergs sex grundtankar som hon berättar om på sin hemsida:

 • Utgå från säsongens råvaror
 • Köp närproducerat eller rättvisemärkt
 • Välj ekologiskt
 • Minska din köttkonsumtion
 • Välj fisk från hållbara bestånd
 • Släng inte mat

Utgå från säsongens råvaror
Mycket av det vi serverar vid jul är just sådant som är i säsong som grönkål, rödkål. Förra året provade jag grönkålssallad med fikon och champinjoner, i år är jag sugen på rödkålssallad. På juldagen ska vi äta en av mina absoluta vegofavoriter, Cranks cashewnötpaté.

Köp närproducerat eller Rättvisemärkt
Köp ditt vörtbröd (med el utan russin) från ett lokalt bageri och julskinkan från en gårdsbutik. Numera finns det ett brett utbud av Rättvisemärkt att välja ur, t ex kaffe, te, kakao, mandelmassa och choklad, sådant som man konsumerar en hel del av under julen.

Välj ekologisktNumera finns det finns ekologiska alternativ när det gäller allt från skinka till grädde, senap, russin, fikon och marsipan i varenda kvartersbutik.
Minska din köttkonsumtion

Varför inte uttöka andelelen vegetarisk julmat i år? Prova med ersätta de traditionella kötträtter med vegetariska alternativ, något som även "köttätare" brukar uppskatta. Vissa delar av julbordet är ju redan vegetariska, vissa kan enkelt ersättas med vegetariska alternativ (t.ex. prinskorven kan ersättas med sojakorv) andra rätter kan vara lite svårare att få till. I år är jag lite sugen på att prova senapsgriljerad quornfilé.

Välj fisk från hållbara bestånd
Tänk sill och strömming! Man behöver ju inte lägga in 10 olika sorter men ett par tre stycken kanske? Undvik odlad lax och viltfångad ål.

Släng inte mat
Det viktigaste att tänka på är att inte slänga mat i onödan. Laga hellre lite mindre portioner och planera smart när det gäller rester. Skall du som jag jobba i mellandagarna så gör iordning matlådor. Janson blir ju bara bättre efter en dag eller två :-)

5 kommentarer:

 1. Håller med om att det är bra att välja i säsong, att välja minder kött etc. tycker däremot att det är konstigt med vegetarisk mat som är som dåliga kopior av den verkliga maten tex prinskorv gjort på soja eller quorn. Det borde väl vara antingen vegetariskt eller kött....inte låsas kött?

  SvaraRadera
 2. vi slänger aldrig julmat, köper och lagar lagom och äter upp resterna.

  SvaraRadera
 3. Anonym, för mig är det inte egentligen inte kopior utan mer alternativ... jag har varit vego så länge att jag inte minns hur originalen smakar. Jag gillar lasagne på soja el quornfärs men jag gillar också "grönskaslasagne".

  Hanele, bra! Jansson är ju t. ex godare dagen efter :-)

  SvaraRadera
 4. Varför skulle soja korv och quorn produkter vara bättre än svensk korv? Nej, det verkar inte miljösmart alls, med så konstgjorda produkter från fjärran länder!

  SvaraRadera
 5. Det är svårt att göra en rättvis jämförelse men generellt så är köttproduktion så pass energi- och vattenkrävande att det är bättre att äta soja och/eller quornprodukter trots att de är importerade. Men jag ska titta närmar eoch se om jag kan hitta någon miljökonsekvensanalys.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin