torsdag 4 november 2010

Gästinlägg: Var noga med vilka ord du använder de driver ditt beteende

Save

Bild: Thomas Hawk

Här kommer ett nytt inlägg från Oskar som regelbundet gästbloggar om ekonomi ur olika perspektiv! Vill du läsa tidigare gästinlägg från Oskar så klicka här.

Det är många som tycker att pengarna precis räcker till det nödvändigaste och att det aldrig blir något över. I många fall kan man som utomstående se att samma personer spenderar mycket pengar på saker som inte alls är nödvändiga. Jag tror att detta till stor del beror på de ord vi använder, det är förstås inte hela sanningen, det finns ju de som verkligt har det ekonomiskt svårt, men för personer med rimliga inkomster och övriga förutsättning har orden stor betydelse för varför det aldrig blir något över, och hur de (ekonomiska) besluten tas. Låt mig ta ett antal exempel på vad jag menar:

”Jag vill ha en ny jacka” eller ”Jag behöver en ny jacka”, det senare är antagligen inte sant men är sannolikt det du kommer att säga när det är dags, varför då? Jo när vi vill sälja in iden hos oss själv och andra är det smidigast att framställa detta som ett behov, ett behov kan inte ifrågasättas däremot en önskan ’vill ha’. Behovet i det här fallet är varma kläder, det kan fyllas av en ny jacka men även av en gammal det kan dessutom fyllas av många olika jackor inte bara den som du ”vill ha”. Inte med det sagt att man alltid ska gå runt i samma gamla kläder men det är viktigt att man använder rätt ord inför sig själv och andra så att man inte tär på naturens och ekonomisk resurser i onödan. När du säger och tänker som det är ’jag vill ha’ den här jackan så följer också en beslutsprocess där du väger denna önskan mot andra önskningar och värderingar.

”Jag tänker köpa en ny bil” eller ”Jag har tänkt investera in en ny bil”. Investera är också ett sådant där ord som används flitigt för att få ett köpa att verka bättre än det är. En investering ska vanligtvis vara något som genererar pengar, t ex ett hyreshus, skog, aktier osv. Det mesta vi köper är inte investeringar inte ens våra dyraste inköp, huset kostar i de flesta fall mer än det ger tillbaka (även när huspriserna ökar kraftigt) du ska betala ränta, försäkring, uppvärmning, underhåll etc. En ny bil? Investering? Skulle antagligen inte istället är det ju världens sämsta köp, bilen minskar i värde snabbt, är ofta dyr i drift etc. Återigen vill jag inte säga med detta att man aldrig ska köpa en ny bil eller aldrig köpa hus, men man ska vara ärlig mot sig själv och andra och inte använda ordet investering i dessa sammanhang. Huset och bilen är kostnadsdrivare inte investeringar och ett eventuellt beslut ska tas på de premisserna.

”Jag betalade xx kronor för den här tröjan” eller ”jag sparade xx kr på den här tröjan”.
Spara är ytterligare ett ord som är positivt värdeladdat men som vi är dåliga på i praktiken. Båda ovanstående kan förstås vara korrekta men det bygger på att du har planerat att köpa en tröja för ett visst pris du kommer till butiken och ser att den är nedsatt till ett lägre pris och när du har köpt den sätter du in mellanskillnaden på ditt sparkonto. Men är det så det fungerar? Jag dristar mig till att säga oftast inte istället kanske det blir så att eftersom det är rea så köper man två tröjor och ett par byxor och spenderar mer än det belopp som du från början hade tänkt köpa en tröja för. Visst du har fått fler kläder men du har inte ”sparat”.

De flesta är nog mer eller mindre omedvetna om detta men en sak kan vi vara säkra på marknadsförare och säljare vet hur det här fungerar. Titta på annonser, ”köp 3 betala för 2”, ”investera i ett nytt kök”, ”köp ny bil spara 20 000 kr”, köp 5 CD spara 100 kr”.

Å då kan man undra hur det kan komma sig att det inte finns några pengar kvar när jag bara köpt det jag ”behöver” och dessutom ”sparat” och ”investerat” så mycket.

Vad tänker ni om dessa ord, vilka använder ni och hur?

5 kommentarer:

  1. Hej,
    jag använder väl mest ordet investera..lite för att det då känns som jag gör något gott, tror jag..
    Det låter ju bättre än att rent ut kanske säga jag vill ha..Men jag är väldigt köpmedveten...tänker både en och tre gånger innan något åker med hem. Å har jag ett behov så köper jag oftast och så långt jag kan köpa kvalité.

    Allt gott!

    SvaraRadera
  2. Att välja kvalitet är ofta kostnadseffektivt och även mer miljövänligt.

    Det är inte det samma som att investera men väl ett sätt att göra köp mer eknomiska. Som någon har sagt "Buy quality cry once".

    Hälsningar - Oskar

    SvaraRadera
  3. Väldigt intressant och tänkvärt inlägg. Jag blev så inspirerad att jag skrev ett eget inlägg med reflektioner efter mitt besök på Ullared i början på veckan. Jag länkade till ditt inlägg.

    http://camillastankar.blogspot.com/2010/11/kopbeteende.html

    SvaraRadera
  4. Kul Camilla, jag har lämnat en kommentar på din blogg.

    SvaraRadera
  5. Du har rätt i allt du säger. Jag har länge använt tankesättet vill ha vs. behöver. Jag har gått i samma vinterjacka i minst 6-7 år och jag tycker den är ful men den funkar fortfarande och har inte kunnat drista mig att köpa en ny bara för att jag vill ha. Ibland vill jag verkligen ha saker och då köper jag dem om jag kan motivera det för mig själv.

    Min mormor är en typisk sådan person som använder alla de här förskönande orden, hennes favorit är "men det var ju så billigt", som om hela syftet med inköpet var att det var billigt, inte att hon får någonting hon behöver eller ens vill ha.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin