lördag 11 april 2009

Hur du reser jorden runt utan att lämna hemmet

Bild: Marco Bellucci

Vi gillar att resa i vår familj men med två barn och med tanke på flygets miljöeffekter så är det inte så ofta som vi faktiskt kommer iväg någonstans. Men om inte vi kommer ut i världen så får världen komma till oss. Med lite kreativitet och ganska lite pengar kan man uppleva fjärran länders dofter, smaker och ljud utan att behöva lämna stan.

Böcker, filmer och CD
biblioteket lånar man material gratis eller för en liten summa. Små barn kan låna bilderböcker och för de vuxna finns det guideböcker, kokböcker och annan reselitteratur. Äldre reseskildringar kan vara väldigt intressanta att läsa även om de är inaktuella, t. ex Jolos böcker. På musik-avdelningen kan du låna världsmusik eller varför inte någon spännande film? Det gör inte alltid något att den inte är textad särskilt int eom det är en Bollywoodfilm med mycket dans och musik.

Mat
Besök en etnisk restaurang eller experimentera på hemmaplan med någon av de kokböcker du hittade på biblioteket. Hittar du inte ingredienserna i din lokala livsmedelsaffär så gör ett besök i en saluhallen eller någon orientlivs. Ett restaurangbesök behöver inte bli så dyrt och det är garanterat billigare än flygbiljetter.

Internationella festivaler
I Göteborg har vi Hammarkullen karnivalen och det finns säkert likanande firanden på andra ställen i landet. Titta i dagstidningarnas annonser efter filmfestivaler eller nationaldagsfiranden. Kanske finns det utländska trossamfund, sjömanskyrkor, institut eller internationella föreningar som ordnar olika evenemang.

Fler idéer
Studera Google Earth eller sök efter bilder på Flickr. Det finns också speciella kartböcker för barn att köpa eller låna. Vill du får lite kulturutbyte under en längre period så se om du kan ta emot en utbytesstudent.
I många städer anordnas det språkkaféer där du kan komma och konversera på olika språk. Bjud in vänner på en temakväll med mat och musik.

3 kommentarer:

 1. Här är två tips till:

  Åk ut till flygplatsen och sitt i cafeterian och se ut som du är på väg eller precis har kommit.

  Och, mitt absolut bästa tips, ring och beställ bord på fina restauranger i Paris eller London då och då. När de på morgonen ringer för att bekräfta kvällens middag säger man: I'm afraid I have had a late change...." Lite språklig och drömlig spis.

  SvaraRadera
 2. Vi reste inte mycket med våra barn, när de var små, flög aldrig utomlands. Bilresa till Skåne eller Dalarna nån gång. Deras klasskompisar var redan i 10-12-års åldern uttråkade och blassé, för de hade sett allt..

  SvaraRadera
 3. Hans Eric - vilka bra & fantasifulla tips!
  Hannele - det kan vara svårt att motivera varför "alla andra" får åka utomlands men inte våra barn...

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin