torsdag 16 december 2010

Gästinlägg: Balans och att köpa frihet…

Money Talks

Bild: starryeyez024

Här kommer årets sista gästinlägg från Oskar (läs hans tidigare inlägg här)!

Så här till jul känns det extra aktuellt att fundera på vad vi egentligen spenderar våra pengar på och i vilken mån vi kan köpa balans, tid och frihet istället för fler saker?

Vad spenderar du dina pengar på? Antagligen mat, kläder, boende som de flesta andra och om du har råd kanske även bil, båt, resor och till jul lite extra kläder, elektronik, mat och en massa annat. Om det fanns någon som sålde “frihet” skulle du köpa då? Jag tror att de flesta vill vara så fria som möjligt att göra sina egna livsval men eftersom ingen säljer frihet är det svårt att se att detta är ett möjligt val för våra pengar. Vad menar jag då med att köpa frihet, jo handlar om något som jag tycker är roligt men många andra tycker är tråkigt nämligen att spara.

Ni som läst mina tidigare inlägg vet att jag anser att det är viktigt med ord som man använder inför sig själv och andra, det tror jag stämmer även i detta fall. När jag önskar mig en ny jacka men väljer att ha den gamla en säsong till säger jag till mig själv ”jag köper frihet för pengarna istället”. Det är roligare och mer påtagligt än att ”spara” även om det är samma sak. Men hur definierar man frihet? Min definition är att man skapar sig möjligt att välja sin väg genom livet. Viktigt för att kunna köpa frihet är alltså att ha klart för sig vad man har för mål. Som jag skrivit om tidigare tror jag att anledningen till att så många överkonsumerar och inte är nöjda är att man strävar mot andras mål. Om alla andra köper större hus ska nog jag göra det också, när alla köper (ny) bil är det kanske dags för mig att göra det samma och om grannen åker till Thailand så är det nog dit jag borde resa. Sanningen är ju dock att om du gör som alla andra kommer du hamna där alla andra hamnar vilket vanligen är i skuldsättning och ofrihet. Om du vill hamna någon annanstans måste du ta din egen väg.

Precis som med bantning, som vanligtvis inte fungerar om den nya dieten inte är en balanserad del i det dagliga livet, är det oftast omöjligt att ändra sin ekonomiska situation utan att hitta en balans som fungerar varje dag. För att det ska gå anser jag att det är viktigt att inte bara sparar eller bara slösar utan att hitta en balans där man har råd med det som är viktigt samtidigt som man avstår från annat för att nå ett långsiktigt mål. För mig har ”the balanced money formula” varit till stor hjälp för att sätta detta tankesätt i ett sammanhang.


Det handlar alltså om att hitta en balans mellan behov (Needs), önskningar (Wants) och sparande (Savings). Sparandet är konsumtion som man avstår från idag för att kunna använda till så väl behov som önskningar i framtiden och är till för att skapa möjligheter för ditt framtida jag att leva i större frihetjämfört med den som inte har några besparingar. Det handlar om att bejaka alla delar av livet, du behöver självklart pengar bara för att överleva (Needs) du vill även ha en del saker för att trivas (Wants) och du kommer vilja ha en trygg framtid med så mycket frihet att göra olika livsval som möjligt (Savings). Den procentuella fördelningen skall ses som en indikation och kan se mycket olika ut för olika människor och är beroende av vilken fas i livet man befinner sig it men balansen måste vara där för att man ska lyckas skapa sin egen nutid och framtid.

Hur hittar du ekonomisk balans i livet, har du kollat efter, hur ser din fördelning ut?

5 kommentarer:

 1. Tack för modellen, den tar jag med mig när jag under 2011 ska se över ekonomin. Frihet för mig är kunna lägga undan pengar varje månad för framtiden. Om vi blir sjuka eller av andra anledningar inte kan jobba under en period framöver är ambitionen att det ska gå bra, att vi ska ha lagt undan en större summa att kunna ta av. Detta utöver sparande för utgifter som ex ett nytt torkskåp som vi behöver, det gamla har pajat för några år sedan, funkat bra som torkställ men nu med två barn i familjen behöver vi ett med värme:-)

  SvaraRadera
 2. Hej Maria,

  Kul att du gillar modellen jag tycker att den är bra.Inte något nytt i sig men det är bra med ett ramverk. Själva har vi satt ett % mål för sparande och det har en viss styrka när man väger olika alternativ. Sen som du säger finns det två typer av sparande sånt som är på plats för att ersätta saker i hemmet eller bilen etc när det går sönder och annat sparande som är mer lånsiktigt och skapar frihet.

  Hälsningar - Oskar

  SvaraRadera
 3. Jag skulle vilja ha en länk till Oscars blogg!

  SvaraRadera
 4. Hej! Oskar har ingen egen blogg utan gästbloggar här istället.

  SvaraRadera
 5. Hej AK,

  Jag har ingen egen blogg då jag inte tycker mig ha tid att skriva varje dag (prioriteringar). Därför får jag låna lite utrymme av Ann-Christin. Däremot går det ju att läsa alla tidigare inlägg via länken.

  HÄlsningar - Oskar

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin