torsdag 30 april 2009

Valborg

Sailing Swedish waters


Bild: __Olga__

Efter att ha stångats med bokföring och deklaration behöver jag också lite ledigt. Till skillnad mot Hannele missar jag både mösspåtagningen i Trädgårdsföreningen och årets cortege. Istället åker jag till Stenungsund och tittar på segelbåtar och annat kul!
Här kommer lite lästips:
Simple mom har bra tips för att få ihop vardagen med barn och aktiviteter
Ekologiska praliner som ger smak av rättvisa
ZenHabits tipsar om lite mindfullnesstips för de som har mycket omkring sig

Ha en riktigt bra Valborg!

onsdag 29 april 2009

Bokonsdag - The 4 hour workweek

the 4 hour workweek av Tim Ferriss

"Forget the old concept of retirement and the rest of the deferred-life plan - there is no need to wait and every reason not to. Whether your dream is escaping the rat-race, experiencing high-end world travel, earning a monthly five figure income with zero management, or just living more and working less, this book is the blueprint"
Jobba mindre, tjäna mer och bli en allmänt lyckligare människa - låter inte det lockande? Just det här handlar Timothy "Tim" Ferris bok "The 4 hour workweek" om. Blott 30 år gammal har han redan hunnit med att resa jorden runt, starta flera framgånsrika företag, varit med i TV-shower, föreläst på universitet, vunnit kampsportstävlingar och slagit världsrekord.
I boken tipsar han bland annat om hur man blir mer produktiv genom att bli mobil och bland annat outsourca så mycket man kan även småärenden. Det här är visserligen intressanta om än inte helt realistiska tips för oss alla MEN det jag gillar med boken är att det handlar om att bli mer medveten. Att inte bara låta ekorrhjulet snurra på utan att fundera vad man vill ha ut av livet, hur man skall nå dit, vad man vill arbeta med, vilka drömmar och mål man har. Enligt Ferris skall man leva hela tiden, inte skjuta upp det tills man går i pension.
Givetvis är boken smockfull av anekdoter, både självupplevda och andras upplevelser. De flesta går ut på att de aldrig ångrat att de lämnade kontoret och startade en kitesurfshop vid någon strand och liknande.

Utvalt
Ett tips är att gå från jobbet kl 16. Spendera sen timmen mellan kl. 16-17 på en aktivitet som du skulle göra i fall du var finansiellt oberoende.
Ett annat tips är att medifasta en vecka (känns det igen?)

Jag kan rekommendera boken och funderar faktiskt på att köpa den. Man kan inte ta till sig allt på en genomläsning och nu måste jag lämna tillbaka boken till biblioteket.

Läs mer!Tim Ferris som givetvis bloggar själv
Four Hour Work Week in the Real World? Dream on

tisdag 28 april 2009

Grisigt i Högsbo

Linderodssvin skansen



Bild på Linderödssvin på Skansen är tagen av Nordelch

I början av mars välkomnades tre små grisar till Högsbo kyrka. Deras uppgift är att förvandla en bit kyrkligt gräs till bördig jord. Grisarna som är av rasen Linderöd kommer från Helsingborg och skall gödsla, gräva upp rötter, bekämpa skadedjur och riva upp gräs. Under två månader ska grisarna jobba på den 400 kvadrat stora markytan därefter skall man kunna sätta potatis. Grisarna stannar nära kyrkan över sommaren men tanken är att grisarna senare ska flyttas runt mellan olika ställen i staden.
Bakom projektet Stadsjord står förutom kyrkan även stadsdelsförvaltningen, Familjebostäder m. fl. Projektledare för Stadsjord är Niklas Wennberg.





Självklart finns grisarna på Youtube

Växthuset
Torsdagkvällar kan man besöka Högsbo kyrka och lyssna på olika föredrag. Vårens tema är mat, miljö och medvetebnhet. Programmet hittar du här.

Läs mer!
Stadsjord egen blogg
Stadsjord i Högsbo (mycket bilder)

söndag 26 april 2009

En annan köpstoppare

MONEY

Bild: merlinprincesse

Det kom ett mail från I-landsflickan.

Jag vill tacka dig för den inspiration du gav mig genom din bok. Jag läste den precis före nyår och det passade väldigt bra. Den 1/1 startade mitt köpfria år. Jag har fört kassabok och redan nu kan jag se att jag har konsumerat för ca 8000:- mindre under jan-mars i år jämfört med förra året.

En fördel är att jag gått igenom alla mina kläder, sorterat efter färger och fått en överblick. Jag använder det jag redan har och har jag något liggande som jag aldrig använder så gör jag mig av med det. Likadant med schampon och skönhetsprodukter. Jag har varit en hamstrare av stora mått. Det tar plats att ha ett varulager hemma och jag tror inte att det blir ransonering på dylika varor..


Jag fyller år om några dagar och för första gången har jag kunnat tala om för min make /barn vad jag önskar mig. Förr harjag ju alltid köpt det jag vill ha (o även sådant jag inte vill ha) så när någon frågat så har jag aldrig kunnat föreslå något. Bara skämtat i stil med ”jag önskar mig fred på jorden och snälla barn…

Nu har jag sett en jättefin turkos kofta + en väska som jag önskar mig. Och en läcker krukväxt som jag såg i en veckotidning. Tidningen får jag för övrigt av grannfrun.

Det blir snabbt en förändring av sättet att tänka. Förr gick jag på ÖB, Rusta m.fl och liksom ’scannade av’ hyllorna och lade små söta burkar i kundkorgen, lite bakplåtspapper.. en bordslöpare för 19.90… Medan jag klagade över att vi har så trångt och så mycket saker! Nu kan jag utan problem gå in och köpa ett par läsglasögon och inget mer. Jag gick på Ikea för att kolla en färg på en bokhylla som jag tänkte köpa begagnat och jag hade ingen längtan efter servetter och värmeljus. Helt otroligt.

Jag började också att blogga vilket jag tycker är jätteroligt. Nu har jag i och för sig spårat ut lite, hade tänkt skriva mer om köpstoppet, men det är roligt!

Jag använder mina hudkrämer, mina varuprover, parfymer, strumpor. Lakan, handdukar.. Husgeråd. Jag saknar ingenting. Jag har bättre koll eftersom det inte kommer till en massa nytt hela tiden. Lusten att rensa och få fint har också ökat i och med det här.

Nu ska jag t.ex skänka saker till PRO:s loppis som är här i området på lördag. Så skönt!

Jättekul att få höra om andras erfarenheter av köpstopp! Maila mig gärna på antianki@gmail.com

fredag 24 april 2009

Aktuellt just nu

wordle



Jag gjorde "en wordle" på Köpstoppsbloggen. Just nu är uppenbarligen allt som har med Miljöbloggforum aktuellt...

2/5 Fair & Aware Göteborg

mermaid 5


Bild: curlybird

FAIR&AWARE är Göteborgs nya innerstadsmarknad för dig som gillar mode, design, god mat och dryck. En plattform för försäljning, diskussion och eftertanke om hur vi på ett bra sätt kan förhålla oss till det medvetna modet. Dela dina tankar och lyssna på snack kring konsumtion, hållbar utveckling, rättvis- produktion och handel. Träffa designers och kolla in det senaste inom vintage och eko-mode, inredning, mat, dryck och andra prylar. En oas av medvetenhet under öppen himmel mitt på Magasinsgatan i Göteborg. Här kan du hitta din väg till en hållbar livsstil.



Medverkar gör bland annat Berthas ekofashion och Soyou.

torsdag 23 april 2009

Återbruk på Göteborgs stadsbibliotek


Vad har du för planer i helgen? På lördag arrangerar Göteborgs stadsbibliotek en temadag om återbruk. Handla begagnat byggmaterial, klädbytesmarknad eller skapa något nytt av återvunnet material. Det är några av de aktiviteter som ingår. På programmet står även en modevisning med remake-kläder. Dessutom kan man kolla in hur det går till när väskor sys upp av skräpmaterial och när en möbeltapetsör renoverar en fåtölj. Dessutom håller jag ett föredrag om mitt köpstopp. I höstas ordnade stadsbiblioteket en liknande miljödag, men då låg fokus på hur du kan handla ekologiskt.

Just nu håller jag på att planera inför hösten, vill du att jag skall komma till ditt bibliotek och prata om köpstopp? Skicka iväg ett mail till antianki@gmail.com

Lästips! Leva här och nu

Sunlight Under a Live Oak Tree

Bild: Old Shoe Woman

Livet går i 180. Att-göra-listorna är längre än storhandlingskvittona. Måsten, borden, ska och vill samsas om samma tid och energi. Planering och pussel för att klara vardagen och ett samhälle med nyheter, skvaller, råd och rön från alla håll.
Allt detta tar fokus från nuet och hindrar oss från att uppleva livet som passerar just nu. Men du kan träna på att vara här och nu.

Känner du också att tiden bara rusar iväg, att veckan har gått och du undrar var dagarna tog vägen. Emma Pihl, professionell coach, föreläsare och författare m.m, skriver om vikten att leva här och nu.


Hennes tips för att närvaroträna
* Gör något extremt långsamt och noggrant. Ta ett steg i slowmotion och upplev känslan i fötterna, benen och kroppen.
* Låt tankarna komma och låt dem passera utan att du går in i och tänker vidare på tankarna.
* Fotografera detaljer du upplevt i olika nu som är extra vackra, uppseendeväckande eller minnesvärda. För att hitta motiven behöver du vara närvarande.
* Titta in i ett levande ljus. Upplev allt som händer i varje nu.


Relaterade inlägg:
Wellnessexpertens tio tips för ett enklare liv
Bokonsdag - livsviktigt, grön väg till hälsa
the Happiness project

onsdag 22 april 2009

Bilder från Miljöbloggforum 2009

Lite bilder från Miljöbloggforum i lördags. Jag tycker att det blev väldigt lyckat även om vi kanske inte hade tid att diskutera så mycket bloggrelaterade frågor. Det gav mycket bara att få träffa människorna bakom bloggarna.

DSC02093

Sven Cahling, initiativtagare till ett mycket lyckat Miljöbloggforum

DSC02088

Sven Cahling, Erik Sandström, Miljöinnovation, Fredrik Bergman, Ecoprofile m. fl. och en hel del datorer... Tyvärr lyckades vi inte få Bambuser att fungera så det blev ingen liveutsändning.

DSC02094

Christer Ljungberg, Ljungbergs blogg, diskuterade hållbara transporter. En annan person som tog upp trafikfrågor var Erik Sandblom. Han höll ett kort och kärnfullt anförande om hur de de flesta bor inom 5 km från sitt jobb eller skola och att vi borde bli bättre på att cykla helt enkelt. Han hade även tagit med sig sin ihopfällbara cykel på tåget (bild finns på Ecoprofile). Senare på kvällen cyklade han från Monks ut till Bromma där han skulle bo över.

DSC02091

Hermans ekohandel sponsrade med frukt ochm mackor - mycket uppskattat! jag fick också svar på min fundering om namnet, Herman kommer från "vego Herman" eftersom han en gång var med och tog fram idén.

DSC02095

Fruktstund mellan anförandena vilket gav oss möjligheten att mingla lite. i Samtrafikens lokaler.

DSC02089

Jacob Wallström, Klimatfakta, Johan Erlandsson, Ecoprofile och Camino , Annie, Vi Visar Vägen! Vid bortsidan av bordet ser man delar av redationen från SVTs Ställ om.


DSC02096

Efter Miljöbloggforum drog vi vidare till på Monks Café vid Norra Bantorget. De allra flesta följde med och vi var många som blev sittande till ganska sent. Här Annie Månsson som funderar över vilken öl hon skall välja, det fanns rätt mycket att välja på.

DSC02097

Johanna Stål, Camino och Gun somarbetar för Naturskyddsföreningen.

DSC02101

Gun visar upp på Monks CO2 neutrala öl.

Vill du läsa mer om vad som sades på Miljöbloggforum kan du läsa mina anteckningar här, här och här. Erik Sandström tycker vi ska utnyttja miljöbloggarnas goda kraft bättre

Lästips! Sveriges mäktigaste under 40


Intressant läsning i senaste numret av Affärsvärlden (ännu ej fritt tillgänglig på webben). Här återfinns några personer som jag skrivit om i bloggen:


Plats 11 Christian Azar, professor i hållbara energie- och materialsystem på Chalmer (eller "energipolitikens rockstar" som Affärsvärlden uttrycker det).

Plats 95 Ted Valentin, entreprenör (mannen bakom Annonskartan m.m.). Just nu får han mycket uppmärksamhet för Jobbkartan.se

Plats 98 Micael Dahlén, handelshögskolan i Stockholm, författare till boken Nextopia om förväntningssamhället

måndag 20 april 2009

Matmåndag: nytt ekovin


Bild: Ekovin.se

Jag fortsätter att välja ekologiskt eller Rättvisemärkt på Systembolaget. Man kan diskutera nyttan av detta men jag står fast vid det. Dessutom är det enkelt att hitta de ekologiska vinerna med sina gröna hyllappar. Från första april finns ytterligare ett ekologiskt vin i Ecologica-familjen på Systembolaget, Ecologica Berlina från tyska Pfalz. Företaget är ett kooperativ, som idag har 200 odlare anslutna. Dessa förfogar tillsammans över 410 hektar vinodlingar.
Vinet är gjort på riesling (90%) och rivaner (10%). Doften är "frisk och fruktig med inslag av citrus och tropisk frukt" och skall enligt Systembolaget passa till sötsura och heta rätter av fisk och skaldjur (dvs. asiatisk mat) men även till Caesarsallad eller som "pratvin" på altanen en varm vårkväll.


Relaterade inlägg:
Matmåndag - Klimatsmarta viner

söndag 19 april 2009

Kall söndag i Stockholm

National Museum

Bild: abhijeetv

I helgen var jag i Stockholm för att bland annat delta i Miljöbloggforum som blev mycket lyckat (mer om det i veckan). Jag hann även med att träffa lite vänner och familj vilket var kul. Söndagen var solig men det var kallt och blåsigt. Dagen inleddes med frukost på haussade Lydmar (som inte riktigt levde upp till förväntningarna). Därefter tvärs över gatan för att se utställningen av PRB, Prerafaeliterna, på Nationalmuseum. Det är en mastodontutställning med 200 suggestiva verk (titta på trailern). John Everett Millais oljemålning Ofelia från 1851 är ju ett av flera "PRB verk" som gjort avtryck i populärkulturen. Hans Hammarskiölds porträttfotografier var också sevärda. Jag gillade särskilt fotot på Sonja Åkesson.
Sen blev det fika och ännu fler fotoutställningar på Kulturhuset . Loretta Lux var kul att ha sett men intressantast var ändå Dear Friends, amerikanska fotografier av män tillsammans, 1840–1918.
Sen var det dags att sätta sig på tåget och återvända till verkligheten, dvs en fullmatad vecka på alla fronter!

Relaterade inlägg:
Tema semester - cykelsemestra i Stockholm
Hermans ekohandel
Stockholm - Göteborg
Stockholm by day
Gratis är gott

lördag 18 april 2009

Diskussion

Bild: Capsicum Frutescens

Diskussionen på Miljöbloggforum fortsätter på Monks Café. Rapport och referat kommer. Läs bloggarna!

Anders Nord, Ställ om
Ann-Christin Gramming, Köpstopp
Annie, Vi Visar Vägen!
Caroline Looh, Ecoprofile
Christer Ljungberg, Ljungbergs blogg
Daniel, Livet efter oljan
David Jonstad, Arbetarens klimatblogg
Eleonora Horn, Ecoprofile
Erik Sandblom, Ecoprofile och EriksRailNews
Erik Sandström, Miljöinnovation
Fredrik Bergman, Ecoprofile
Henrik Lundqvist, Lunkens blogg
Jacob Wallström, Klimatfakta
Johan Erlandsson, Ecoprofile och Camino
Johanna Stål, Camino
Johan Cejie, EkoTänk
Kurt Hultgren, Resenärsforum
Malin Olofsson, Klotet
Marie-Louise Kristola, Klotet
Mette Landfaldh, Ställ om
Sandra Tauberman, eco ta deco
Susanna Elfors, Asfaltblomman
Sven Cahling, MiljöBloggAktuellt

Miljöbloggforum

Den här helgen är jag i Stockholm för att bland annat delta i miljöbloggforum. Vill du följa vad som händer under Miljöbloggforum så kommer allt att bambusas här (bara tekniken fungerar). Kanalen heter Miljöbloggforum.

fredag 17 april 2009

"Det goda livets skuld" 20/4 2009



Rättvist med rättvisemärkt? Kan man källsortera fönsterkuvert eller ge bistånd med utsläppsrätt? Kan vi här i Sverige verkligen göra skillnad? Beslut i vardagen, hur påverkar de världen? Många av oss inser att vad vi gör och hur vi handlar påverkar helheten, men vad är sant? Kan vi lita på rapporter från forskare? Kan vi lita på vad media skriver? Vilka intressen ligger bakom? Har du och jag något ansvar för tillståndet i världen? Skänker man pengar för sin egen eller för andras skull? Har du dåligt samvete för att du har det bra? Går det att göra skillnad när världen är så eländig? Är världen så eländig?


Hur skall man veta vad som är rätt, eller minst fel? Jag fick en inbjudan till ett intressant seminarium i Malmö som arrangerades av Mix Musik.  Samtalsledare var Birthe Müller - verksamhetsledare för Humanitetens Hus, Röda Korset.

I panelen smedverkade
Magnus Jiborn - debattredaktör Sydsvenska Dagbladet, tidigare forskare och lärare i filosofi och lärare i freds- och konfliktkunskap.
Catarina Rolfsdotter Jansson - journalist, författare, föreläsare och yogainstruktör.
Tina Rosén - utbildad inom biståndsfrågor och solidaritetsarbetare och som SIDA-finansierad konsult på olika platser i Afrika. Startade biståndsförening 2006 och öppnade Världsbutiken Themba
August Lindmark - dramatiker och skådespelar

onsdag 15 april 2009

Jobba mindre – bli lycklig

Amish Day Beginning



Bild: Amish Day Beginning tagen av cindy47452


Växla ned. Nej det är ingen uppmaning från bilskoleläraren utan ett tips på
hur vardagen kan bli mindre stressig.

Stockholm City skriver om nerväxling och har intervjuat Jörgen Larsson. Det är en av artiklarna tidningens serie "Vinn tid med City". I en annan artikel, Vad gör du av din tid?, återkopplar man återigen till Jörgen Larssons forskning och frågar sig varför man vad lyckligare förut. Tidningen har frågar folk på stan "Är du nöjd med hur du använder din tid?" och de flesta verkar känna av stressen även om de har hittat sätt att hantera det. Familjen Falk har tagit ett medvetet beslut att inte växla upp. Bägge föräldrarna arbetar deltid och de har valt att bo i hyresrätt.
Familjens råd till de som känner tidspress är att försöka göra medvetna val.


Gör inte automatiskt som "alla andra gör" utan vad som är bäst för dig och
varje individ i din familj.


Nästa vecka recenserar jag nya boken Växla ner! : 77 sätt att leva bättre på mindre av Karin Lilja

Läs mer!
Jörgen larsson har skrivit krönikan ”En oönskad jämställdhet?” i tidningen Arbetsliv.
Forskningsprojektets hemsida: http://www.familjeliv-utan-tidsbrist.nu/

tisdag 14 april 2009

Kunderna överger shoppingtemplen

The Columned Mall



Bild: Stuck in Customs

Bäst före-datum för landets köpcentrum passerades ­redan ifjol våras. Nu ett år senare, när lågkonjunktur, ­finansieringsfrossa, detaljhandelskris och skenande ­arbetslöshet samverkar, är det etter värre för fastighetsägare som äger dessa shoppingtempel.

SvD skriver att nybyggnad och utbyggnad av köpcentrum inte längre är något framgångsrecept. Befintliga köpcentrum har problem att hyra utlokaler, ut- och nybyggnationer av köpcentrum försenas, vissa projekt läggs på is i väntan på bättre tider och en del planerade satsningar kanske inte ens blir av. I Göteborg slår den nya butiksdelen av Frölunda Torg upp portarna hösten 2009 och bland annat bygger man en sk. salutorg med delikatessbutiker. Följ bygget live här.

Relaterade inlägg:
I love to hate you
Kan man konsumera hållbart?
Köpstoppstips (& spartips)

måndag 13 april 2009

En ekologisk frukost

Vi är periodare när det gäller frukost, just nu gillar jag Wasa solruta medan övriga familjen mumsar polarkaka. På helgerna gör vi ofta äggröra. Två varor finns dock ständigt på familjens inköpslista, havrefras och Bregott. Nu lanseras Havre Fras, Sveriges näst mest sålda flinga i ekologiskt utförande. Dessutom kommer Eko-Bregott i större förpackning, men varför smälter Eko-Bregott snabbare än vanligt bregott?


Läs mer!
Testa dina frukostvanor

Odla som Obama

Obamas' American Gothic - high resolution

Bild: via The Kitchen Gardener för EatTheView.org

Det har ju skrivits en hel del om att det skall börjas odlas grönsaker i vita husets trädgård. Tillsammans med ett tjugotal skolbarn från Bancroft Elementary Schoo har Michelle Obama börjat gräva upp en del av Vita husets södra gräsmatta. Köksträdgården kommer att innehålla mer än 50 olika sorters grönsaker.
Michelle Obamas tanke är bland annat att skolbarn skall kunna göra studiebesök i köksträdgården och lära sig vikten av att äta närodlat och ekologiskt för att på så sätt sprida vidare budskapet till amerikanska familjer. Fokus ligger mycket på vikten av att äta nyttigt eftersom presidentfrun har gjort hälsosammare kostvanor till en av sina hjärtefrågor.

Då & nu
För över 50 år sedan lät Eleanor Roosevelt anlägga en victory garden i Vita husets trädgård. Dessa trädgårdar som i USA och Storbritannien kom att kallas victory gardens. Segerns trädgårdar var en folkrörelse under bägge världskrigen. Man lät gräva upp bakgårdar, parker, skolgårdar och idrottsplatser för att plantera grönsaker eftersom nationen behövde mat men och så för att odlingen stärkte gemenskapen.

Läs mer!
Det kalla kriget vanns i köket
Staden gror
Farmer in Chief


lördag 11 april 2009

Hur du reser jorden runt utan att lämna hemmet

Bild: Marco Bellucci

Vi gillar att resa i vår familj men med två barn och med tanke på flygets miljöeffekter så är det inte så ofta som vi faktiskt kommer iväg någonstans. Men om inte vi kommer ut i världen så får världen komma till oss. Med lite kreativitet och ganska lite pengar kan man uppleva fjärran länders dofter, smaker och ljud utan att behöva lämna stan.

Böcker, filmer och CD
biblioteket lånar man material gratis eller för en liten summa. Små barn kan låna bilderböcker och för de vuxna finns det guideböcker, kokböcker och annan reselitteratur. Äldre reseskildringar kan vara väldigt intressanta att läsa även om de är inaktuella, t. ex Jolos böcker. På musik-avdelningen kan du låna världsmusik eller varför inte någon spännande film? Det gör inte alltid något att den inte är textad särskilt int eom det är en Bollywoodfilm med mycket dans och musik.

Mat
Besök en etnisk restaurang eller experimentera på hemmaplan med någon av de kokböcker du hittade på biblioteket. Hittar du inte ingredienserna i din lokala livsmedelsaffär så gör ett besök i en saluhallen eller någon orientlivs. Ett restaurangbesök behöver inte bli så dyrt och det är garanterat billigare än flygbiljetter.

Internationella festivaler
I Göteborg har vi Hammarkullen karnivalen och det finns säkert likanande firanden på andra ställen i landet. Titta i dagstidningarnas annonser efter filmfestivaler eller nationaldagsfiranden. Kanske finns det utländska trossamfund, sjömanskyrkor, institut eller internationella föreningar som ordnar olika evenemang.

Fler idéer
Studera Google Earth eller sök efter bilder på Flickr. Det finns också speciella kartböcker för barn att köpa eller låna. Vill du får lite kulturutbyte under en längre period så se om du kan ta emot en utbytesstudent.
I många städer anordnas det språkkaféer där du kan komma och konversera på olika språk. Bjud in vänner på en temakväll med mat och musik.

fredag 10 april 2009

Inredningsfredag - krukmakeover


Bild: Camilla med Rosa hemmet

Här har en inredningstidning fått sätta livet till för att pryda en vanlig vit kruka. Med dekorationstekniken decoupage (tunt papper som limmas och lackas på underlaget) är det lätt att förnya befintliga eller loppisfyndade krukor.

Du behöver:
Papper eller servietter
Découpagelim och eller lack
Pensel och svamp
En väl rengjord slät kruka

Så här gör du din découpage-kruka:
Börja med att stryka ut ett tunt lager lim eller lack där motivet ska vara.
Lägg urklipet/servetten på plats ovanpå limmet och tryck fast den försiktigt.
Låt krukan torka och lacka sedan minst tre gånger, låt torka mellan varje omgång

Läs mer!
Fler makeovers i rosa hemmet
Kakiga krukor
Decoupage av serietidning

torsdag 9 april 2009

Lästips: Uppbrott från konsumistan

A real sports car

Bild: Georgios Karamanis

"Ändå borde det som händer vara självklart för anhängare av marknadsekonomin. Om inte alla bilar och datorer och köpetårtor efterfrågas måste kostymen anpassas."

I senaste numret av Grus, JAKS medlemstidning finns en läsvärd krönika av Christer Sanne. Han sätter fingret på det som jag själv har funderat på, varför markadsekonomi bara sägs fungera när det handlar om en ständigt ökande konsumtion. Men om konsumenten väljer att inte köpa en bil eller ett nytt kök, då blir det kris och katastrof. Du hittar även krönikan här.

Relaterade inlägg:
Lästips
Konsumtionen stjäl våra liv

onsdag 8 april 2009

Bokonsdag - Familjens projektledare säger upp sig

juggle

Bild: "Peter"
Härmed säger jag upp mig från jobbet som familjens projektledare. Ett jobb jag aldrig sökt, har någon naturlig fallenhet för eller ens tycker är roligt. Jag har insett att detta bland annat kommer att påverka familjen på följande sätt:
1. Barnen kommer att bära udda kläder, inte ha någon mössa när frosten kommer eller skridskor nästa friluftsdag.
2. Inte heller kommer barnen att ha gympapåse med sig eller picknick när så förväntas.
3. Den sociala agendan kommer att haverera totalt.
4. Det kommer att bli rörigt och lukta illa hemma. Och ingen kommer någonsin att hitta något (för det finns fortsättningsvis ingen att fråga).
Det har stått en hel del om den här boken i media så jag såg fram emot att läsa den. Boken beskriver hur författaren säger upp sig som familjens projektledare därför att hon aldrig har sökt det jobbet och inte tycker sig ha någon fallenhet för det.

Boken är lättläst och skriven i dagboksform. Igenkänningsfaktorn är ibland hög men stundtals kan jag också bli irriterad på författaren. Vad sägs om att prova ett enklare liv istället för att kämpa med att hålla alla bollar i luften? Måste ungarna hålla på med tusen aktiviteter? Varför ser hon inte det som hennes man bidrar med? Varför måste hon vara en martyr?
Samtidigt måste jag erkänna att jag själv ofta finner mig i rollen som projektledare och att jag får årliga bryt särskilt runt jul för att det bara är jag som tänker på alla deadlines för alla julkort, och juklappar som måste skickas för att hinna fram till utlandet eller inrikes, handlingslistor som skall skrivas etc... Det är svårt men sitter jämnställdheten i bägge gör exakt lika mycket där hemma? Som alltid börjar jag fundera över män & kvinnor, skillnader och likheter - varför vi blir som vi blir och hur det kommer
sig konsten att serva en bil och konsten att packa en gympaväska värderas och framför allt fördelas olika.

Familjens projektledare

Läs boken och fundera över hur ditt liv ser ut, vad som fungerar eller inte fungerar, vilka uppgifter som du har tagit på dig om du trivs med det eller om du liksom Gunilla saknar fallenhet för det och avskyr att behöva projektleda Familjen AB.

Vad hände sen?
Aftonbladets Terri Herrera Eriksson har följt upp vad som har hänt ett år efter boken "Familjens projektledare säger upp sig". Resultatet är att Gunilla och hennes man är mer jämställda. Hon medger dock att det är en ständig process och man måste säga upp sig gång på gång. Som bonus säger hon sig vara både smalare och gladare eftersom hon äter lunch i lugn och ro istället för att jaga runt och göra ärenden på rasten. Nu för tiden bor Gunilla och familjen i San Fransisco.

Läs mer!
Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Familjens projektledare säger upp sig av Gunilla Bergensten, både inbunden och som pocket.
Ulrika gillade inte boken

tisdag 7 april 2009

Gästinlägg: billig resa till Ullared

GeKås in Ullared

Bild: hagwall (Barnen på bilden har som vanligt inget med inlägget att göra ;-D)

Jag fick mail från Karin som skrev om sin billiga resa till Ullared:

Min resa till Ullared blev inte som vanligt efter jag läst din bok Köp inte den här boken. Summan slutade på en tredjedel mindre än normalt. Du har säkert varit i Ullared också, det är ju ett av de två ställen som alla bilägare kommer 1 gång om året . Ullared och Svensk Bilprovning.
Oavsett vilket så blev det en billig resa. Allt jag såg tänkte jag bara " behöver jag det eller vill jag bara förnya mig ". Smörknivar i plast i härliga pastellfärger kostade ca 12 kr, nä behöver jag dom, nä dom åkte inte ner i varukorgen.
Nya kläder , nej jag har ju mina favoriter hemma som jag trivs med.

Boken stod på 14 dagars hyllan på biblioteket, läste ut den i onsdags och i lördags var det Ullared. Redan på fredagen började jag vackla om jag skulle med. Men det är en lite vårtradition på jobbet att åka till Ullared, men shoppinglusten var som bortblåst när vi väl var där.

Kl 9 satt jag utanför i solen och åt en glass, ja det köpte jag för jag behövde en glass,...hihi och tittade på alla med kundvagnar som rasslade in och skulle shoppa. Jag kände mig nöjd att jag tagit till mig din bok och verkligen tänkte över om jag verkligen behövde att handla.


Har du blivit inspirerad av Köpstoppsboken eller bloggen - hör gärna av dig till mig på antianki@gmail.com!

måndag 6 april 2009

Matmåndag - Camilla uppmanar till Arlabojkott

Morning cows

Bild: James Jordan

Det var knappt ett år sedan jag först skrev om Camillas matuppror men det verkar pågå alltjämt. Från att ha fokuserat på bättre mat till skolor, förskolor och äldrevården handlar det nu om bra och närodlad mat på bred front. I mars fick Camilla motta priset "Pour le mérite Gastronomique", som delas ut av M. Sandahl Foundation. Sandahl Foundation bildades 1963 av krögaren Björn Halling, känd bl. a. från Restaurangakademin i Stockholm. Namnet kommer från Maurice Sandahl som var känd krögare och konditor, både i Sverige och USA. M Sandahl Foundation ser som sina viktigaste uppgifter att slå vakt om gastronomiens traditioner, råvarornas kvalité och yrkets vidare utveckling.
Här kommer ett utdrag ur Camillas senaste nyhetsbrev:

Upprorisk undertecknad gör slut med Coop och skickar tillbaka Medmera-kortet.
När konsumentägda Coop stödjer Arlas försök till mjölkmonopol tackar jag vänligt men bestämt för mig och handlar någon annanstans.
Om vi i Sverige ska kunna bevara vår biologiska mångfald, bo på en levande landsbygd och kunna handla lokalt är det dags att via konsumentmakt ruska om monopolivrarna med en tvättäkta gammaldags bojkott!
38.000 konsumenter i Skåne vill ha Skånemejerier kvar, de vill stödja sin lokala bonde. Som ett svar på detta konsumentengagemang, delar Coop och Arla just nu ut "smakrabatter" som räcker hela året ut, till sista december -09 alltså, de erbjuder tre kronor i rabatt på alla Arla-produkter.
Som konsumenter ska vi då ha i åtanke att för varje liter billig mjölk vi köper från Arla så försvinner intäkterna för resten av landets bönder och mejerier. När de sedan fått ner andra mejerier på knä, då kommer de att köpa upp dem och tvinga in bönderna i Arla-koncernen och utan konkurrens är det Arla som fullt ut kontrollerar mjölkpriserna. Då är det nog slut med "smakrabatter", misstänker jag.
I vår familj väljer vi gärna produkter från lokala mejerier när vi hittar och framdför allt när vi är ute och reser, exempelvis Norrmejerier, Sju gårdar, Wapnö, Falköpings mejeri, Gefleortens mejeri eller Skånemejerier . Till vardags blir det en hel del laktosfritt fråna Valio.

Relaterade inlägg:
Mer om matupproret

Läs mer!
Besvikna mjölkbönder vill starta lokalt mejeri
Upprop för lokalt mejeri
Små lokala mejerier mer lönsamma än de stora

Matmåndag - choklad


Snart är det påsk, chokladhögtiden numero uno - om man nu behöver en ursäkt för att äta choklad. Det brittiska chokladföretaget Green & Black's grundades 1991 och är världen första ekologiska choklad. De använder endast ekologiskt odlade Trinitario och Criollo bönor. 1994 skapade man chokladkakan Maya Gold efter ett besök i Belize och i år är det 15 år sedan Green & Blacks Maya Gold blev den första chokladen att märkas med Fairtrade i Storbrittannien.
Namnet Green & Blacks kom sig av att grundarna tänkte tillbaka på de märken som fanns när de växte upp, de ville ha ett varumärke som andades tradition men istället för deras riktiga namn valde de att kombinera Green som står för det ekologiska och Black som symboliserar choklad. Numera ägs Green & Blacks av Cadbury plc men företaget har fått behålla de ekologiska råvarorna som odlas under etiskt riktiga förhållanden. I Sverige distribueras Green & Blacks av Kung Markatta.

Jag gillar deras mörka choklad bäst. Jag har testat mjölkchokladen men tyckte att den var lite intetsägande. Jag är också nyfiken på deras chokladkex. Vill du göra en egen chokladprovning kan du få lite tips här.


Relaterade inlägg:
Nu blir det mer reklam..
Glad påsk!
Chokladtest


söndag 5 april 2009

Leva snålt - tvång och trend, kortintervju i nya GP

save your money and one day it'll return the favor
Bild: • Eliane •

Arbetslöshet och sänkta löner har omkullkastat ekonomin för många. De flesta andra lever också mer sparsamt och resurssnålt. Spartips har blivit trendiga.

GP har fått ett nytt utseende. Några sidor in i premiärnumret kommer man till reportaget Leva snålt - tvång och trend. GP har intervjuat miljövetaren Camilla "Mer slitsamt än att jobba i Stockholm", journalisten Jessica Ritzén som driver Fattigbloggen: Hennes fattigblogg gör succé och mig "Hon skrev en bok om köpstopp". I artikeln bjuder jag på mina bästa spartips:

Bästa tipsen:
1. Ta med matlåda till jobbet.
2. Handla begagnat (kläder, böcker, möbler) är bra för både miljön och plånboken.
3. Byt med familj och vänner, cd, böcker, kläder med mera. Kul på köpet med en klädbyteskväll.

Camilla är för övrigt en gammal Fältbiologkompis som själv bloggar om livet på landet.

fredag 3 april 2009

Inredningsfredag - udda tallrikar

plates on the wall

Bild: brungrrl

För ett tag sedan visade jag hur man kunde ha kul med udda koppar och nu har turen kommit till tallrikarna. På loppis kan man hitta fina udda tallrikar som man kan dekorera sina väggar med - eller använda när man dukar.

Kakfat
Vintage china three tier cake stand with cup

Man kan använda gamla tallrikar till att byggaflervånings-kakfat. Let them eat cake är ett brittiskt företag som specialiserat sig på att sätta ihop kakfat av udda porslin. Runt £65 för man betala för de vackra faten. Och man kan ha annat än just kakor på faten...

På huset

Plate cottage

Bild: Mundoo

Eller så kan man helt enkelt dekorera sitt hus med dem...

torsdag 2 april 2009

Lästips! Konsumtion till döds

The tragical death of a shopping cart...

Bild: csaveanu

"Att ifrågasätta högkonjunktur och konsumtionshysteri är som att svära i kyrkan"


Förra året läste jag en krönika av Gunnar Lindstedt i Veckans affärer. Titeln på krönikan var Konsumtion till död och den handlar om hur satsningen på förnyelsebara bränslen skall lösa den framtida bristen på oljan och våra utsläppsproblem. Lindstedt riktade kritik mot energislöseriet i våra hem och den ständigt ökande konsumtionen.
Nu har vi fått den lågkonjunktur han önskade sig och konsumtionen har de facto minskat men frågan är om vi kommer att hålla fast vid en mer sparsam och resurssnål livsstil när konjunkturen vänder.

Relaterade inlägg:
Konjunkturen mäts i sopor
Inget Nyp i Mars - Motstå frestelsen av det nya under en hel månad
Finanskrisen och dess följder

onsdag 1 april 2009

Inget nyp i mars

shoe shopping by bike

Bild: jovike

Mars månad är över och därmed även projektet Inget Nyp i Mars, ett projekt som gick hyfsat. Det blev ett par panikinköpta nya skor inför jobbkonferensen men annars lyckades jag hålla mig borta från nyproducerade varor i form av kläder, tidningar etc. Men jag ser fram emot att shoppa Twilightserien så fort vår lokale bokhandlare får in den.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin