Bild: Johan.V.
Jordens befolkning ökar explosionsartat och om 40 år behövs dubbelt så mycket mat som i dag. I BBC-serien "Maten -en global utmaning" får vi följa med på en jordenrunt-resa för att ta reda på hur världens bönder ska kunna försörja en hel världs befolkning i framtiden.Jimmy Doherty som leder programmet är inte bara programledare utan även grisbonde hemma i Storbritannien (och kompis med Jamie Oliver). Programmet kan ses under en begränsad tid på UR Play och det går även i repris i flertal gånger. Serien sänds på Kunskapskanalen, den omfattar fyra avsnitt och har följande sändningstider:
Fredag 30 april kl 20.00: Brasilien
Brasilien är Sydamerikas jätteland. Ytan är närmare 20 gånger större än Sverige och rymmer enorma jordbruksarealer och utvecklingsmöjligheter. Här möter Jimmy jordbrukets entreprenörer som utvecklar såväl biobränslen som nya förädlade grödor. Här finns också nytänkare som tror sig veta hur man räddar Amazonas regnskog för framtiden och hur giftig mark kan omvandlas till kraftpaket för livsmedelsproduktion.
Det var intressant att se hur man skördar sockerrör. Etanol som närodlat drivmedel känns helt ok när det används på hemmaplan. Överlag känns dock programmet inte speciellt kritiskt utan mer ytligt och lättsamt.
Fredag 7 maj kl 20.00: Australien
Jimmy Doherty träffar jordbrukare som utmanar ett torrt och kargt landskap och förvandlar det till blomstrande åkerarealer. Samtidigt har stora områden blivit förgiftade genom markanvändningen och bristen på vatten är akut.
Fredag 14 maj kl 20.00: USA
I Kalifornien odlas tomater på enorma ytor. För att lönsamheten och hållbarheten ska vara försvarbar har man utvecklat ett totalt mekaniserat odlingsförfarande. Här tar monstermaskiner hand om allt från skörd till sortering och vattenutvinning. I slutänden får jordbrukaren en färdig produkt som kan exporteras över hela världen och vatten till nya odlingar.
Fredag 21 maj kl 20.00: Afrika
I västra Kenya har larver från insekter gett sig på majsskörden. Detta leder till att skörden blir i det närmsta helt förstörd. Med hjälp av lokal forskning kan smarta naturliga lösningar tas fram som inte skadar miljön. Bananodlingen är en annan viktig produkt som odlas på den afrikanska kontinenten och vi får ta del av hur man framställer nya plantor fria från smittor och angrepp.
Jag såg första avsnittet och blev än mer intresserad. Dock så blir det lördagstiden och inte fredagstiden för mig :-)
SvaraRadera